Промените в ЗДДС и две фирми с паралелна дейност

13.02.2020, 23:32 2080 3

13.02.2020, 23:32
Публикации: 12 / 0
Здравейте,
Във връзка с последните промени на ЗДДС, чл. 96, ал.10 за новата задължителна регистрация по ДДС при еднородна дейност в един обект през две или повече свързани фирми
https://kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/Za-novata-zadalzhitelna-registratsiya-po-DDS-pri-ednorodna.153624.php
Имам ЕООД, регистрирано по ДДС, което се занимава с онлайн търговия и услуги. След него направих друго ЕООД, нерегистрирано по ДДС, само с онлайн търговия. На един адрес са регистирани, аз съм собственик. Като доставчици и вид стока се застъпват в малка степен и действат едновременно. Няма физически магазин, нито стационарен обект.
Част от доставчиците и почти всички клиенти не са по ДДС или имам доставчици от чужбина, от които не мога да ползвам данъчен кредит и се налага да имам и фирма не по ДДС. Иначе губя много доставчици и още повече клиенти. Никой няма да купи, ако натоваря клиента с още 20% към сегашната цена за част от стоките.
Ходих в НАП на консултация, обясних ситуацията ми и ме учуди, че ми казаха че ставало въпрос за ПОСЛЕДОВАТЕЛНО  извършване на дейност от свързани фирми, така е и записано в закона. Тепърва може да прокарат текст в закона за паралелна дейност и не се знае съдът как ще се произнесе. Не било необходимо и втората фирма да се регистрира. Казаха да прочета текста от линка по-долу и че трябвало да отговарям на 4 условия за да събират оборота:
https://www.interodit.com/nappisma/445-указание-на-нап-20-00-8-10-01-2020.html
Обаче чета статията в kik.info горе и аз  попадам точно в данъчна схема 1, а именно паралелна дейност от свързани фирми. Познавам хора в същата ситуация и прекратиха дейност, тоест останаха с 1 фирма по ДДС. Те са запознати с материята и са ходили даже на семинара на НАП по темата.
Как мислите, да продължавам ли така, или консултантът от НАП сбърка и да прекратявам дейност на втората фирма?



#1 | 14.02.2020, 09:00
Публикации: 18 / 2
Предложение - за около 8 месеца не извършвайте дейност с втората си фирма, но следете всички статии по тази тема, следете мненията на юристи, адвокати и др. прависти. Все пак НАП са издали становище, становището е адресирано до техните служители, но изпълнителният директор има право да го разпространи и извън системата на НАП. Съгласно допълнителните разпоредби  на ДОПК Становищета не са задължителни за изпълнение от служители и фирми, задължително за изпълнение от служителите на НАП са Указанията. Задължителни за фирмите са законите.
#2 | 14.02.2020, 09:57
Публикации: 55 / 12
Аз не мисля, че трябва да прекратявате каквото и да е.

Към момента не е прокаран текст за паралелна дейност, понеже ще е много трудно да се установи и докаже в съда такава дейност.

Бих посъветвал следното:
1. Ясно и документирано да разграничите доставчиците на двете си фирми. Ако примерно ползват общ офис или общ интернет доставчик и т.н., нека си поделят цената за тази услуга. Вариант е също да смените адреса на едната фирма, това обаче води след себе си други трудности...
2. Ако имате назначен персонал, уверете се, че не е само в едната фирма.
3. Продължете да следите темата :)
#3 | 06.03.2020, 10:39
Публикации: 59 / 6
Пиша от опит: мисля ,че трябва да регистрирате и втората фирма , подайте заявление, ако проверяващия сметне, че не сте за регистрация ще ви издаде писмен отказ. Ако втората фирма е открита и работеща вече и през 2019г, малко сте закъснели и ако преценят ,че подлежите на регистрация/аз мисля, че да/,може да има и глоба.
При мен обстоятелствата бяха същите ,но не за онлайн търговия , за счетоводно обслужване ,като основна дейност ,като става въпрос, паралелно работещи фирми, в един офис, но с различни служители и префактуриране на разходи /наем, консумативи ,телефони/ . Регистрираха ми и втората фирма по ддс . Не знам на какво основание от НАП са ви отговорили ,че не трябва???, но ...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група