Скъпи колежки и колеги, искам да ви попитам, срещал ли е някой в някакъв нормативен акт, указание на НОИ или съдебна практика изискване в трудовата книжка да се прави вписване "Осигурителният стаж НЕ е равен на зачетения трудов (служебен) стаж."? В чл. 40, ал. 4 от Наредба за пенсиите и осигурителния стаж е казано:
"За времето след 31 декември 2002 г., ако продължителността на осигурителния стаж за лицата, работещи по трудово или по служебно правоотношение, е равна на продължителността на трудовия или на служебния стаж, в трудовата или в служебната книжка при прекратяване на правоотношението се вписва от осигурителя следният текст: "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов (служебен) стаж." Ако в трудовата или в служебната книжка не е направено посоченото вписване, осигурителният стаж се установява с документ по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт, издаден от осигурителя."(или УП-3 по нашенски).
Питам, тъй като периодично имам пререкания със служители в разни НОИ-та, проявяващи такива щения, поради отказа ми да правя подобни вписвания в трудови книжки, каквито и никога не съм правил от 2003г, от когато датира изискването. Днес пак имах един подобен спор с една особено словоохотлива дама, на която казах, че не само няма да направя подобно допълнение, ами и няма да издам УП-3, позовавайки се на нескорошните промени в КСО, пък да видим дали ще стане нещо(освен, че ще притесняват човека, представил документите си в НОИ, който в крайна сметка обаче не е виновен, че по някаква причина някой не желае да ползва електронния регистър на осигурените лица, да чете и прилага на практика нормативната уредба, касаеща тези аспекти)...
Благодаря.