Осигуряване на дистрибутори/представители

30.01.2018, 12:44 2744 5

30.01.2018, 12:44
Публикации: 69 / 0
Здравейте,

Как се осигуряват представители на чуждестранна търговска марка /подобна на Ейвън и Орифлейм/? Трябва ли да се регистрират в регистър Булстат като упражняващи свободна професия и да подадат в НАП декларация за самоосигуряващо се лице?

Моля да ми отговорите на въпроса или поне да ме насочите къде да прочета.
#1 | 30.01.2018, 12:49
Публикации: 9335 / 1570
Всичко зависи от договора с тази фирма - трудов, граждански... и дали самата фирма изисква представителите ѝ да са регистрирани като самооосигуряващи се лица /свободна професия или друго/.
#2 | 30.01.2018, 13:08
Публикации: 69 / 0
Явно се изразих неясно. Въпросният представител е сключил договор с чуждестранна компания. Договорът е подписан/сключен чрез сайта на чуждестранната компания. В този договор представителят е вписан като "частен предприемач"  и всеки месец по банков път ще получава от чуждата компания комисионна за осъществените благодарение на него продажби.
Въпросите ми бяха: трябва ли да се регистрира в регистър булстат като упражняващ свободна професия, в НАП като самоосигуряващ се и трябва ли да издава фактури на чуждестранната компания?
#3 | 30.01.2018, 19:38
Публикации: 69 / 0
Е, никой ли не разбира или не се сеща? Поне някой знае ли какви догори подписват и как се осигуряват представителите на Орифлейм  и Ейвън?
#4 | 30.01.2018, 20:06
Публикации: 9335 / 1570
Не зная дали е същото. Най-вероятно не е.
Преди години Орифлейм работеха така: продават ти стока на преференциална цена. Плащаш я все едно че я купуваш за себе си. После си я пласираш на фиксирани цени на близки и познати без документи. Никой не може да каже дали тези 20 червила и 15 шампоана си продала или ползвала за за себе си.
Добре да попитате контрагента какво се разбира под "частен предпроемач" и какво очакват от Вас като документ за работата.
Ако сега започнете работа по трудов договор, ще натрупате още стаж. Като излезете в майчинство преди да имате 12 месеца/ общо!/, първите месеци няма да са платени, но ще се зачитат за стаж и така по някое време ще започнат да Ви плащат.
Майчинството се изчислява от средния доход през последните 24 месеца. За периодите без саж се взема минималната работна заплата. Майчинствотоне може да е под минималната работна заплата /за 2018 г - 510 лв/
Замислям се дали не подлежите на задължителна регистрация по чл.97а на ЗДДС, но не съм много наясно с материята.
#5 | 31.01.2018, 09:58
Публикации: 1187 / 228
Точно така е - тези компании, предоставят стоки за дребен алъш-вериш на физически лица, които да си я продават както намерят за добре, под претенцията да са "представители".
Но в случая говорим за друго, което е практика на чуждестранните фирми - изхождайки от позицията на отсрещната страна като "частен предприемач", "селф емплоед" и прочие(която обикновено не е такава), те просто дават едни пари. За тях "частния предприемач" е нещо, което не поражда допълнителни ангажименти. За Вас остава цялата отговорност с последващите последствия да оцените в тази ситуация как да действате. Аз бих поискал разяснения какво пораждат вашите отношения с възложителя - какво включват тези суми, по какъв ред се осъществява отчетността между вас? Ако в нищо, освен да получавате едни пари, а те си струват, рационално е да се замислите дали не е уместно да си направите фирма, или най-малкото да се регистрирате като свободна професия.
Не на последно място - тази чуждестранна компания от ЕС ли е?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група