Министерството на финансите подготвя промени за отмяна на СУПТО

31.07.2020, 23:15 11851 1

31.07.2020, 23:15
Публикации: 549 / 224
Администратор на сайта
Министерството на финансите съобщи, че връзка с обществения отзвук, възникнал в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО и множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори, към настоящия момент се подготвят промени в ЗДДС за отмяна на изискванията за СУПТО.

След влизането в сила на промените в ЗДДС, Министерството на финансите има готовност да приведе Наредба Н-18, в съответствие с него и да отмени въведените технически и други изисквания по отношение на СУПТО, се казва още в съобщението. 

 
#1 | 11.09.2020, 16:35
Публикации: 104 / 14
Министерството на финансите официално се отказва от новия софтуер за търговците

Въведените преди две години изисквания към софтуера за управление на продажбите ще отпаднат. Това се отнася и до изискванията към производителите и разпространителите на тези програмни продукти, които вече няма да са длъжни да ги лицензират в НАП. Това се вижда от предложени промени в Закона за ДДС от Министерството на финансите.

Ако текстовете бъдат приети и гласувани в парламента, с тях ще се сложи край на една двегодишна сага, в която бизнесът инвестира стотици милиони левове без особен резултат, посочва "Капитал".

Още в края на юли ведомството обяви, че ще се откаже от силно оспорваната Наредба Н-18 от бизнеса. Тогава постът бе поет от Кирил Ананиев.

Изданието допуска, че може много фирми да съдят държавата, защото междувременно са инвестирали немалки суми, за да отговорят на тези изисквания.

С днешна дата от министерството признават, че въпреки дискусиите и направените промени все още са налице правила, които водят до противоречиви тълкувания на условията на закона и наредбата.

Наредба Н-18 е над 260 страници и има над 40 приложения и не е лесно постижима за прилагане дори при най-добро желание от страна на бизнеса, допълва изданието.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група