Срок на изпитание и връщане на служител на предходна длъжност.

02.08.2018, 17:46 3307 5

02.08.2018, 17:46
Публикации: 2 / 0

Служител на постоянен тр.договор преминава по чл.119 КТ на друга длъжност със срок на изпитване 6 месеца  /безсрочен със срок на изпитване /чл.70КТ/.  в полза на двете страни. Не се справя с новата длъжност и дни преди да изтече срока за изпитване  влиза в болница поради бременност / за преглед и изследвания/ . Въпроса ми е - работодателя може ли да и връчи заповед, че  я връща на предходната и длъжност / която не е заемана от друг в периода на изпитване/ и как и кога може да стане  преназначаването на служителя. Благодаря :-)
#1 | 02.08.2018, 17:55
Публикации: 668 / 83
Защо споменавате "срок на изпитване" токова често. Искате да я освободите или да я задържите?
#2 | 02.08.2018, 17:56
Публикации: 1302 / 183
Отсъствието удължава изпитателния срок.
Тя подала ли е заявление за преназначаване за длъжността с изпитателен срок и в заповедта упоменато ли е, че ако не се справи работодателят ще я върне на старата длъжност?
Ако нямате такъв текст и тя е заявила желанието си за първото преназначаване, то най-чисто ще е и сега да го направи за връщането на старата длъжност.
Иначе може да си имате проблеми.
Каквото и да правите трябва да е преди изтичане на изпитателния срок.
#3 | 02.08.2018, 18:11
Публикации: 9366 / 1574
Със заповед не може. Може с ново ДС по чл 119. Естествено -ново уведомление в НАП. И работничката встъпва в новата-стара длъжност когато ... когато се яви на работа.

На Ваше място не бил променяла нищо докато жената не се върне на работа, защото:
1.  Срокът на изпитване се удължава с отпуските, болничните и другите отсъствия. Когато се върне на работа изпитателния срок няма да е изтекъл и можете да прекратите ТД по чл.71 без всякакви защити. Ако тогава така Ви изнася.
2. Тъй като преминаването на друга (старата) длъжност става с ДС, такова може да бъде сключено по всяко време. Стига да има съгласие между страните.
3. Ако целите да приложите принуда "или се връщай на старата по-ниско платена длъжност или прекратявам ТД по чл.71 и няма да имате право на майчинство", не е много удачно да го правите по време на болничен. Очи по-безмислено е, ако на новата длъжност няма да има отработени дни.
#4 | 03.08.2018, 12:55
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговорите. Наясно сме, че срока се удължава с ползвани отпуски . Работодателя не желае да  освободи  служителя, още повече и бъдеща майка. Проблема е ,че  служителя не се справя с приетата длъжност, която е ръководна и много отговорна, Служителя не уведомява за бременността си при приемане да премине на новата длъжност за да е наясно работодателя, че пак ще бъде изправен да търси отговорен ръководител след месеци.  Не може да се знае, дали служителя изобщо ще се върне на работа до излизането си  в отпуск по бременност и майчинство ,което е след два месеца. За мен единственото решение е да се проведе разговор със служителя и да се направи това, което е добро и за двете страни.
#5 | 03.08.2018, 13:20
Публикации: 1302 / 183
Предполагам, че предишното преназначение е било с нейно заявление за преминаване от длъжност в длъжност на осн. чл. 119 и във връзка с чл. 70 от КТ.
Връщането на старата длъжност трябва да стане по същия начин, с нейно заявление, в което тя би могла да се обоснове на "лични причини" и ще издадете заповед отново на осн. чл. 119 от КТ.
Естествено, с уведомление към НАП.
Така тя ще може да излезе в майчинство при условията на безсрочен договор и на длъжност, с която се справя.
Ако я оставите на сегашната доста ще си усложните нещата.
Хем изпитателния срок ще се удължи (ако междувременно излезе в майчинство), хем пък ще трябва да назначите заместник.
За ръководната длъжност най-вероятно ще си намерите подходящ човек.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група