Договор за продажба/доставка

26.09.2017, 10:13 2266 2

26.09.2017, 10:13
Публикации: 19 / 1
Здравейте,

Искам да открия дискусия по въпроса за кои от сделките /покупки или продажби/ е необходимо да имаме писмен договор. Знаете, че НАП изисква представяне на договор като доказателство за извършване на дадена сделка. За кои сделки наличието на писмен договор е задължително и кои могат да бъдат документирани само с фактура и приемо/предавателен протокол?
#1 | 26.09.2017, 12:18
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Моята позиция по този въпрос е, че писмен договор може да се изисква само, ако такъв се изисква в някакъв нормативен текст. И тъй като в нито един от данъчните закони няма такава норма, то се прилагат нормите на ЗЗД.
Адвокат Велизар Величков кратичко е обяснил някои съществени моменти относно формалната страна на договорите:
Скрит текст :
Естествено задължителна е писмената форма за трудовите договори.
Нотариалните актове също са задължителни за доказване прехвърлянето на собствеността върху недвижими имоти.

Не съм привърженик на административния произвол и удовлетворяването на изисквания, които не са правно обосновани, но от опит в строителството мога да споделя, че горещо препоръчвам сключването на най-подробни договори за възлагане и извършване на строителните услуги.  Има тънкости, свързани с неустойки, гаранции за добро изпълнение, своевременно разплащане, защото става дума за не малки суми. Използването на отменения отдавна вече Протокол 19, също е гаранция за коректни отношения. При проверка представям тези документи, които са основание за издаване на съответните фактури. Те, обаче не само, че не са задължителни, а някои от тях не са и "законни". За малки фирми, в които собственикът извършва ремонт с личен труд срещу малка сума, няма смисъл да се навлиза в тези подробности.

За предаването на една стока е достатъчна фактура и стокова разписка.

#2 | 26.09.2017, 14:09
Публикации: 19 / 1
Да, аз също съм привърженик на яснотата в законодателството. Благодаря за отговора! Самият въпрос може да бъде разширен и по отношение на приемо-предавателни протоколи, товарителници и др., които съпътстват част от сделките...
 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група