Облагане и документиране по ЗДДС на посредническа услуга към ЮЛ в Англия

25.04.2016, 16:40 2429 2

25.04.2016, 16:40
Публикации: 4 / 0
Английска фирма нерегистрирана по ДДС, сключва договoр с българска фирма регистрирана по ЗДДС, за да ѝ посредничи при намирането и сключването на сделки с английски клиенти, които да инвестират парите си във Инвестиционен Фонд. За посредническата услуга, която е от името и за сметка на английската фирма, българската фирма посредник ще получи комисионна.

Посредническата дейност на българската фирма се извършва електронно по e-mail или телефон. Българската фирма не получава пари от крайният клиент/трети лица. Краният клиент/третото лице сключва договор с Английската фирма и превежда пари/плаща директно на Английската фирма. Българската фирма съгласно сключеният договор с Английската фирма получава комисионна при потвърждаване на плащането от крайният клиент/третото лице. Английската фирма не е регистрирана по ДДС и няма ДДС номер, защото по тяхното законодателство не е задължена (поради спецификата на извършваната от тях дейност), въпреки че оборотът ѝ прехвърля прагът от £82,000, при който според тяхното законодателство следва регистрация по ДДС.

Как се третира по ЗДДС облагането на комисионната и как се документира сделката?
#1 | 26.04.2016, 08:09
Публикации: 6403 / 1130
Вие сте българска фирма, регистрирана по ЗДДС и оказвате услуга на фирма от ЕС, която въпреки, че не е регистрирана е данъчно задължено лице по Директивата. Мястото на изпълнение на услугата е мястото на икономическа дейност на получателя на услугата. Т.е. Вие прилагате основанието за неначисляване (обратно начисляване). Не може, обаче, да изпълните задължението за попълване на VIES докато английската фирма не се регистрира по някакъв член, аналогичен на нашия 97а, защото за декларацията е необходим VAT номер.
Проверете какво пише в английското законодателство по въпроса.
#2 | 26.04.2016, 11:52
Публикации: 4 / 0
Английската фирма няма задължение и не желае да се регистрира по никакъв член подобен на нашият 97а, защото извършва дейност освобождаваща ги от това задължение,  а именно управлението на инвестиционен фонд.

В договора сключен с Английската фирме ясно пише, че българската фирма е задължена да заплати своето ДДС, ако е регистрирана по ДДС.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група