Изплащане на обезщетения за отглеждане на малко дете

05.12.2011, 12:31 35995 1

05.12.2011, 12:31
Публикации: 3145 / 253
ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА МАЛКО ДЕТЕ

Нели Вангелова – н-к на отдел в НОИ

Правно основание на процедурата
Кодекс на труда - чл. 164 и 164а.
Наредба за работното време, почивките и отпуските /НРВПО/.
Кодекс за социално осигуряване - чл. 40, ал. 3 и чл. 52а - 54.
Наредба за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО (НИИПОПДОО).

Цел на процедурата
При настъпване на риска майчинство се предоставят парични обезщетения, които заместват частично загубеното трудово възнаграждение на осигурените лица.
Страни по процедурата
Първа страна:
Правоимащите лица - лицата, осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или иначе казано за четирите фонда на ДОО „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство”, „Трудова злополука и професионална болест” и „Безработица”; за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт – за фондовете на ДОО „Пенсии” и „Общо заболяване и майчинство”; или за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест, т. е. за фонд „Пенсии”, „Общо заболяване и майчинство” и „Трудова злополука и професионална болест”.
Втора страна:
Осигурителят на лицата с право на обезщетение.
Трета страна:
Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ), където е регистриран осигурителят или самоосигуряващият се.

Описание на процедурата
Парично обезщетение за отглеждане на дете в пълен размер по чл. 53 от КСО.
1. Условия за придобиване право на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете в пълен размер:
- лицата трябва да са осигурени за общо заболяване и майчинство към деня, от който се иска ползването на отпуск за отглеждане на дете;
- лицата трябва да имат най-малко 6, а от 1 януари 2009 г. - 12 месеца осигурителен стаж към деня, от който се иска ползването на отпуск за отглеждане на дете, като осигурени за общо заболяване и майчинство.
Изискването за 12 месечен осигурителен стаж се отнася за всички случаи, когато отпускът за отглеждане на дете е започнал след 1 януари 2009 г.
Когато осигурената майка /осиновителка/ няма изискуемия се 12-месечен осигурителен стаж, тя няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО. Времето обаче, през което тя е в отпуск за отглеждане на дете и не получава обезщетение от ДОО, се зачита за осигурителен стаж с оглед придобиване право на обезщетение.



Ако по време на ползването на отпуска за отглеждане на дете осигурената майка /осиновителка/ придобие 12-месечен осигурителен стаж, за остатъка от периода тя има право на парично обезщетение.
- отпускът за отглеждане на дете да е разрешен, след като осигуряването е възникнало и не е било прекъснато или прекратено.
Майката /осиновителката/ няма право на парично обезщетение от средствата на ДОО след прекратяване на правоотношението или осигуряването.
- да е разрешен отпуск за отглеждане на дете на основание чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда. Размерът на отпуска се определя според броя на живите деца, родени или осиновени от майката към момента на искането за ползване на отпуска. Този размер за първо, второ и трето дете е до 2-годишна възраст на детето, а за четвърто и всяко следващо дете - по 6 месеца.
За да може да ползва отпуска, е необходимо майката /осиновителката/ да отправи писмено заявление до работодателя си и декларация, че тя не е лишена от родителски права или нейните родителски права не са ограничени по установен ред, че детето не е настанено в детско заведение, че не е дадено за осиновяване и че не е дала съгласие отпускът да бъде ползван от бащата или от някой от техните родители, т.е. не е прехвърлено майчинството на друго лице, както и че детето не се отглежда от лице по програмата „В подкрепа на майчинството”.
Работодателят е длъжен да разреши отпуска за отглеждане на дете от деня, посочен в молбата (заявлението).
Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми незабавно, като мотивира отказа си.
Майката /осиновителката/, която ползва отпуск за отглеждане на дете, може да го прекрати по всяко време с писмена молба (заявление) до работодателя.
Освен това отпускът за отглеждане на дете, разрешен на майката, се прекратява и при настъпване на следните обстоятелства:
- когато майката (осиновителката) е лишена от родителски права или нейните родителски права са ограничени по установен ред;
- когато майката /осиновителката/ даде съгласие отпускът да бъде ползван от бащата или от един от техните родители;
- настаняване на детето за отглеждане в детско заведение;
- даване на детето за осиновяване;
- смърт на детето или на майката;
- настаняване на детето по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
- отглеждане на детето от лице по програмата „В подкрепа на майчинството”;
- прекратяване на договора (правоотношението) или осигуряването на майката, включително и когато майката е дала съгласие отпускът да бъде ползван от бащата или от един от техните родители;
- когато осиновяването бъде прекратено от съда.
От 1 август 2004 г. е в сила нова разпоредба на Кодекса на труда - тази на чл. 164а, която дава право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст на лицата, при които е настанено дете по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Когато детето е настанено при съпрузи, отпускът се ползва само от единия от тях. Този отпуск не може да се ползва едновременно с отпуск за отглеждане на собствени деца.

2. Необходими документи за изплащане на паричното обезщетение.
Това обезщетение се изплаща на правоимащите лица срещу представени от тях следните документи:
- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО по образец, приложение № 3 към НИИПОПДОО, заедно със заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска и от удостоверението за раждане на детето. Когато правоимащото лице е самоосигуряващо се към заявление-декларацията прилага само оригинал – за справка и копие от удостоверението за раждане на детето. Ако правоимащото лице е настойник, към заявление-декларацията се прилагат заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска и от удостоверението за раждане на детето и копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник. За случаите на тежко заболяване или смърт на майката и/или на бащата на детето, към заявление-декларацията освен заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска и от удостоверението за раждане на детето се прилагат и копие от протокол на ЛКК за тежкото заболяване на майката или копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето. Когато правоимащият е лице, прие което е настанено детето по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/ към заявление-декларацията освен заверени от осигурителя копия от заповедта за разрешаване на отпуска и от удостоверението за раждане на детето се прилага и препис от съдебното решение или от заповедта на директора на дирекция „Социално подпомагане” за настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД в семейство на роднини, близки или в приемно семейство;
- декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО – това е декларация за личната банкова сметка, по която ТП на НОИ ще преведе полагащото се парично обезщетение. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.
Когато правоимащото лице пребивава в държава – членка на Европейския съюз или в държава, с която РБългария има договор за износ на парични обезщетения, предоставяни от ДОО, обезщетението може да се преведе по посочена банкова сметка в държавата по пребиваване.

3. Размер на обезщетението.
За времето на ползването на отпуска за отглеждане на дете се изплаща месечно парично обезщетение, размерът на което се определя ежегодно със Закона за бюджета на ДОО.
Изплащането на обезщетението се прекратява при настъпване на същите обстоятелства, които водят до прекратяване и на ползването на отпуска.
Когато майката (осиновителката) е осигурена за риска "майчинство" на две и повече основания, тя има право на парично обезщетение за отглеждане на дете само на едно от основанията - обикновено това е основното правоотношение, или чрез работодателя по основния трудов договор.
От 1 юли 2004 г. право на парично обезщетение за отглеждане на дете имат и лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, настанено по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, ако отговарят на условията, необходими за получаването му.





Парично обезщетение за отглеждане на дете в половин размер по чл. 54 от КСО
1. Условия за придобиване право на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете в половин размер:
Когато майката (осиновителката) не ползва отпуска за отглеждане на дете или прекъсне неговото ползване (връща се на работа или започне да упражнява трудова дейност, ако е самоосигуряваща се, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство), преди детето да навърши 2-годишна (6-месечна) възраст, тя има право на парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете, определено със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, ако е:
- осигурена за за общо заболяване и майчинство;
- имала право на обезщетението за отглеждане на малко дете по чл. 53 от КСО.
Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение (в половин размер) се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника, когато те не ползват отпуска за отглеждане на малко дете или прекъснат неговото ползване, ако отговарят на изискващите се условия.

2. Необходими документи за изплащане на паричното обезщетение.
Това обезщетение се изплаща на правоимащите лица срещу представени от тях следните документи:
- заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 54 от КСО по образец, приложение № 4 към НИИПОПДОО, заедно със заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето. Когато правоимащото лице е самоосигуряващо се към заявление-декларацията прилага оригинал – за справка и копие от удостоверението за раждане на детето. Ако правоимащото лице е настойник, към заявление-декларацията се прилага заверено от осигурителя удостоверение за раждане на детето, копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник и копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или на бащата на детето;
- декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО – това е декларация за личната банкова сметка, по която ТП на НОИ ще преведе полагащото се парично обезщетение. Банковата сметка може да бъде разплащателна или спестовна безсрочна, но задължително лична и в лева.

3. Размер на обезщетението.
Това обезщетение е в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на малко дете, определено със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.
Обезщетението за отглеждане на дете в половин размер не се изплаща ако детето е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, дадено е за осиновяване, ако отглеждането му е прехвърлено на друго лице, както и при отглеждането му от лице по програмата „В подкрепа на майчинството”.



4. Ред и срокове за представяне на необходимите документи за изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по чл.53 и по чл.54 от КСО в съответното ТП на НОИ.
Осигурените лица представят заявления - декларациите и необходимите документи към тях на осигурителя си, който ги завежда в отделен дневник.
Документите се представят от осигурителя в съответното ТП на НОИ за всеки календарен месец не по-късно от 2 дни след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването.
Самоосигуряващите се лица представят необходимите документи в съответното ТП на НОИ не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.
Съдружниците в търговски дружества, собствениците на ЕООД и физическите лица – членове на неперсонифицирани дружества представят необходимите документи на дружеството, чрез което се осигуряват. Документите се представят от дружеството в съответното ТП на НОИ за всеки календарен месец не по-късно от 2 дни след деня на изплащане на дължимите възнаграждения или на част от тях, а когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването.
Документите се представят в съответното ТП на НОИ с придружително писмо по образец, приложение № 8 към НИИПОПДОО, на хартиен носител и опис по образец, приложение № 9 към НИИПОПДОО. При едновременно представяне на повече от 5 броя основни документи – болнични листове и/или заявления-декларации, данните от придружителното писмо, описа и от декларациите за банковите сметки задължително се представят на електронен носител, изготвен с програмен продукт, предоставен от НОИ или по утвърден от НОИ формат. С едно придружително писмо и с един опис се представят общо не повече от 50 броя болнични листове и/или заявления-декларации.
Осигурителните каси представят данните от придружителните писма, описите на документите и от декларациите за банковите сметки за своите членове само на електронен носител.
При липсващи или нередовни документи съответното ТП на НОИ, приело документите изпраща уведомително писмо с обратна разписка на лицата, които са ги представили, в срок от 7 работни дни от представянето на документите, като им дава необходимите писмени указания за отстраняване на нередностите. Липсващите и коригираните документи се представят в съответното ТП на НОИ по общия ред – с придружително писмо и опис на документите в срок от 7 работни дни от получаването на уведомителното писмо.
Ако в срок от 7 работни дни от датата на уведомяването нередностите не бъдат отстранени и/или в ТП на НОИ не бъдат представени липсващите и коригираните документи, преценката на правото и определянето на размера на обезщетенията се прави въз основа на наличните редовни документи и на данните от информационната система на НОИ.

5. Начин на представяне на документите в съответното ТП на НОИ.
Необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения за отглеждане на малко дете по чл. 53 и по чл. 54 от КСО се представят в съответното ТП на НОИ по два начина:

- от осигурителя, неговия клон или поделение, когато е самостоятелен осигурител; от осигурителните каси и от самоосигуряващите се лица;
- чрез упълномощени от тях лица – не е необходимо да има пълномощно, а упълномощения приносител на документите да представи документа си за самоличност.
При промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на паричните обезщетения лицата, попълнили и представили документите за изплащането им, попълват и представят по описания по-горе ред, в срок от 3 работни дни от промяната, декларация за промяна на обстоятелствата за изплащане на парични обезщетения от ДОО по образец, приложение № 12. Тази декларация се представя в съответното ТП на НОИ по същия ред и начин, както и основните документи за извършване на плащанията на тези обезщетения, но в срок от 3 работни дни от получаването й.

6. Изплащане на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете.
Паричното обезщетение се изплаща на правоимащите лица, за които са подадени коректни документи и коректни данни за осигуряването им, в срок от 15 работни дни от представяне на необходимите документи в съответното ТП на НОИ. Изплащането на обезщетението се извършва само по банков път. Полагащите се суми се превеждат от съответното ТП на НОИ по декларираните от лицата лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.
Когато правоимащото лице пребивава в държава – членка на Европейския съюз или в държава, с която РБългария има договор за износ на парични обезщетения, предоставяни от ДОО, обезщетението може да се преведе по посочена банкова сметка в държавата по пребиваване.

7. Давност.
От 1 януари 2009 г. давността се определя по нов начин. Паричните обезщетения за отглеждане на малко дете могат да бъдат поискани от правоимащите лица в срок от 3 години, считано от 1 януари на годината, следваща годината, за която се отнасят.

8. Санкции.
Който наруши разпоредбите на КСО или на нормативните актове по прилагането му или не изпълни задължително предписание на контролен орган, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв.
Който състави документ с невярно съдържание с цел неоснователно получаване на осигурителни плащания, се наказва с глоба от 500 лв. за всеки случай, ако не подлежи на по-тежко наказание.
При повторно нарушение виновното лице се наказва с глоба от 500 до 2000 лв.
Нарушенията на осигурителното законодателство се установяват с актове, съставени от контролните органи на НОИ.

Необходими документи, в зависимост от конкретния случай:
1. заявление – декларация, приложение № 3 към НИИПОПДОО;
2. заявление - декларация, приложение № 4 към НИИПОПДОО;
3. заверено от осигурителя копие от заповедта за разрешаване на отпуска;
4. заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето;
5. копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник;
6. копие от протокол на ЛКК за тежкото заболяване на майката;
7.копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето;
8. препис от съдебното решение или от заповедта на директора на дирекция „Социално подпомагане” за настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД в семейство на роднини, близки или в приемно семейство;
9. Декларация за изплащане на обезщетението по образец, приложение № 7 към НИИПОПДОО.
#1 | 17.04.2016, 08:24
Публикации: 5 / 0
здравейте интересувам ме относно бланките необходими за подаване за гледане до 2годишна възраст
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група