По-интересното тука е, че ако лицето само попълва декларацията си ще проследи последователно доходите си като СОЛ и ще приспадне осигуровки до размера на съответния доход по отделни Приложения. При личен труд лицето си има право на цялата годишна сума задължителни осиг. вноски - ако размерът е в повече ще се впише нула данъчна основа - отрицателно число на реда за данъчна основа не може да има.
От друга страна тези данни ще отидат в ГДД на лицето, но следва да се има предвид, че все пак лицето може да коригира разпределението на осигурителните вноски преди подаването на ГДД, ако за личен труд идват в повече , а има други доходи.
В същото време попълнена по този начин 73/6 с целия размер няма да допринесе по никакъв начин за "изкривяване" на резултата за годишния данък, ако лицето проследи тези вноски по приложения.
С една дума въпреки , че ще отидат в ГДД тези данни не следва сляпо да се подават без никаква мисъл.
Не знам какъв запис за 73/6 прави софтуер при такъв случай. Ще ми е интересно някой да сподели, ако ползва ТРЗ програма как се записва от продукта този случай на личен труд. Все ми се струва, че ще сложи всички ЗОВ ... ама знам ли...може и да не съм права
Малко дълго стана...