Относно заплащанията в занаята

24.05.2017, 12:03 4722 6

24.05.2017, 12:03
Публикации: 94 / 7
Днес под нашумялата статия за заплатите "Лекар - Сервитьор" попаднах на тези коментари. Дали някой се припознава ? Струва ми се че наистина нашите заплати в бранша са ниски.

А какво да кажем за счетоводителите ? Всеобщо е разбирането че тези хора вземат големи пари, а истината е че на оперативните не дават повече от 800 (ако си късметлия 900), а на главните 1200. Искам да опитам защо тогава аз учих толкова много, дадох 4000 лева за магистратура в УНСС с надеждата да си намеря по-спокойна, добра и перспективна работа като реалността се оказа по скапана и от това което работех докато бях студентка ! Не може да съм продавачка и заплатата ми да започва от 1200 нагоре, а като счетоводител да ми плащат 840 и да ми казват това е средното за бранша, няма да ти дадем повече, ако си недоволна "Чао". Сега разбирам, защо никой не искаше да учи когато аз учих. Прави са били !!!! Не може хората които са учили и то много, да са по-лошо платени от хората без образование. Това никъде по света го няма !!!! Никъде !!!!
    *   *   *   
Всеки е в правото си да иска по голяма заплата съответстваща на знанията му . Не могат да ти я дадат тук? Отиваш в чужбина . Тук като останат без кадърни работници и няма кой да им работи сами ще се принудят да увеличат заплатите. Когато стане приемлива хората ще се върнат . Това е . Чистачките се усетиха , строителите се усетиха , медицинските сестри отдавна заминаха, сервитьорки , автомонтьори, бармани .....
Всички тук се правят на големи босове и началници . Искат да работиш като на запад а да ти плащат като в Папуа Нова Гвинея . Няма да стане . Младите вече направо си искат големи заплати . Останаха само такива с полуробска психика съгласни да работят като волове за колкото им дадат - залудо работи залудо не стой . Но и те са на изчезване .
Много искам да го видя господин големия бизнесмен с джип последен модел , баровска къща и ежегодни 2 месечни почивки на Малдивите как си работи сам във голямата фирма и как реве че нямало добри работници . Няма. Цените по магазините са ни по скъпи отколкото на запад а заплатите като в третия свят . Това трябва да се промени . Като ги гледам как живеят "шефовете" някак не мога да повярвам че нямало пари за по големи заплати .Ще има. Скоро . Или бизнеса им няма да го има.

Източник:
https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/lekar-680-lv.-servitior-1500-lv-6069474
#1 | 24.05.2017, 13:04
Публикации: 11932 / 2174
http://www.alexnenov.com/archives/291

Една друга доста провокативна, но допадаща ми много гледна точка.

Скрит текст :

Може би не е добра идея да гледаме кой колко получава, а да потърсим начин да получаваме повече ние самите. Тези, които мислят, че заплата от 800 лв. / примерно / е мизерна нека станат работодатели и да предложат повече. Дали ще могат ? Всяка монета има две страни и винаги ще има и доволни и недоволни. Който получава си мисли, че получава малко . Който дава си мисли, че дава много. Не мисля, че това може да се промени. Искахме пазарна икономика - това е положението на пазара сега .

Честит празник 24 май !  :smile1:
#2 | 24.05.2017, 14:07
Публикации: 94 / 7
Хубав текст благодаря !
Има вярни неща в него. Но мен продължава да ми гложди факта, че масово работодателите въпреки натрупаният опит и качества отказват да плащат добре. Изискват да си страшно добър, но не желаят да плащат за това. Имам познат колега, който има 20 г стаж, страхотен е като професионалист и въпреки това според мен заплатата която той ми сподели че получава е малка. По-малка от въпросната обява за сервитьорка. А защо е така ? Масово работодателите повтарят мантрата "Ако не ти харесва довиждане". Те не инвестират в хората си. Постоянно парадират че всеки е заменим, да не говорим че повечето работодатели имат едно такова подтискащо отношение, не особено уважително.
В статията и вашият коментар хубаво се казва, че ние трябва да изградим и заслужим повишението си, но какво може да се направи когато работодателите твърдят че ще намерят човек, който да върши същата работа даже за по-малко пари от теб, а какво остава за увеличение на "твоето възнаграждение", което вече е даже незаслужено високо и предостатъчно. Как може такъв работодател да се убеди че парите който плаща са малко ?
#3 | 24.05.2017, 14:33
Публикации: 9299 / 1558
Ще се включа от позицията на работодател и ще повторя това, което каза  delphine:
 Всяка монета има две страни и винаги ще има и доволни и недоволни. Който получава си мисли, че получава малко . Който дава си мисли, че дава много.
Тези, които мислят, че заплата от 800 лв. / примерно / е мизерна нека станат работодатели и да предложат повече.

Заплатите не падат от небето, а се изработват. Освен заплатата, трябва да се изработи и нещо отгоре - за осигуровки, за СТМ, за... за ДДС, ако щете.
Като счетоводител не може да не оцените, че на всеки 100 лв заплата работодателят плящя около 19 лв осигуровки и намалява данъка си с около 12 лв. /Стана 107 лв/. Тъй като за този разход не може да се ползва данъчен кредит, добавяме и 20% или около 22 лв. /Стигнахме до около 130 лв/. Освен това има допълнителни разходи - СТМ, задължителна застраховка за трудова злополука, работно облекло и лични предпазни средства и т. н. и т.н. Не съм си правила труда да смятам точния разход, но по груби сметки - около 1-3% от заплатата. И какво се получава - за да можете Вие да получите "чисто" 78 лв от всеки 100 лв брутна заплата, аз трябва да имам приход от Вашия труд поне 130-135 лв. При това без да калкулирам моята печалба.
Е, ако имам приходи - ще си позволя да направя и по-големи разходи, но ако нямам приходи - ще ми позволите ли да удържа половината Ви заплата за да платя тока, интернета и таксата за счетоводната програма?

ПП Само за информация  - с работниците имаме консенсус на тема заплати. Когато има работа - работят и знаят за какво. Когато няма работа - отиват на борсата или ползват по-дълъг неплатен отпуск.  От 15-20 години въртим почти едни и същи хора. Че и синовете им :)
#4 | 24.05.2017, 15:01
Публикации: 94 / 7
Добре, а как продавачките които си клатят краката си изработват 1200-1500 лева заплата ?
Съгласна съм със хубаво написаният и обоснован отговор на ХХХХХ, но по скоро визирах че СРЕДНАТА заплата за нашият бранш е страшно ниска, а познанията и опитът който се изискват са високи. Аз например не искам да емигрирам, не искам да живея в чужда държава, но защо когато съм положила усилия да знам език (много хора знаят и по два), положила съм и полагам усилия всеки ден да бъда добър специалист и професионалист, накрая да се сблъсквам с дилемата да остана на ниска заплата или пак да стана продавачка и мога да имам кола, да съм спокойна за сметките, да мисля за деца. Нищо не е безплатно, но всеки иска да живее достойно. Минала съм времената на купоните, лъскавите дрехи и излишните харчове, но както казах по горе много от вече ежедневните необходимости не са възможни са тези ниски заплати. Работила съм като луда за работодател, който при всяко споменаване за вдигане на заплатата ми казваше че няма пари, а същевременно аз му изкарвам парите, знам колко печели реално, виждам че харчи като луд по заведения и т.н. Това е повсеместно. Казват че като служители не можем да правим сметка на работодателя, а защо работодателя ни прави сметка на нас като ни казва че ни плаща много и 800 лева са предостатъчно за работа от 8 часа плътно ? Защо на простите секретарки заплатите започват от 1000 нагоре, като са свободни по цял ден ?  Аз например не съм свободна на работа. Не пия кафе с часове (даже не пия хич), обядвам скорострелно за 30 мин максимум, заета съм нонстоп и не мога да проумея как хора който очевадно по цял ден си клатят краката как си заработват заплатите (както спомена че е необходимо ХХХХХ) ? Ето това не мога да проумея ! Защо в нашата държава хората без специалност и образование получават по-високи заплати от другите ?
#5 | 25.05.2017, 10:53
Публикации: 2966 / 392
Нали не мислите сериозно, че някоя продавачка взима по 1200 лв на месец и си клати краката? Отделно от това - не знаете какво й се налага да прави в работата си, за да ги изкарва тези пари.

И съвсем свързано с темата - докато има колеги, които взимат по 50 лв за счетоводно обслужване, ние трудно ще поискаме реалните пари за нашата работа. Оттам и плащането на нашите служители.
#6 | 25.05.2017, 13:21
Публикации: 94 / 7
Pupeshche и вие сте права за много неща. Както казаха по-горе монетата има две лица.
Въпреки това смятам, че трябва тази "враждебна" откъм заплащане среда да се промени и се надявам нещата да се подобрят някой ден.
Благодаря на всички които обърнаха внимание на дискусията и участваха в нея !
Лек ден от мен !
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група