НАП започва проверки за данък „уикенд“

18.04.2016, 18:53 10006 3
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

18.04.2016, 18:53
Публикации: 495 / 176
Администратор на сайта
Фирми ще доказват, че ползват само за бизнес 5500 луксозни коли.

Инспектори на НАП започват проверки на фирми, собственици на 5500 луксозни автомобили, посочени от тях като служебни активи, които се използват единствено за служебни цели. Данните на приходната агенция сочат, че всички автомобили са на висока стойност от престижни марки, но компаниите не са отчели никакво лично ползване на лимузините от началото на годината до момента.

В хода на проверките ще се проследи какъв е пробегът на возилата и дали има надлежно счетоводно отчитане на движението на колите, допълват от НАП. Ако не може да бъде доказано с документи и счетоводни записи ползване единствено за служебни цели, на компаниите ще бъде начислен ДДС за личната употреба.

В НАП вече работят и по селектирането на компании, регистрирани по ДДС, в чиито активи има множество и на висока стойност превозни средства и недвижими имоти, за които не се отчита никакво лично ползване, включително имущество на лизинг. Фирмите могат да посочат в ДДС документите си, които ще подадат пред НАП пропорцията, в която използват фирмени активи за лични нужди.

Ревизорите на приходната администрация на този етап няма да изследват т.нар. непарични доходи на собственици и служители на фирмите от гледна точка облагането с данък върху доходите и осигурителни вноски преди да бъдат приети очакваните промени в данъчното законодателство, които третират тези въпроси.
„Компаниите имат шанс сами да декларират дължимия данък за лично ползване, това е много по-удобно и ефективно в сравнение с процедурата по ревизия. НАП има достъп до много информационни бази, включително тези на КАТ и за пробега на автомобилите при годишните технически прегледи. Почти винаги тази информация не съвпада със счетоводството на фирмата“ каза по повод на започващите проверки директорът на дирекция „Контрол“ в НАП Васил Панов.

Приложения в помощ за изчисляване и документиране на данък „уикенд“

Приложение за ДДС върху личното ползване и Протокол по чл. 117
Приложение за изчисляване на данък „уикенд“ на автомобила от управителя
Заповед за неизползване на служебното имущество за лични нужди
Приложение за издаване на пътни листа с пресмятане на % лично ползване


Вижте свързани статии:
Отчитане на лично ползване на служебен автомобил с пътен лист
Фирмена заповед за неизползване на служебното имущество за лични нужди
Как се изчислява на данък "уикенд" и издава на Протокол по чл. 117
#2 | 22.04.2016, 12:57
Публикации: 145 / 4
благодаря за линка ! Абе имаме една Тойота рав 4 на 7 години ,и както изглежда не се води луксозна, нито като марка нито като стойност! Тя като нова е закупена  към 50 хил , сега 2016  на седем години вече е и амортизирана.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове