Признаване на трудов стаж от чужбина за "клас"

06.05.2018, 22:40 2864 1

06.05.2018, 22:40
Публикации: 3 / 0
Какви документи са ми нужни за да поискам от сегашния си работодател признаването на трудовия стаж в чужбина във връзка с изплащане на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, т. нар. “класове”?

Става въпрос за трудов стаж от Германия.
#1 | 07.05.2018, 13:40
Публикации: 1302 / 183
От НСОРЗ:

(4) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 2008 г.) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:

3. трудовия стаж, придобит в друга държава членка, на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия от работници или служители, които са български граждани или граждани на някоя от държавите членки, както и членовете на техните семейства, и зачетен като такъв съгласно законодателството на съответните държави;
 
4. (изм. - ДВ, бр. 10 от 2009 г., бр. 67 от 2009 г.) времето, през което без трудово правоотношение българските граждани или гражданите на държава членка, както и членовете на техните семейства са упражнявали трудова дейност и/или професия на територията на държавите членки, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор в Република България, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство, съгласно законодателството на съответните държави.
 
(5) (Доп. - ДВ, бр. 56 от 2007 г.) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.

...което означава, че трябва да прегледате ВПРЗ, с които работодателят е бил длъжен да ви запознае срещу подпис от ваша страна още при постъпването ви във фирмата.

Аз обикновено изисквам служебна бележка, издадена, подписана и подпечатана от предишния работодател, в която ясно е написана длъжността, както и основните функции, за да се сравнят с тези при нас. Преводът на документа да е от легализирна фирма.

Има длъжности, за които дори само наименованието е достатъчно, напр.: Шофьор на автобус.

Няма, обаче, държавен нормативен документ, който изрично да посочва какво трябва да се изиска (представи) или поне аз не съм срещала такъв.

Но нека и другите колеги да споделят опит, нали за това сме тук.  :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група