Неплатен отпуск след прекъснато майчинство

16.06.2019, 14:57 3101 6

16.06.2019, 14:57
Публикации: 4 / 0
Здравейте юридически грамотни хора :)
Моята ситуация е следната - Синът ми е 1.8г и от два месеца посещава държавна ясла. За съжаление твърде често боледува. Налага се да продължа с домашните грижи. Разнира се твърдението ми е доказуемо и синът ми има хроничмо заболяване. От фирмата работодадел поискаха от мен да " изчистя " платения отпуск до края на календарната година. Което, логично, предварително няма как да стане. Месец време и отгоре ни отне да се разберем, че аз държа платеният отпуск да ми бъде изплатен.
До момента 47 дни. Вчера подадох молба за 8 дни неплатен отпуск, докато те си обсъждат "нещата" със счетоводната къща. Казаха ми, че имат право да не се съгласят да приемат молба за неплатен отпуск, нито болничен за гледане на дете (оправдан такъв). Настояват или да се върна на работа и да не ги мотая, положението им обичайно е критично с моята длъжност; или да се разделим по взаимно съгласие.
Въпросът ми е следният - до кога неплатен отпуск се признава за трудов стаж и имат ли право да ми откажат такъв (неплатен отпуск) до навършване на 2г.на детето ми?
След всичко, което вчера чух за пореден път от собственика на фирмата съм убедена, че няма да се върна да работя за тях. НО, прекратявайки договора по взаимно съгласие, какви са моите възможности за бюро по труда преди навършване на 2г.на сина ми? ИТ самосезира ли се в такива случаи или само по сигнал? Имат ли право да не признаят болничен за гледане на дете и той как се изплаща, за чия сметка би бил?
В момента получавам 50% обезщетение за отглеждане на дете до 2 години в размер на 190лв. Не съм подсигурила нова работа и не бих могла, предвид здравословното състояние на сина ми. За мен е важно да имам някакъв доход и трудовият стаж да не страда излишно.
Какъв е оптималният вариант и най-безболезнен и за двете страни?

С благодарност,
Ая

П.с. извинете ме ако темата ми има някъде дублираме в своя смисъл, аз не успях да намеря подобна.
#1 | 16.06.2019, 15:27
Публикации: 1302 / 183
Доста дългичко...
След като детето е с хронично заболяване, според мен най-благоприятният за вас вариант е да продължите да ползвате отпуската си до навършване на 2 г. на детето, за което ще имате някакъв доход и трудов и осигурителен стаж.
Това все пак са още 4 м., не е малко време.
По другите въпроси:
- могат да ви откажат неплатен отпуск (принципно), макар че това обикновено не се случва. За трудов и осигурителен стаж се признават 30 дни н.о. в годината, които се изброяват като работни дни. Всеки един ден в повече се брои като календарни дни и не се признава за трудов и осигурителен стаж;
- не могат да ви откажат да приемат болничен, независимо дали е за вас или за детето или по друга причина. Има болнични, които не подлежат на заплащане, но вашият не е от този вид. За сметка на работодателя са първите 3 дни;
- няма как да ви изплатят платения отпуск докато все още сте на работа, това може да се случи само при напускане и се изплаща като обезщетение на осн. чл. 224 от КТ.

Още малко за отпуските.
Освен тази за отглеждане на детето до 2 г. имате право и на н.о. на осн. чл. 167А от КТ, която можете да ползвате след това и която не могат да ви откажат.
Ползвате се и от преференциите на чл. 174 от КТ.

Ползвате се със закрила при уволнение и работодателят ви едва ли би се съгласил да ви освободи по собствена инициатива, защото трябва да получи разрешение от ИТ, а взаимното съгласие ви лишава от т.нар. "пълна" борса.
Няма проблем да се регистрирате в бюрото по труда.
ИТ не се самосезира, защото няма как да знае какъв ви е проблемът и дали изобщо имате проблем.

При вашият случай няма как да се намери вариант изгоден и за двете страни или поне аз не се сещам. :smile1:
#2 | 17.06.2019, 15:46
Публикации: 4 / 0
Много Ви благодаря за отзивчивия и изчерпателен отговор :)

За платения отпуск не бях наясно, сега ще чакам да видя от тях какво да очаквам.
Със сигурност няма да се върна да работя за тези хора, особено и след завоалираните заплахи. Ако до 2 години на детето, неплатен отпуск повече от 30 дни се смята за трудов стаж, има резон да си ги искам тези дни. Но ако не, ще е по-добре да се разделим и да не си ги причинявам повече.
Имах проблемна бременност, дори не успях да изкарам пълна такава. Дните от болничните ми, които се полагат като задължение на работодателя, не ми бяха изплатени. Та и сега не биха го променили.
Още веднъж ви благодаря :)
#3 | 17.06.2019, 16:10
Публикации: 1302 / 183
Погледнете текстовете на: чл. 176 (1) т. 2, (2), (3), чл. 174, чл. 173 (5) от КТ, вие попадате в тези хипотези и имате право да си ползвате ПГО след изтичане на 2-те години майчинство или когато сте прекъснала майчинството и се връщате на работа.

Има резон да ползвате отложения по обективни причини ПГО, а не да искате неплатен.

Ползването на 30-те дни н.п.о. са вариант, възможност, но не е задължително, докато платеният трябва да си го ползвате след отпадане на причините за неползването му.
НПО обикновено се иска, когато човек е изчерпал ПГО и все пак му се налага да отсъства.

За това по-горе ви писах, че обикновено молбата за ползване на н.п.о. получава одобрение. Предполага се, че човек е принуден от обстоятелствата да прибегне до такъв вариант.

Що се отнася до изплащането и неизплащането на заплати и обезщетения от страна на работодателя бих ви препоръчала да гледате върху какво се подписвате и да си търсите права`та по съдебен ред, ако към вас има задължения.
#4 | 17.06.2019, 16:34
Публикации: 4 / 0
Аз бях в платен отпуск 47 дни, веднага след постъпване на детето ми в ясла. От фирмата не искат да им се водя служител и само да ползвам отпуск, ако няма да се връщам. Сега съм в размисъл.
Ще потърся това, което ми посочихте, за да го задвижа. В неплатен отпуск за 8 дни, считано от 19 юни съм подала молба.
Минала съм и през съд преди години. Имам малък опит. И да Ви споделя, подписът ми не ми гарантира коректност от страна на работодател. Масово е. А много хора като мен, минали и през дела, нямат ни желание, ни сили за нови битки.
Но пък съм решена да си отстоявам правата - освен за себе си, имам грижа да дам личен пример и на порасналото си дете - 15г.дъщеря - да види мак се прави в живота.
Ще съм във фирмата докато имам полза за трудов стаж. Ще прочета точно посоченото и ще изпратя молба. Стига да няма нови предупреждения
#5 | 17.06.2019, 17:37
Публикации: 1302 / 183
От това:
Месец време и отгоре ни отне да се разберем, че аз държа платеният отпуск да ми бъде изплатен.
До момента 47 дни.

Останах с впечатлението, че вие не сте ползвала платения си отпуск, а искате да ви се изплати като обезщетение, а всъщност имате пред вид, че не сте си получила заплатата за това време, което е малко повече от 2 месеца.
Оказва се, че всъщност сте я ползвала.
При тези обстоятелства цитираните от мен по-горе основания от КТ не ви обслужват, а само което съм написала за неплатения отпуск.

Ако целта ви е трудов и осигурителен стаж абсолютно можете да се възползвате от чл. 167а, който ви дава възможност да сте в неплатен отпуск 6 м. за вас и след това да ползвате 5 м. от тези на съпруга ви в случай, че той работи по ТД.
Тази отпуска не могат да ви откажат, но тя не ви носи приходи.
Обаче пък ви дава възможност да разполагате с време, за да си търсите подходяща работа.
#6 | 17.06.2019, 19:01
Публикации: 4 / 0
Разбрах, че изкзът ми е бил подвеждащ. Благодаря з всичко :)
В крайна сметка ще ги гоня да си ми платят, ще се разделим и ще се възползвм от услугите на бюрота по труда. Имам и нова опция чрез него и мисля ще е по-здрвословно за ммен.
Прочетох и за тези допълнителни отпуски, но имат смисъл ако се върна. В моя случай - губя малко трудов стаж, но си спестявам други главоболия. Ще ползвм отпуск, докато изчистим неуредените финансови въпроси. Колкото и д го мисля, май щр е най - добре. Или болничен при нова необходимост.
Благодаря сърдечно за помощта! :)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група