Горанов: Създаваме данъчна полиция

10.03.2016, 22:59 5903 0

10.03.2016, 22:59
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
МВР и НАП започват акция за проверка на доходите на собствениците на скъпи автомобили.

Служители на НАП ще получат разследващи (дознателски) функции. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Капитал", което ще излезе в съботния брой на вестника.

Идеята е да се създаде специално звено от данъчни инспектори, което може да образува дознания и арести по отношение на лица, подозирани в данъчни престъпления - т.нар. данъчна полиция. От средата на 2015 г. депутатите дадоха подобни права на митническите служители и те вече могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления, свързани с приходите от акцизи и ДДС при внос.

Министърът на финансите съобщи още, че заедно с МВР са изработили механизъм, по който хората с автомобили да бъдат проверявани автоматично от данъчните. "Хората, за които има подозрение, че стандартът им на живот е много над средния, автоматично ще бъдат проверявани дали доходите им отговарят", каза Горанов.

Той обясни, че когато служителите на пътна полиция например спрат много скъп автомобил за проверка, те ще пращат данните и до НАП. Впоследствие ще се прави проверка на собственика и на свързаните с него фирми. Причината за тази акция е активността на властите по отношение на конвоите от скъпи автомобили, които се движат по улиците след случая с пребитите хора на Околовръстното шосе в София.

"Доста сме напреднали с концепцията за даване на дознателски функции на служители на НАП по аналог на това, което беше направено в митниците", обясни министърът. По неговите думи идеята е подкрепена от министър-председателя Бойко Борисов. "Това е стара концепция, за която срещнах разбиране, и мисля, че този път ще бъде доведена до успешен край. Има разбиране в рамките на правителството и партиите, които го подкрепят", каза министърът. През 2011 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков възложи на ръководството на НАП да изготви проект за законодателни промени, които да обезпечат идеята.

Целта е да се оптимизира процесът и повече дела за данъчни измами да се довеждат до успешен край. "В момента процесът е сложен. Когато се установи нарушение, данъчните предоставят информацията на икономическа полиция. При прехвърлянето обаче често информацията някъде се къса, а това се случва при 2/3 от случаите", обясни Горанов. Освен това материята се оказва сложна за служителите на МВР, които тепърва се запознават с нея.

Дознателските функции са нещо, за което и данъчните, и митниците настояват от дълго време. Не е тайна, че през годините е имало голям отпор от страна най-вече на МВР. Поради тази причини Агенция "Митници" се сдоби с такъв отдел едва през миналата година.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група