МФ: Данъчни преференции и преференциални данъчни режими в България – 2017 г.

23.05.2017, 01:02 6525 0

23.05.2017, 01:02
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Министерството на финансите публикува „Данъчни преференции и преференциални данъчни режими в България – Преглед 2017“. Целта е увеличаване прозрачността на публичните финанси и повишаване информираността на обществото за системата от данъчни преференции и облекчения за съответната финансова година.

Систематизираният преглед има за цел също да подпомага данъчно задължените лица при практическото прилагане на разпоредбите в тази област и да предоставя информация на чуждестранните лица, които планират реализиране на инвестиционни проекти на територията на страната.

Документът е изготвен от Дирекция „Данъчна политика” в МФ и обхваща всички действащи данъчни преференции, данъчни облекчения и преференциални данъчни режими, регламентирани в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) и Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Изготвянето и публикуването му е свързано и с една от международните инициативи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за недопускане използването на преференциите от дружествата в схеми за агресивно данъчно планиране, чрез които да се укриват данъци или които водят до отклонение от данъчно облагане. Инициативата на ОИСР е „Приобщаваща рамка за въвеждане на данъчните мерки против свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби“ (Base Erosion and Profit Shifting - BEPS), към която България се присъедини през 2016 г.

Системата от данъчни преференции в България включва различни по вид преференции и облекчения и е насочена към стимулиране на преките чуждестранни инвестиции и иновациите, повишаване на заетостта, развитието на определени региони и стратегически отрасли в страната, както и за постигането на конкретни социални цели. Авторите на документа подробно разглеждат както отдавна съществуващите данъчни преференции, така и нововъведените и всички направени актуализации през предходните години. Сред допълненията в прегледа е данъчната преференция за подпомагане на земеделските стопани, която е под формата на държавна помощ и представлява специален ред за възстановяване на акциза върху закупения газьол, използван в първичното селскостопанско производство. Общият годишен размер на помощта се утвърждава със Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година и се разпределя между земеделските стопани на база определени индивидуални годишни квоти за всеки производител.

Отразени са и направените през последните няколко години изменения в данъчните закони в областта на преференциите – по отношение стесняване обхвата на необлагаемите доходи от печалби и награди от игри, които не са хазартни; при освобождаването от облагане на печалбите, реализирани от сделки с финансови активи и инструменти, когато те са допуснати до търговия на регулиран пазар; преотстъпването до 60 на сто от корпоративния данък на регистрирани земеделски производители и други.

В документа е представено и въведеното от 2017 г. данъчно облекчение за извършени безкасови плащания, с което се предоставя възможност физическите лица да ползват данъчно облекчение в размер до 500 лв. от дължимия данък, когато през годината са извършвали разплащанията си безкасово. Целта на промяната е да се намали делът на разплащанията в брой и да се повиши достъпността на безкасовите разплащания, с оглед подобряване на отчитането на оборотите на търговците и на условията за икономическите оператори в България.

Прегледът не включва оценка на ефективността на системата от данъчни преференции и преференциални данъчни режими в България, както и оценка за степента на сложност на разпоредбите, които ги регламентират.

Можете да изтеглите документа от тук.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група