ЕК предложи драстични промени в облагането с ДДС на вътреобщностните доставки

25.05.2018, 18:26 16792 2

25.05.2018, 18:26
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Днес Комисията предложи подробни изменения от техническо естество на правилата на ЕС във връзка с данъка върху добавената стойност (ДДС).

С предложения пакет от мерки значително се изменят правилата във връзка с ДДС, като се слага край на 25-годишния „преходен“ режим на ДДС в единния пазар.

С днешните промени се изяснява, че продавачът следва да начислява дължимия ДДС при продажба на стоките на своя клиент в друга държава от ЕС, като се прилага ставката на държавата членка на местоназначение. Придобиващото стоките лице ще бъде отговорно за плащането на ДДС, само когато е сертифицирано данъчно задължено лице (т.е. надежден данъкоплатец, признат за такъв от данъчната администрация).

Единен онлайн портал („обслужване на едно гише“) за търговците

За да се рационализират в максимална степен правилата за ДДС за предприятията, с днешните изменения ще се въведат необходимите разпоредби за създаване на онлайн портал или „обслужване на едно гише“ за всички предприятия в ЕС за обявяване на тяхното ДДС, както беше съобщено в предложенията на Комисията във връзка с реформата през октомври 2017 г. Системата ще бъде също така достъпна за дружества извън ЕС, които желаят да продават на други предприятия в рамките на Съюза и които в противен случай трябваше да се регистрират за целите на ДДС във всяка държава членка. След въвеждането на тази система предприятията ще трябва да определят един посредник в ЕС, който да се занимава от тяхно име с формалностите във връзка с ДДС.

По-малко бюрокрация

Комисията изтъква, че с промените се укрепва саморегулиращия характер на ДДС и ще се намалят административните постъпки, които трябва да извършат предприятията при продажба на други дружества в останалите държави членки. Специалните задължения за докладване във връзка с преходния режим на ДДС няма да са нужни повече за търговията със стоки. Допълнителното фактуриране по отношение на търговията в ЕС ще се урежда с правилата на държавата членка на продавача, което следва да я улесни.

Опростяване на начина на данъчно облагане на стоките

В сегашната система на ДДС търговията със стоки между предприятия се разделя на две сделки: освободена от ДДС продажба в държавата членка на произход и данъчно облагано придобиване в държавата членка на местоназначение.

С днешното предложение се слага край на това разделение на всяка отделна търговска сделка. След постигане на съгласие с измененията в правилата за ДДС презграничната търговия със стоки ще се дефинира като „една данъчно облагаема доставка“, което ще гарантира, че стоките се облагат в държавата членка, където приключва превозът, както и трябва да бъде. Измамите с ДДС следва драстично да спаднат, посочва още Комисията.
#1 | 27.05.2018, 09:12
Публикации: 11932 / 2174
Много ме изненада този материал, но приятно. Явно това ще е следващата тема за оживени дискусии, но на " прима виста " виждам само едни облекчения в работата ни. Бъдещето ще покаже. Струва ми се, че може и да забравим вече Протоколите по чл.117 / поне в масовите случаи на ВОП / , някак ще стане безсмислена и регистрацията по ЗДДС в друга държава при достигане на оборот , ВИЕС декларациите сигурно и те ще претърпят някакво "развитие" ...Интересно как ще се отрази това на транспортните услуги в рамките на ЕС по отношение на документиране и начисляване на ЗДДС ?

Във всеки случай звучи обнадеждаващо.  :smile1:
#2 | 31.05.2018, 18:18
Публикации: 1187 / 228
И аз приветствам стъпки, водещи до нормативни облекчения в перспектива. Поне така си го представям. В развитите страни от ЕС, поне доколкото имам скромни наблюдения, нещата са много по облекчени, изчистени от нормативни претрупаности, излишни регистрации и прочие формалности - юзър френдли, ако щете...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група