Преизчисляване на обезщетение

26.09.2023, 14:58 552 3

26.09.2023, 14:58
Публикации: 2 / 0
Здравейте група!

Имам един сложен(за мен)казус…
Ще се опитам ясно да го обясня:
  Работих 3,5 години в една фирма,след,което се разделихме по взаимно съгласие тази година през месец август!
Регистрирах се в бюрото по труда и ме одобриха за 4- месечно обезщетение.

В началото на месец септември ми предложиха работа за около 20 дни да ме командироват в чужбина и аз приех,но с договор за 3 дни,тъй като там във Франция по време на престоя ми предложиха работа за 15 дни с френски договор и аз нямаше как да съм с 2 договора та за това беше и 3 дневен първият.
Минаха тези 15 дни и договора ми го прекратиха французите поради намаляване на работата.На следващият ден ми пуснаха отново 3- дневен договор от българската фирма за да се прибера до България.
Договорът изтече вчера и вече съм без работа.
Какво следва да направя?
Като отида да се регистрирам пак като безработен дали ще имам право на обезщетение от страна на френската държава  ,понеже то е сравнително по- голямо от българското?
Ще се преизчисли ли обезщетението ми по някакъв начин или ще си продължа остатъка от предните 4 месеца ?
Ако има някой вещ в тези неща бих бил благодарен да ми разясни как се случват нещата и на какво имам право.
Благодаря ви предварително!
#1 | 26.09.2023, 16:35
Публикации: 9212 / 1534
Ако сте се отписали от борсата в 7-дневен срок от започване на работа по трудов договор и се регистрирате отново до 7 дни след прекратяването на ТД, ще имате право на остатъка от обезщетението до 4 месеца.
Не се прави преизчисление.
В следващите 3 години от отпускане на обезщетението както и да бъде прекратен ТД, с кйквато и заплата да е бил, ако имате право на обезщетение,  то ще бъде единствено минималното
#2 | 26.09.2023, 20:19
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора!
А ако нямах 3-дневния договор непосредствено след френския,тогава щях ли да имам право на обезщетение от френската страна,питам,тъй като хората,които возих натам към Франция с цел работа за гроздобер  казаха,че затова са отишли понеже щели да вземат френска борса около 80лв дневни тоест 1700-1800 лв месечно
#3 | 26.09.2023, 22:38
Публикации: 9212 / 1534
Да караме подред:
Вие сте прекратили трудовия договор по взаимно съгласие и сте се регистрирали на борсата. От тук следват две неща:
- тъй като ТД е прекратен по взаимно съгласие имате право единствено на минимално обезщетение (КСО, чл.54б, ал.3);
- до три години от отпускането на това обезщетение когато останете без работа и имате право на обезщетение, това обезщетение може да бъде само минималното (КСО, чл.54б, ал.4) . И няма значение по какъв начин е прекратен поредния ТД. Когато през тези 3 години междинно Ви е отпуснато ново обезщетение, то тригодишния срок започва отново.
Във Вашия случай по време на ползване на обезщетение за безработица сте започнали работа по трудов договор (независимо какъв) и този договор е прекратен в 12- месечен срок (независимо на какво основание), то имате право да получите остатъка от вече отпуснатото обезщетение.  За целта както написах по-горе, трябва да са спазени две условия:
- да е подадена декларация в НОИ за спиране на обезщетението до 7 работни дни от започване работата по ТД (КСО,  чл 54д, ал.3)
-  регистрацията в Агенцията по заетосття в срок 7 работни дни от прекратяване на трудовата дейност (КСО, чл.54д, ал 5).
Ако не е спазено някое от тези условия, губите остатъка от вече определеното обезщетение.

Обезщетенията за безработица не се преизчисляват при работа по трудов договор в последствие.
Освен това при изчисляване обезщетението за безработица се взема средния доход 24 месеца назад. Така че дохода от 3-дневен ТД не би повлиял значително върху обезщетението (извън конкретния случай).
Тези, които очакват обезщетение след ТД във Франция сигурно в последните  3 години не са получавали обезщетение за безработица  и сигурно трудовите им договори ще са за по-дълто време (за да има ефект)
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група