Освобождаване на служител

14.03.2018, 20:23 5768 8

14.03.2018, 20:23
Публикации: 5 / 0
Здравейте!
Предварително се извинявам, но съм съвсем нова в това за което ще питам и помоля за съдействие. Може за някои да са изключително некомпетентни въпросите ми, но за съжаление нямам никакъв опит и ми е за първи път.
Имам казус, който трябва да реша много бързо, не знам как ще се развие, затова искам да съм готова с няколко варианта. Става въпрос за служител, който  е на 6-месечен изпитателен срок. Работодателят не е доволен от него във всяко едно отношение и иска незабавно да го освободи. Преди обаче това да стане, служителят спира да  идва на работа /от 26.02.2018/, като по мейл изпраща информация, че чака дълъг болничен /комуникацията с него по телефон или в каквато и да е друга форма е почти невъзможна/. На 08.03.2018г. му е пратена Покана да дойде и даде писменни обяснения за случващото се, тъй като болничен така или иначе не е предаден и работодателя не може да си приключи месеца.

Поканата е пусната с обратна разписка. Служителят не се явява. От тук идват и въпросите ми. Тъй като, както споменах комуникацията с този човек е невъзможна,  особено странен е, затова ще развия няколко възможни варианта:
1. Пускане по куриер с обратна разписка на Заповед за уволнение по чл.71. Връща се обратната разписка при нас и тогава пускаме Уведомлението по чл.62, ал.5. Стъпките правилни ли са?  Това достатъчно ли е, за да прекратим Договора /все пак нямаме подписа на работника върху Заповедта за уволнение/?

2. Какво се случва ако лицето не желае да получи документите от куриера? Работодателят как трябва да процедира в този случай, все пак трябва да го освободи? /нямаме обратна разписка за получена пратка, а отказ от получаване/.
Може ли да пристъпи към Уволнение? В този случай нямаме подписи на Заповедта, нямаме обратна разписка за връчена пратка и т.н..

3. Какво се случва ако Заповедта по чл.71 /с обратна разписка/ е пусната да кажем от 09.03.2018г. Служителят бави получаването на пратката повече от 7 дни т.е. ние не можем да се вместим в 7 дневния срок  за подаване на Уведомление по чл.62.

4. В един момент донася болничен /в мейлите пише, че има такъв, еее ние не сме го видели още за съжаление повече от 2 седмици/, но все пак ако благоволи да го донесе, и той не е за всички дни, как да му се оформят другите дни в които не е бил на работа?  Неплатени, самоотлъчка? И какво става ако в друг един момент той се сети, че има продължение на първия болничен, а дните вече писани като самоотлъчка да кажем?

5. И последен въпрос, когато служителят е в 6 месечен срок на изпитване може ли да предяви претенции за обещетения от страна на работодателя? Тъй като става въпрос за изключителнно странен и крив човек, дори и да няма право, вероятността да се пробва не е никак малка.

Благодаря предварително и се извинявам още веднъж,но имам нужда от компетентна помощ.
#1 | 14.03.2018, 21:14
Публикации: 9299 / 1559
1. Добър и правилен вариант.
2. Има вариант с нотариална покана. Не съм го правила и не съм наясно, но съм чувала, че не може да откаже.
3. Или слагате една по-късна дата считано от, или .... Не съм много наясно, но си мисля, че в случая заповедта има само информативен характер. Т.е. решавате, че го уволнявате, съставяте заповед и подавате уведомление, пък той подписва когато я получи. Все пак не съм убедена, че  е вярно
4. Ако няма болничен и не идва на работа - самоотлъчка. Това значи без всякакви осигуровки и в Д1 посочвате, че спира осигуряването. Нямате право да го водите в неплатен, ако САМ не е подал молба за това. После, ако представи болничен след подадена Д1, правите корекция на Д1 и подавате Д6 за довнасянето.
5. Докато е в срок на изпитване и този срок е уговорен в полза на работодателя или на двете страни (или не е посочено в чия полза е), работодателят има право да прекрати ТД по чл.71, ал.1 без предизвестие, без мотивация или обяснения. При това работникът няма защита по чл.333 и ТД може да бъде прекратен и по време на болничен и/или отпуск. В случая работникът няма много права.

На Ваше място (дано да не съм :)) бих написала едно писмо на работника, в което да поискам писмени обяснения за отсъствията, като основание за дисциплинарно уволнение. Ще обясня с твърд, но внимателен тон, че на основание чл..... ,при повече от три отсъствия се предприемат действия по дисциплинарно уволнение и дължи писмени обяснения. Че до получаване на обоснователни и документално доказани обстоятелства за отсъствията ще го водите в самоотлъчка със всичките последствия от това ( без осигуровки, вкл. и здравни, без стаж...). Посочвате, че при три месеца без ЗОВ загубва здравноосигурителните си права, а ако през последните три години има и други пропуски, то трите месеца се смятат общо за три години. Пояснявате и че по времето на отсъствие (болничен, отпуск, самоотлъчка ) срокът на изпитване спира да тече и оставате в правото си да прекратите ТД в следващите 2,3... месеца от явяването му на работа. Обяснявате и че все още няма право на защита по чл.333, както и че съгласно ... ( не помня къде беше записано), че при наличие на болничен е длъжен да Ви го представи в двудневен срок 8ако не бъркам).
И така: обяснявате му всичките негови задължения и липса на права и го приканвате да се яви на среща.
Желая Ви успех!
Това, че сте новак, не значи, че трябва да позволите да Ви се качват на главата.
#2 | 14.03.2018, 21:23
Публикации: 5 / 0
Благодаря Ви за отговора! Дано всичко се развие по нормалния начин!  Успех и на Вас:)
#3 | 14.03.2018, 21:46
Публикации: 4368 / 719
Чл. 335. (1) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) Трудовият договор се прекратява:
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.

Неприятно е, но прекратяването по чл. 71 е без предизвестие и излиза, че заповедта трябва да бъде получена от работника, за да имаме момента на прекратяването. Струва ми се, и че това е датата, от която броим седемте дни за Ув62. Да, ще се получи колизия, понеже в заповедта ще пише друга дата... всъщност може ли да не пише конкретна дата, а да пише "считано от датата на получаване на заповедта", примерно?
#4 | 14.03.2018, 21:55
Публикации: 5 / 0
Благодаря! Да, това би бил някакъв вариант в случая.
#5 | 14.03.2018, 22:01
Публикации: 4368 / 719
И да допълня и потвърдя предложението на ХХХХХ - няма какво да чакате, отивайте направо при нотариус, да връчва заповедта. Ще платите някаква сума, но всичко ще е по правилата и, надява се, ще се отървете от проблема.
#6 | 14.03.2018, 22:23
Публикации: 5 / 0
Да, наистина без нотариус няма да успеем да се оттървем лесно от проблема. Но тук възниква въпросът, в случай, че и нотариусът не открие лицето на адрес, до колкото прочетох някъде е длъжен да залепи на място уведомление лицето да се яви в кантората му за връчване на документите в двуседмичен срок. Ако не се яви в този срок, документите се считат за редовно връчени. И тук незнам ако се стигне до там, за времето до изтичане на тези 2 седмици, лицето би следвало да се води самоотлъчка? 
#7 | 14.03.2018, 22:35
Публикации: 9299 / 1559
 за времето до изтичане на тези 2 седмици, лицето би следвало да се води самоотлъчка?
Ако не представи болничен или друг документ (сватба, смърт, бащинство...), или не подаде молба за отпуск (и получи разрешение за ползването му!), да, водите го самоотлъчка.
#8 | 14.03.2018, 22:37
Публикации: 5 / 0
Още веднъж, много благодаря :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група