Проблемът с временните разлики при мен възниква от неяснотата в крайния момент.Дано съм се изразила правилно, ама сега ще го онагледя с пример, та ако думите не са успели да изразят мисълта ми, да го направят цифрите.
Става въпрос за прираста и разходите или приходите, които възникват при неговото отчитане.
Да приемем, че става въпрос за групата „Телета до 3 месеца”
През януари месец 2011 година имам натрупан прираст 70 кг, с нетна реализуема стойност 280.00 лв.Но разходите за отглеждането на животните от тази група са 882,43 лв.Или 1 кг прираст ми струва 12,6064лв, а не 4,00 лв.Появява се една разлика от 602,43 лв.
Програмата ми е такава, че работя само със 70-та група, та съм си записала:
Дт 709 Други приходи от животновъдна дейност/Кт 611 Разходи за отглеждане на телета до 3 месеца 602,43 лв
И ако съм изписала две телета с прираст 20 кг общо, които са отишли в другата група „Телета от 3 до 6 месеца” имам ли право да им начисля на тях полагаемата се част от разходите 172,12 лв (602,43 / 70 * 20)
Или това трябва да стане едва когато тези телета от с/ка 314 минат в с/ка 274 – тоест, станат крави?
И как е по-удачно да проследявам тези разходи или приходи – по групи общо или по единица теле?
Имам аналитичност на добичетата, мога да го правя и по единица бройка, но е доста играчка. Макар да мисля, че ако включа татко Excel с формулки няма да има проблем.
И едно уточнение – от раждането на телето до отиването му в групата на кравите минават от 18 до 32 месеца. Което, сами виждате, означава 2 или 3 данъчни периода.
Кажете ми къде греша в разсъжденията си-за първи път ще се сработваме с тия разлики и ми се иска да си установя за мене си някаква логика, която да ми е ясна и лесна за следване оттук нататък.
За жалост, ще отсъствам за известно време днес, но ще се включа веднага, щом се върна, зада видя какви са мненията.