Освобождаване при съкращаване на щат, закрила и ТЕЛК

24.08.2020, 20:01 2794 5

24.08.2020, 20:01
Публикации: 91 / 3
Здравейте,
Бихте ли ме посъветвали как да процесирам. Служител, на който длъжността му е съкратена в началото на година /ръководна/. Не успяхме да му връчим предизвестието, защото излезе в дълъг болничен. Сега когато се завърна предприехме стъпки за връчване, но се оказа, че имал сърдечно заболяване/като някои от болничните са за исхемична болест/. Искахме от ИТ разрешение, но от там искат становище на ТЕЛК комисия оформено като ЕР. Лицето обаче не се е явило на ТЕЛК. Ние можем ли да искаме становище от ТЕЛК и от кой точно ТЕЛК по местоживеене или всеки един?
Другият ми въпрос е, ако трябва да се трудоустрои, длъжностите за трудоустрояване които са определени също трябва да се съкратят? Наистина няма да има работа за тях. Какво правим след това, нови ли длъжности да определим или това може да стане в началото на другата година?
Предварително благодаря.
#1 | 24.08.2020, 21:08
Публикации: 4400 / 737
ТЕЛК няма и по тази точка няма защита, а тази болест "определена в наредба на министъра на здравеопазването" ли е (333-1-3)?
#2 | 24.08.2020, 21:19
Публикации: 91 / 3
Да, но само в първите три-четири болнични е диагнозата - исхемична, следващите са сърдечна недостатъчност.
#3 | 26.08.2020, 10:16
Публикации: 2 / 0
Без да ви депресирам, Вие сами вече знаете, че имате проблем, но с много системни действия ще го решите и то във Ваша полза.
Първо - съгласно Наредба 5 за болестите ..... преди да предприеме действия за съкращаване на служителите трябва да събере информация за здравословното им състояние. Това е единствения момент в трудовото законодателство, в който работодателят на законово основание може да поиска информация за здравословното състояние на свой служител. Така че с една заповед изисквате от работниците, в определен срок, да декларират дали боледуват от упоменатите болести и/или имат ЕР на ТЕЛК, като представят и доказващите документи. Заповедта се връчва по надлежния ред - не забравяйте !
Второ - нищо не Ви пречи да отправите запитване до съответната Регионална картотека за медицинска експертиза, дали имат данни това лице да има ЕР на ТЕЛК или да се е явявало на комисия. Виждал съм много ЕР, в които допълнително вписват неща от рода " Забавянето на ЕР не е по вина на лицето" и пр. глупости, но важи датата на проведеното заседание. Така че от т.н. РИКМЕ ще разберете дали изобщо се е явявал, а вие да не знаете.
И по този начин работодателят е предприел всички възможни необходими мерки и действия, за да събере информация.
Така от два източника ще получите резултат и продължавате действия според новите фактически обстоятелства.
#4 | 01.09.2020, 17:33
Публикации: 1 / 0
Преди да направите нещо, поискайте работника да ви декларира дали се ползва от защита по чл.333 ,  т.е. дали е трудоустроен, дали боледува от болест по Наредба 5 и дали е в ръководство на Синдикат ( както е по КТ ще си формулирате въпросите. Ако страда от болест или е трудоустроен, трябва да ви представи и документи. Така ще разберете и ако е така, ще направите искане до ТЕЛК (Рикме) да ви дадат мнение (пак както е записано в КТ) като опишете, че желаете да го освободите, на какво основание, какво ви е декларирал и какви документи ви е дал. независимо от мнението на ТЕЛК, следва искане на разрешение от териториалната ИТ , където лицето полага труд, а не по седалище на работодателя ( ако не съвпадат) Напр. седалище в Пловдив, но лицето работи в цех в Търново, тогава ще искате разрешение от ТА на ИТ ТЪрново. И след това предизвестия и прочие. Ако декларира, че е здрав, направо тръгвате с уволнението.
#5 | 03.09.2020, 17:54
Публикации: 91 / 3
Благодаря много на всички.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група