Брак на стоки

24.07.2017, 09:12 7049 1

24.07.2017, 09:12
Публикации: 48 / 1
ЕТ с магазин за хранителни стоки не осъществява дейност от 2012г. В счетоводствата се води известна наличност на стоки. Минаха 5г. откакто сме ползвали ДДС за тези стоки и сега ги бракувам. На основание чл,80, ал.1, т.3 ЗДДС не се начислява ДДС. Въпросите ми са:
1/ Протоколът за брак трябва ли да се посочва в дневниците за ДДС след като не си начислявам ДДС. Аз мисля, че не, но ще съм благодарна ако получа потвърждение.
2/ Трябва ли ЕТ да подава ГДД по чл.50 ЗДДФЛ за 2017г., той е пенсионер, няма други доходи, не е СОЛ, защото от години не осъществява дейност.
 
#1 | 26.07.2017, 19:00
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
По първия въпрос, не дължите ддс и следователно няма ккаво да отразявате в дневниците. Между другото, ЕТ не е ли вече дерегистрирано по ЗДДС?
По втория въпрос. С бракуването на стоките ще възобнови дейност, макар и за ден, за да подпише протокола. На основание разпоредбата на чл. 28, ал. 2 от ЗКПО счетоводните разходи от липси и брак на материални запаси не се признават за данъчни цели. По силата на чл. 28, ал. 3, т. 3 от закона, обаче ,тази разпоредба от закона не се прилага, т.е. счетоводно отчетените разходи за липси и брак се признават за данъчни цели, ако липсата или бракът на СМЗ, за които е отчетен разходът, са поради изтичане срока на годност, какъвто явно е случая. От друга страна за признаване на разхода трябва да имате документация от коя партида са бракуваните стоки, кога точно са закупени, какъв е бил срокът им за годност при покупката и др. подобни. Почти сигурно е, че не разполагате с такава доказателствена документация. Стигаме до извода, че ще отчетете разход, който няма да бъде данъчно признат и счетоводният финансов резултат за годината на бракуването на стоките ще е отрицателен (загуба), а данъчният - нулев.
Ако не подадете декларация, няма да ощетите фиска, но административната санкция е 500 лв. От друга страна според НПК, не се образува административнонаказател но производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, .... – две години.
Преценката може да бъде само Ваша как да постъпите.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група