След като има заповед от АСП би трябвало да я приложи към заявлението.
Най-добре е бабата да попита в АСП.
Скрит текст :
2015-08-21 00:45:43 - Ваня Жекова
Здравейте! Аз съм професионален приемен родител и същевременно работя на постоянен трудов договор.Настаниха ми дете, за което искам да ползвам чл.164а от КТ съобразно с чл. 46а от Наредбата за работното време, отпуските и почивките, при основния си работодател, и чл. 53, ал.3 от КСО. В заповедта ми за настаняване на детето обаче, соц. работник е пропуснал да напише чл. 26 и е изписал само чл.27, ал.1 от ЗЗД, и когато попитах ме посъветва да отида в НОИ да проверя дали е фатално. Направих две посещения в НОИ за консултация дали имам право на този отпуск, като чл.26 от ЗЗД не фигурира, но нямаха достатъчна яснота относно тълкуванието на чл.26 и лч.27 от ЗЗД и настояваха, че трябва да е написан чл.26, за да имам право на въпросния отпуск. След като чл. 27, ал.1 от ЗЗД е временно настаняване по административен ред със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето, значи фактически е изпълнен чл.26, ал. 1 от ЗЗД, защото този текст е и последното изречение от него. Отдел Закрила на детето, който ми издаде тази заповед не иска да я поправи като допише чл.26 (по искане на НОИ), защото "вече съм случай" на отдела ми по местоживеене, а той от своя страна не може да поправя чужда заповед. В крайна сметка, с така издадената ми настанителна заповед с чл. 27 от ЗЗД в нея, имам ли право на отпуск по чл.164а от КТ, за да си подам документите или наистина трябва да се поправи заповедта, като се допише чл.26 от ЗЗД?
2015-09-15 10:49:47 - Дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"
Съгласно чл. 164а, ал. 1 от Кодекса на труда /КТ/, право на отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст имат лицата, при които е настанено дете по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето. Според чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/, настаняването на дете в семейство на роднини или близки, както и настаняването на дете за отглеждане в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или специализирана институция се извършва от съда. До произнасяне на съда дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето извършва временно настаняване по административен ред. Р-+азпоредбата урежда настаняване на детето извън семейството, което се извършва от съда. В чл. 27, ал. 1 от същия закон, настаняването на дете в семейство на роднини или близки, в приемно семейство, социална услуга - резидентен тип или в специализирана институция се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето. Разпоредбата урежда временно настаняване на детето по административен ред. Съгласно ал. 2 на чл. 27 от ЗЗД, в едномесечен срок от издаването на заповедта по ал. 1 дирекция "Социално подпомагане" прави искане до районния съд по настоящия адрес на: 1. детето - при спешни мерки; 2. родителите - във всички останали случаи. В чл. 46а, ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските е предвидено, че отпускът за отглеждане на дете до навършване на 2-годишна възраст по чл. 164а от КТ се разрешава въз основа на писмено заявление на лицето, при което е настанено дете по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, и на заверен препис от влязлото в сила решение на съда за настаняване на детето. Работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако лицето няма право на този отпуск, работодателят незабавно го уведомява писмено за това. Според изричната разпоредба на ал. 2 на чл. 46а от наредбата, в случай че съдът не се е произнесъл по искането за настаняване на детето, отпускът по ал. 1 се разрешава въз основа на заверено копие от влязлата в сила заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето за временно настаняване по административен ред. От горното е видно, че отпускът за отглеждане на дете се предоставя въз основа на писмено заявление на лицето и доказателство за наличието на основание на отпуска – заверен препис от съдебното решение /чл. 46а, ал. 1, от НРВПО/ или заверено копие от заповедта на директора на дирекция „Социално подпомагане“ по настоящия адрес на детето /чл. 46, ал. 2 от НРВПО/. За допълнителна информация следва да се обърнете към Агенцията за социално подпомагане, а по отношение на необходимите документи за изплащане на обезщетението – към Националния осигурителен институт. МВ/
Източник:
https://www.mlsp.government.bg/tx.php?W=site&prod...