Право на пълно обезщетение при безработица

05.01.2019, 16:22 1477 1

05.01.2019, 16:22
Публикации: 1 / 0
Здравейте! Имам следния въпрос, за който не открих отговор: през края на 2017 получих право на обезщетение, но малко след това започнах работа. Бяха ми отчели 7.20,които си върнаха обратно. Пише, че трябва да минат 3 години, за да се ползвам от правото си на пълно обезщетение при безработица. Сега мога ли да го направя, след като реално тогава ми отпуснаха, но почнах работа и им го върнах.
#1 | 05.01.2019, 16:36
Публикации: 177 / 10
Копи-пейст от Кодекса за социално, че иначе трябва да уточняваме периоди, Вие ще си ги видите

Ако по време на получаване на паричното обезщетение лицето започне да упражнява дейност - основание за задължително осигуряване по чл. 4 (разбирай трудов договор), която бъде преустановена след по-малко от 12 месеца, изплащането на паричното обезщетение се възстановява за оставащия към датата на прекратяването период, ако регистрацията на лицето в Агенцията по заетостта е направена в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност. Ако регистрацията е направена след този срок по неуважителни причини, изплащането на паричното обезщетение се възстановява от датата на новата регистрация за оставащия към датата на прекратяването период, намален със закъснението.

И за трите месеца е почти така:
Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

За 2019та минимума е 9лв.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група