Данъчно облагане и деклариране на дивиденти от чуждестранни фондове

21.11.2016, 16:43 18760 18

21.11.2016, 16:43
Vladimir Star
Здравейте,

Искам да инвестирм в инвестиционен фонд на Лондонската борса (LSE) чиито дивиденти не се изплащат под формата на кеш, а се инвестират обратно във фонда от мое име.  Наричат се accumulating/reinvesting и целта на тези фондове е да не се плаща данък дивидент в някои страни.

В България, спрямо НАП дивиденти от този тип трябва ли да се описват по някакъв начин в данъчна декларация и какво друго се очаква от мен за да съм изряден пред НАП?

Поздрави,
Владимир
#1 | 21.11.2016, 17:00
Публикации: 11947 / 2181
http://www.tita.bg/page/388

Разгледайте табличката от линка и по-специално частта за дивиденти с източник в чужбина.
"...дивиденти не се изплащат под формата на кеш, а се инвестират обратно във фонда от мое име. " / все пак са получени /
#2 | 21.11.2016, 17:28
Vladimir Star
Благодаря за информацията, много полезна страница.

За съжаление все още не ми е ясно, как мога да изчисля колко е 5% от инвестицията, която фондът е направил от мое име. Акцията е с променлива цена през целия ден, как бих сметнал какъвто и да е процент от нея?

2. Дивидентите с източник чужбина се:   
- облагат от получателя им с данък 5 на сто и се декларират в Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО (кол. 4, ред 3), ако дивидентите не са обложени в чужбина или удържаният данък в чужбина е по-нисък от 5 на сто и следва да се довнесе разликата до 5 на сто (чл. 55, ал. 2 и чл. 67, ал. 1 от ЗДДФЛ).   

-Ако удържаният данък в чужбина е равен или превишава 5 на сто - данък не се дължи и Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и чл. 201, ал. 1 от ЗКПО не се подава.   

- декларират информативно от получателя им в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ (образец 2001а) във всички случаи (независимо дали се дължи или не се дължи данък в страната).
Източник Данъци Tita.bg

Поздрави,
Владимир
#3 | 21.11.2016, 17:48
Публикации: 11947 / 2181
Би следвало да Ви се дава от фонда такава информация относно размера на инвестираното от Ваше име и съответно дали имате удържан данък.
#4 | 21.11.2016, 22:28
Vladimir Star
Фондът е със седалище в Ирландия и спрямо спогодбата на двете правителства, данък дивидент е 10%. Това значи ли, че при какъвто и дивидент да получа (кеш или не), аз няма да трябва да попълвам Декларация по чл. 55, ал. 1, защото вече Ирландия е обложила дивидента с данък?

Ирландия обаче има закон, при който граждани на страни членки на ЕС имат право (след подаване на нужните документи) да избегнат плащането на данък дивидент. В този вариант, дължа ли в България 5% данък дивидент и съответно трябва ли да попълвам декларация по чл. 55, ал. 1?

Член 10
Дивиденти
1. Дивидентите, изплатени от дружество, което е местно лице на едната договаряща държава, на местно лице на другата договаряща държава, могат да се облагат с данък в тази друга държава.
2. Въпреки това, такива дивиденти могат също да се облагат с данък и в договарящата държава, на която дружеството, изплащащо дивидентите е местно лице и в съответствие със законодателството на тази държава, но когато притежателят на дивидентите е местно лице на другата договаряща държава, наложеният данък няма да надвишава:
а) 5 на сто от брутната сума на дивидентите, ако притежателят на дивидентите е дружество, което пряко притежава поне 25 процента от капитала на дружеството, изплащащо дивидентите;
б) 10 на сто от брутната сума на дивидентите във всички останали случаи.


Поздрави,
Владимир
#5 | 21.11.2016, 23:20
Vladimir Star
Открих нещо релевантно в "Закон за корпоративното подоходно облагане" (http://www.tita.bg/page/49). Не разбирам нищо от право и моля да ми кажете дали следното означава, че инвестирането обравно във фонда т.е. ненамаляването на капитала на фонда не се води като дивидент. Следователно, реинвестираните обратно "дивиденти" не се облагат.

Допълнителни разпоредби
§ 1. По смисъла на този закон:
4. "Дивидент" е разпределението в полза на лице, произтичащо от неговия дял в капитала на друго лице, вследствие на което намалява собственият капитал на последното, включително:
а) доходи от акции;
б) доходи от дялови участия, включително от неперсонифицирани дружества и от други права, третирани като доходи от акции;
в) скрито разпределение на печалба.

#6 | 21.11.2016, 23:55
Vladimir Star
Според "Закон за данъците върху доходите на физическите лица" (http://www.tita.bg/page/49):
Допълнителни разпоредби   
§ 1. По смисъла на този закон:
5. "Дивидент" е:
а) доход от акции;


При реинвестиране, аз не бих получил реален доход, защото бъдещето на тази акция не е сигурно (може да срине утре). Вие ще кажете, но доход не е ли реализиран, когато лицето може да резполага с него?

Съжалявам за многото публикации, но не мога да редактирам старите.
#7 | 22.11.2016, 09:30
Публикации: 11947 / 2181
ЗДДФЛ
...........
Придобиване на доходи


Чл. 11. (1) Ако не е предвидено друго в този закон, доходът се смята за придобит на датата на:

1. плащането - при плащане в брой;

2. заверяването на сметката на получателя на дохода или получаването на чека - при безналично плащане;
3. получаването на престацията - за непаричен доход.
................
(3) Доходът се смята за придобит от физическото лице и когато по негово нареждане или по споразумение между него и платеца плащането или престацията са получени от трето лице. За определяне датата на придобиване се прилагат ал. 1 и 2.

Всъщност реинвестирането е Ваш избор как да разполагате с дохода си и би трябвало да е и Ваш рискът какъв бъдещ доход ще реализирате от тази реинвестиция. Така или иначе сте получили дивидент и по споразумение между страните сте го реинвестирали като тази реинвестиция е направена с Ваше съгласие и от Ваше име от фонда . Така сте се разпоредили с този доход.
#8 | 22.11.2016, 09:50
Vladimir Star
(3) Доходът се смята за придобит от физическото лице и когато по негово нареждане или по споразумение между него и платеца плащането или престацията са получени от трето лице. За определяне датата на придобиване се прилагат ал. 1 и 2.

Да, трябваше да проверя определението на придобиване на доходи. При реинвестиране парите не се почучават от трето лице, а остават в платеца за негово управление. Реално те не напускат сметките на фонда и за това не би трябвало да се водят доход. Или пък греша?

Поздрави,
Владимир
#9 | 22.11.2016, 10:11
Публикации: 11947 / 2181
" Реално те не напускат сметките на фонда и за това не би трябвало да се водят доход. "

Да разгледаме аналогичния случай на лихвите по депозити - и тези пари не напускат сметките в съответните банки, но са доход и се облагат . Не мисля, че това е аргумент в полза на твърдението, че след като тези пари не напускат фонда не са доход. След като се реинвестират от Ваше име смятам, че са Ваш доход от дивидент. Относно това обложен ли е или не този доход съобразно действащото законодателство в Ирландия следва да си изясните конкретно с фонда.  :smile1:
#10 | 22.11.2016, 17:18
Vladimir Star
След като се реинвестират от Ваше име смятам, че са Ваш доход от дивидент. Относно това обложен ли е или не този доход съобразно действащото законодателство в Ирландия следва да си изясните конкретно с фонда.  :smile1:

След като прочетох това реших да се разровя реално за значението на реинвестиращ фонд и какъв реално е доходът ми от дивидентите му, съответно как те се описват пред акционерите. Определенията на този тип фондове сочат към това, че дивидентите не се изплащат, а се инвестират обратно във фонда и по този начин цената на притежаваните от акционерите акции се повишава. Никъде не се споменава, че лично акционерът получава нещо, а фондът инвестира в себе си. Това предполагам означава, че данък дивидент не би се плащал и декларирал в НАП на такъв тип фонфове, защото не съществува.

"Accumulated distribution is a term related to exchange traded funds (ETFs) trading, meaning that the ETF in question reinvests any income and dividend payments back into the fund.

It differs from income distribution, where income and dividend payments are paid out to investors. "
https://www.ig.com/uk/glossary-trading-terms/accumulated-distribution-definition
#11 | 22.11.2016, 17:33
Публикации: 11947 / 2181
http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2016/05/27/2767263_kak_se_oblagat_lichnite_investicii/
 
Бихте могли да се консултирате с методолог на НАП за компетентен и официален отговор.
#12 | 22.11.2016, 18:52
Vladimir Star
Прочетох статията и въпреки, че много неща се препокриват с вече споменатите тук, от нея се допълва информация за декларирането на дивидентите:
Доходите от лихви по банкови сметки в чужбина, както и от дивиденти от чуждестранни емитенти се декларират на календарно тримесечие.
Все още трябва да се изясни дали инвестираният дивидент от фонда за собствена полза е мой доход дивидент.

Също позлено беше и следното:
Имайте предвид, че чуждестранните посредници понякога не предоставят адекватна информация, за да може доходите да се отделят по видове, а също и да се разделят на облагаеми или необлагаеми съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Ако нещо съществено за дискусията съм пропуснал моля да ме извините.

Бих искал да се консултирам с данъчен консултант и писах мейл на 5ма още вчера, но за сега нямам отговор. Как мога да се свържа с методолог на НАП по този въпрос или с данъчен консултант, който да се заеме с този случай?

Поздрави,
Владимир
#14 | 23.11.2016, 16:04
Vladimir Star
Разговарях обстойно със служител на НАП по телефона и ми казаха, че не би трябвало да се декларира такъв тип "печалба" като доход, но ако искам официален отговор от НАП, трябва да пратя писмо и да очаквам отговор в 30 дневен срок.

Преди малко получих мейл от данъчен експерт, където се позовават на следната точка от ЗДДФЛ:
Необлагаеми доходи
Чл. 13. (1) (1)
Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на: а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години; б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
....
4. разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и разпределените печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции;

Не виждам как в законът може да се интерпретира "дивидента" двузначно, имайки предвид, че този текст съществува. Започвам да си мисля, че няма нужда да изпращам писмо до НАП. Как смятате?

Поздрави,
Владимир
#15 | 23.11.2016, 16:57
Публикации: 11947 / 2181
Цитираното основание за необлагаемостта на дохода Ви от реинвестиция съгласно получения отговор е :
"4. разпределените под формата на нови дялове и акции печалба или друг източник на собствен капитал в търговски дружества, както и разпределените печалба или друг източник на собствен капитал под формата на увеличаване на номиналната стойност на съществуващите дялове и акции; "

Всъщност отговорът се крие в това дали отговаряте на това условие. Дали в резултат на реинвестицията имате не увеличаване на дяловете / акциите , а увеличаване само на тяхната номинална стойност. Ако сте уверен в това имате даден отговор и не е нужно да пишете официално запитване до НАП.  Би трябвало и да разполагате с някакъв документ от фонда , в който инвестирате за истинността на това твърдение , защото то всъщност Ви освобождава от данъчно облагане. :smile1:
#16 | 23.11.2016, 17:37
Vladimir Star
След като се свързах с фирмата собственик на фонда ме насочиха към документ, където пише следното за типа фонд, за който става въпрос:
Distributions will not be made in respect of Accumulating Share Classes and income and other profits will be accumulated and reinvested.
"Разпределения при фондове тип accumulation няма, доход и други печалби ще се акумулират и реинвестират." Такива акумулации/реинвестиции се правят на всяко тримесечие.

Според познанията ми за пазара, при инвестиция във фонд цената за покупка на дял се вдига, както и номиналната му стойност. Ако чета извадката от ЗДДФЛ правилно, казуса е ясен и не трябва да подавам декларация и плащам данък при реинвестиция на фонда.

Предполагам, че все още трябва да подавам ГДД за дялове си в такива фондове. Какви други декларации трябва да подавам само за притежаване на тези акции? За продажба все още не мисля.  :smile1:

Поздрави,
Владимир
#17 | 23.11.2016, 20:10
Публикации: 11947 / 2181
Да, подавате Приложение 8 на ГДД чл.50 ЗДДФЛ.

Приложение № 8
Скрит текст :
#18 | 24.11.2016, 00:14
Vladimir Star
delphine, благодаря много за помощта с този сложен въпрос!  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група