Договори за изкупуване на непреработена продукция от физ. лице

06.04.2016, 16:28 4715 6

06.04.2016, 16:28
Публикации: 15 / 0
Здравейте,
Фирмата изкупува непреработена селскостопанска продукция  и продукция от горското стопанство (различни видове билки) от физически лица, които не са регистрирани земеделски производители и не са самоосигуряващи се лица. Плащанията извършваме както по банков път, така и касово. За документиране на покупките подписваме с лицата договори за изкупуване на продукция.
Дължим ли осигурителни и здравни вноски върху изплатените на лицата суми? Дължим ли авансов данък по ЗДДФЛ, т.е. имаме ли задължение да го удържаме от лицата и внасяме? Съответно подаваме ли декларация 1 и 6?
Моля, за коментар и мнения. Благодаря предварително.
#1 | 06.04.2016, 17:29
Публикации: 177 / 10
Да на всички въпроси
Следва да си уточните статуса на всяко едно лице: безработен, работещ по ТД, инвалид, пенсионер по осигурителен стаж и възраст и т.н.
Има разлика при осигуровките и данъка за всяка "категория"
#2 | 07.04.2016, 10:12
Публикации: 15 / 0
Повечето от лицата от които изкупувам
#3 | 07.04.2016, 10:45
Публикации: 15 / 0
извинете...
повечето от лицата от които изкупувам работят на ТД като нискоквалифицирани работници и са осигурени на суми близки до МРЗ. Събирайки и предавайки билки си осигуряват някакви допълнителни доходи. Сумите, кооито аз им изплащам обикновенно са повече от една МРЗ.
Ясни са ми НПР 40%, на разликата удържам и внасям 10% авансов данък по ЗДДФЛ (с изключение на доходи изплатени през 4-то тримесечие), но длъжна ли съм да внасям и осигуровки върху тези доходи? Ако да, на какво основание?
Вижте какво намерих:
"Обществените отношения, свързани с държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване при старост и смърт са уредени с Кодекса за социално осигуряване (чл. 1 от КСО). В същия нормативен акт се регламентират кръговете осигурени лица, обхванати от системата на социално осигуряване в Република България.
Със Закона за данъците върху доходите е уредено облагането на доходите на физическите лица, включително от дейност като едноличен търговец (чл. 1 от ЗДДФЛ).
Предвид спецификата на двете норми погрешна е хипотезата, че облагаеми доходи, получени от физически лица могат да бъдат основание за социално осигуряване.
В чл. 4, ал. З от КСО е регламентиран кръга осигурени лица, които задължително се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт. В чл. 5, ал. 2 от КСО законодателят дава определение за самоосигуряващо се лице - физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски изцяло за своя сметка. По отношение на самоосигуряващите се лица, обхванати от разпоредбите на чл. 4, ал. З от КСО задължението произлиза от упражняване на трудова дейност в хипотезата на т. 2 или регистрация и дейност

 в хипотезите на точки 1 и 4. В същия смисъл са и разпоредбите на чл. 1, ал. 1 и ал. 5 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина.
Съгласно тези разпоредби физически лица, които нямат регистрация по смисъла на Наредба №3 - т. е. не са регистрирани земеделски производители, респективно не са регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност са извън обхвата на чл. 4, ал. З от КСО, независимо, че са декларирали облагаем доход от горско стопанство, водно стопанство и растениевъдство. Обстоятелството на деклариране на този вид доходи не е определящо за идентификация на лицата като самоосигуряващи се по смисъла на чл. 5, ал. 2 от КСО."
От това което чета, оставам в впечатление, че не съм длъжна да ги осигурявам. Изплащам сумите, като приспадам 40% НПР, на разликата удържам 10% авансов данък  и го внасям на тримесечие, посочвам изплатените суми в справката по чл.73 и с това моите задължения приключват.
 
#4 | 07.04.2016, 11:39
Публикации: 6403 / 1129
Имаше преди пет години подобна дискусия и там е посочен отговор на НАП:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1595.msg4582.html#msg4582
#5 | 07.04.2016, 12:08
Публикации: 15 / 0
Благодаря.
Прегледах коментарите, но и там въпроса за това ЗАДЪЛЖЕНИ ли сме да внасяме осигуровки не е окончателно изяснен.
Аз мисля, да се позова на това което писах в горния пост и да не внасям никакви осигурителни вноски, а само авансов данък по ЗДДФЛ. И без това да се добера до данни на тези лица и истинска мъка.
#6 | 07.04.2016, 12:51
Публикации: 6403 / 1129
Благодаря.
Прегледах коментарите, но и там въпроса за това ЗАДЪЛЖЕНИ ли сме да внасяме осигуровки не е окончателно изяснен.
Аз мисля, да се позова на това което писах в горния пост и да не внасям никакви осигурителни вноски, а само авансов данък по ЗДДФЛ. И без това да се добера до данни на тези лица и истинска мъка.
Това е най-разумното при липса на данни :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група