Представителни и социални разходи при хазартна дейност

22.10.2019, 11:54 1428 1

22.10.2019, 11:54
Публикации: 82 / 0
Здравейте, как смятате при хазартна дейност, която се облага с алтернативен данък, разходите по закупуване, подръжка и експлоатация на лек автомобил, който ще се използва с няколко цели, които попадат в определенията за облагане по ЗКПО на представителни и управленски дейности, следва ли да дължи данък за същите или  юридическите лица, които се облагат с алтернативни данъци или са освободени от облагане с корпоративен данък, както и за ЕТ, които подлежат на облагане с патентен данък, ползването на леки автомобили за дейността на предприятието не е свързано с допълнително облагане.
#1 | 22.10.2019, 15:36
Публикации: 1 / 1
Здравейте- имах скоро проверка на фирма, занимаваща се с хазартна дейност. Проверяващата попита защо не начисляваме и внасяме данък върху представителните разходи. Изпратих й този фиш от НАП по темата и всичко приключи благополучно.
І.  ДАНЪЧНО ЗАДЪЛЖЕНИ ЛИЦА
Данъчно задължени лица за данък върху представителните разходи са всички лица, отчели такива разходи и подлежащи на облагане с корпоративен данък (чл. 207, ал. 1 от ЗКПО).

ІІ. ИЗКЛЮЧЕНИЯ
Не са данъчно задължени за данък върху представителните разходи следните лица:
2.1 Лицата , които се облагат с данъци, алтернативни на корпоративния данък :
   Лицата, които извършват хазартна дейност (облагат се с алтернативен данък върху съответната хазартна дейност);
   Бюджетните предприятия (облагат се с алтернативен данък върху приходите от стопанска дейност);
   Лицата, които извършват дейността опериране на кораби и за тази дейност са избрали да се облагат с алтернативен данък.
2.2 Лицата, които не са създадени с цел извършване на стопанска/търговска дейност, съответно не извършват такава и не подлежат на облагане с корпоративен данък, като:
   Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ);
   Юридическите лица, които не са търговци и са регистрирани по специални закони, като Закона за политическите партии и др.
   Търговските представителства, регистрирани по Закона за насърчаване на инвестициите. Съгласно чл. 24, ал. 2 от този закон търговските представителства не могат да извършват стопанска дейност.
1. Когато цитираните в т.2.2. лица извършват стопанска/търговска  дейност, респективно печалбата от стопанската /търговската  дейност се облага с корпоративен данък, отчетените от лицата представителни разходи, свързани със стопанската/търговската дейност се облагат с данък върху разходите;
2. Когато цитираните в т.2.2. лица извършват стопанска/търговска  дейност, респективно печалбата от стопанската /търговската  дейност се облага с корпоративен данък и лицата не могат да разграничат представителните разходи свързани със стопанската/търговската дейност от представителните разходи, свързани с нестопанската дейност следва да се приложи чл.30 от ЗКПО (виж Фиш II.II.5).
По този начин следва да се изчисли  размера на неразпределяемите представителни разходи, свързани със стопанската дейност и съотносими към нея. Частта от неразпределяемите представителни разходи определена по реда на чл.30, ал.2 от ЗКПО се признава за данъчни цели в годината на отчитане на разходите. Тази част от представителните разходи следва да се обложи с данък върху разходите.     
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група