ОСИГУРОВКИ НА САМООСИГУРЯВАЩО СЕ ЛИЦЕ, РАБОТЕЩО И НА ТРУДОВ ДОГОВОР

23.03.2010, 07:36 8030 2

23.03.2010, 07:36
Публикации: 1 / 0
Здравейте!
Работя по трудов договор, където съм осигурен върху брутна заплата 800 лв. Допълнително извършвам експертизи за съда, като това се случва веднъж или два пъти в месеца, а някои месеци нямам дейност. Изплатените суми са максимум до 200 лв на месец.
При приемане на експертизата пиша фактури, като понякога парите се плащат веднага, а друг път остават за плащане чрез банков превод. Като самоосигуряващо лице съм подал декларация в НАП, че ще се осигурявам за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. Роден съм след 1960 г.
      Конкретните  въпроси са: Как да подавам декларацията в НАП за започване и прекъсване на дейността. Примерно за текущия месец имам фактура на 10то число, която още не е платена - очаквам банков превод, на 20то число имам фактура, по която е платено на ръка.
      Какъв е процента, по който следва да изчислявам така декларираното осигуряване.
      Поради малките суми за осигуровки /понякога 3-4 лева, тъй като работя един или два дни в месеца/, възможно ли е примерно да събера всички работни дни в годината и да подам документацията в НАП все едно че съм работил само декември в продължение на 12 дни. Чакането на опашки в НАП и бюрократичните подробности понякога ми отнемат повече време, отколкото е работата ми като самоосигуряващо се лице.
      Ако пропусна да декларирам осигуровките даден месец и ги декларирам и внеса следващия, има ли санкции и какви са те?
#1 | 24.03.2010, 12:08
Публикации: 14 / 0
Здравейте, съпруга ми е със същото осигуряване.Работи по трудов договор.Отделно е регистриран по булстат като свободна професия-народни занаяти.Почти всеки месец има поръчка за изработка на изделие за различен период от дни.За всеки случай при получаване на поръчката - възобновява дейност в НАП и при приключване на поръчката зависи от обема-3-5-10 дни пуска фактура и прекъсва дейност отново в НАП.Съответно на следващия месец подава декларация 1 с дните за осигуряване според периода на възобновяване и прекъсване на дейността и внася ДОО и ЗО .В декларация 1 имаш право да възобновяваш и прекъсваш дейност до четири пъти в месеца. Вярно че е търчане до НАП доста пъти дори и за един ден дейност,но така ни обясниха и го спазваме .
Сега обаче аз исках да питам точно за такъв случай когато той се осигурява при свободната професия за непълен месец или някой път и през няколко месеца -да осигурява друг човек и как трябва да стане.
#2 | 03.05.2010, 14:53
anatoliya
не може така
осигуряването е на пълен месец, на МОД за самоосигуряващи се лица
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група