Командироване на работници в Германия

28.02.2017, 08:55 3011 4

28.02.2017, 08:55
Публикации: 26 / 0
Здравейте!
Моля да ми помогнете по следния въпрос - предстои да комансироваме за две седмици в Германия осем лица. Тъй като там 3-ти март не е официален празник, как трябва да процедираме аъс заплащането му? Тук работим реално от понеделник до петък и официални празници и събота и неделя почиваме.
Благодаря ви много!
#1 | 28.02.2017, 09:27
Публикации: 1187 / 228
Ъкхък, без да се правя на голям мислите, бих искал да заостря  вниманието ви на още един съществен момент, с риск да стана досаден, или да ви ангажирам с неща, които вече сте сторили.
С промяната в Кодекс на труда и спазмите за синхронизиране на националното и законодателствата на ЕС по директива мисля 67, независимо, че работниците се командироват за по-малко от тридесет дни, вие сте категорично длъжни чрез регламентираните промени да осигурите  поне същото  минималното възнаграждение за приемащата държава  от първия ден, в който работникът или служителят е започнал работа зад граница. Това става по силата на отменените алинеи 3-5 в чл. 121 от КТ. Не знам точно какво ще правят там, но заплащането вече няма да бъде както беше...
Вярвам, че няма да изпращате работниците по реда на чл. 121а в рамките на предоставяне на услуги, но ако работниците са командировани в предприятие от същата група предприятия (по чл. 121а, ал. 1, т. б) то ще трябва да оформите   с допълнително писмено споразумение изменение на съществуващото между вас трудово правоотношение за срока на командироването, като изрично уточните характера и мястото на работа, времетраенето на изменението на трудовото правоотношение чрез посочване на начална и крайна дата на командироването, размера на основното и на допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, условията за полагане на извънреден и на нощен труд и размера на заплащането им, продължителността на работния ден и работната седмица, на дневната, междудневната и седмичната почивка, както и дните на официалните празници в приемащата държава, размера на платения годишен отпуск, финансови условия на командировката,  вида на транспортните средства и маршрута(по Наредба за условията и реда за командироване и изпращане на работници и служители в рамките на предоставяне на услуги, приета с ПМС № 382 от 29.12.2016 г.)
Последните точки в известна степен отговарят и на въпроса ви за официалния празник. Доколкото разбирам, във вашия случай работите при петдневна работна седмица - от понеделник до петък. В този случай ще се кумулира работа през неработен ден, официален празник, извънреден труд, работна надница и за да сме екзактни, работниците трябва да получат 400% надница за този ден. Другия вариант е да се направите на ударени, че работите по реда на сумирано работно време, което обявите по съответния ред за този месец, график или нещо подобно, но при всяко положение платате поне двойно за деня... Общо взето разумната практика сочи, че който плаща мъничко и когато трябва, обикновено не плаща много впоследствие...  :wink1:

#2 | 28.02.2017, 10:31
Публикации: 2980 / 397
Може ли да кажа нещо? :)
Когато лицата отиват в друга държава, за тях се прилагат правилата на другата държава. 3ти март не е официален празник за тях, освен ако не е такъв и в Германия.
#3 | 28.02.2017, 11:02
Публикации: 1187 / 228
Едно допълнително уточнение искам да направим - за тези десет дни лицата какво ще правят - отиват реално да работят, или ще се обучават, усвояват нови машини и изделия, посещават семинари, обучават и т.н.?
#4 | 28.02.2017, 11:12
Публикации: 2980 / 397
Мдам, и ти си прав, важно е къде отиват и на какво основание :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група