Смяна на основна ик.дейност през годината

26.10.2018, 15:27 4250 0

26.10.2018, 15:27
Публикации: 326 / 22
Здравейте,
от 11/ 2018  ще назначим нови хора в дейност различна от досегашната основна. Също така част от настоящия персонал ще се прехвърли и ще се занимава с новата дейност.
Реално ще се получи от 11/2018г. преобладаващия брой лица във фирмата да е в новата (втора) икономическа дейност. За целите на осигуряване тази дейност ще стане основна.
МОД и ТЗПБ се взимат предвид за основната дейност на фирмата (а не за всяко лице според икономическата дейност в която е заето лицето, когато са повече от една).
Въпросът ми е - може ли да се смени основната ИД за фирмата през годината, както в случая от 11/2018г.
ПО ЗБДОО, по Наредбата за елементите на възнаграждението.... и по КСО се посочват, че се  определя МОД по основата икономическа дейност за...... година. За ТЗПБ също, на база на основната ИД за .... година.
Единствено в Писмо № 24-00-846 от 10.05.2006 г. на НАП се посочва, че се определя основна ИК в последния календарен ден на месеца (т.е. всеки месец може да се смени основната ИД, ако имаш повече от една ИД и персонал, който е с текучество като брой заети измежду тези дейности)
 При извършване на няколко икономически дейности осигурителя определя в края на календарния месец икономическата дейност, с оглед определянето на минималния осигурителен доход на заетите лица
.
Т.е. правилно ли е от 11/2018 да сменим основната ИД?
И съответно по уведомление чл.62 КТ се посочва за всяко лице в коя конкретна икономическа дейност е заето.
МОД и ТЗПБ обаче са общо за предприятието според определената ОСНОВНА ИД. Сега остава да може и основата да се промени през годната и да може да се промени и % ТЗПБ и МОД.
Целия текст на писмото:
Скрит текст :
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група