разпределяне на парични средства между членовете на ЮЛНЦ

04.06.2020, 09:49 1935 3

04.06.2020, 09:49
Публикации: 5 / 0
Здравейте,
Имам питане относно разпределяне на парични средства между членовете на ЮЛНЦ.
Ситуацията е следната: Сдружение в частна полза продава ДМА и Управителния съвет на сдружението иска да разпредели получените парични средства от продажбата между членовете. След което сдружението ще бъде ликвидирано. Въпроса ми е по какъв начин трябва да се оформи разпределението на паричните средства?
#1 | 04.06.2020, 10:20
Публикации: 4354 / 714
Още е рано за разпределяне на пари. Предполагам сте го чели, но все пак, предвид начина на задаване на въпроса:

Ликвидация
Чл. 14. (1) При прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел се извършва ликвидация.
(2) Ликвидацията се извършва от управителния орган или от определено от него лице.
(3) Когато ликвидатор не е определен по реда на ал. 2 или съобразно решението на върховния орган в случая по чл. 13, ал. 1, т. 2, той се определя от окръжния съд по седалището на юридическото лице с нестопанска цел.
(4) Относно неплатежоспособността, съответно несъстоятелността, реда за ликвидация и правомощията на ликвидатора се прилагат съответно разпоредбите на Търговския закон. Решението за прекратяване по чл. 13, както и подлежащите на вписване обстоятелства относно неплатежоспособността, съответно несъстоятелността и производството по ликвидация, се вписват, съответно актовете се обявяват в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.

Имущество след ликвидация
Чл. 15. (1) Разпределянето на останалото след удовлетворяването на кредиторите имущество се решава съгласно устава, учредителния акт или от върховния орган на юридическото лице с нестопанска цел, доколкото в този закон не е предвидено друго. Ако решение не е било взето до прекратяването, то се взема от ликвидатора.
(2) Ако не съществуват лица по ал. 1 или ако те не са определяеми, имуществото преминава върху общината по седалището на юридическото лице с нестопанска цел. Общината е длъжна да използва полученото имущество за дейност, възможно най-близка до целта на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел.
(3) Имуществото по предходните алинеи не може да се разпределя, продава или по какъвто и да било начин да се прехвърля на ликвидатор, назначен извън кръга на лицата по ал. 2 с изключение на дължимото им възнаграждение.
(4) Лицата, придобили имущество в резултат на извършената ликвидация по ал. 1-3, отговарят за задълженията на прекратеното юридическо лице с нестопанска цел до размера на придобитото.

Заличаване на юридическото лице с нестопанска цел
Чл. 16. След разпределяне на имуществото ликвидаторът е длъжен да поиска заличаване вписването на юридическото лице с нестопанска цел от регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.
#2 | 04.06.2020, 10:53
Публикации: 5 / 0
Благодаря, това го прочетох.
Но Управителния съвет иска да разпредели парите по рано от влизането в процедура на ликвидация.  Затова ме интересува дали има начин да се разпределят сега. Дружеството няма никакви задължения.
#3 | 04.06.2020, 12:23
Публикации: 4354 / 714
Иска, ама... ЮЛНЦ и печалба не може да разпределя, не знам дали има заобиколен законен начин.
Въпросът е към юристите.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група