Подобрение на актив или нов актив

18.01.2021, 16:26 3733 6

18.01.2021, 16:26
Публикации: 3 / 0
Здравейте,

Фирма е закупила празно хале (сграда, която има разрешение за ползване със стени, покрив, прозорци ,врати, ел инсталация), което започва да приспособява за собствени нужди като "закача" към сградата разни "неща" за целите на дейността си (климатици, повече осветителни тела, охранителна система - кабели по стените и датчици, система за сгъстен въздух - висящи от тавана тръби, табела с името на фирмата....). Целта на монтирането на преносните съоръжения  е да се захранят машини функциониращи в сградата.
Голяма част от тези неща могат да се "откачат" без да се руши/поврежда сградата, и да се "закачат" с малки модификации на други сгради.
Ясно е, че всички тези неща са ДМА ( отговарят на критериите, фирмата ги използва за дейността си...). Въпроса който ме мъчи е как да определя кое е част от сградата ( т.е. увеличение на стойността и подаване на декларация по ЗМДТ; класифициране в Категория I по чл. 55 от ЗКПО ) , и кое е друг самостоятелен обект/апарат/съоръжение ( без подаване на декларация по ЗМДТ, и разпределение на някои от тях и в други категории на чл. 55...). Има много коментари за това дали нещо (павилион, силоз и др.) е сграда или не, както и дали някаква дейност ( смяна на дограма, боядисване ..) е подобрение или не, но не мога да открия коментари/становища/съдебни решения от какво се счита за част от сграда, за да използвам критериите. Моля споделете практика. :)

Предварително благодаря на коментиралите.
#1 | 18.01.2021, 16:33
Публикации: 4354 / 714
Според мен, на първо мислене:
1. климатици - отделни ДМА (ако са над прага);
2. повече осветителни тела - на разход, едва ли са толкова скъпи, че да са ДМА;
3. охранителна система - кабели по стените и датчици - евентуално отделно ДМА, може и разход;
4. система за сгъстен въздух - висящи от тавана тръби - евентуално отделно ДМА;
5. табела с името на фирмата - толкова ли е скъпа една табела, че да е ДМА?;
:)

#2 | 21.01.2021, 12:16
Публикации: 8 / 0
Бих завела всичко над прага за ДМА като активи - съоръжения, обзавеждане, други активи според вида им(охранителна система, ОВК система, осветление и т.н.); текущ разход за тези под праг на същественост; стойността на сградата не променям, съответно не подавам декларация по ЗМДТ - няма промяна в конструкцията и същността на сградата.
#3 | 25.01.2021, 12:09
Публикации: 3 / 0
Много благодаря на коментиралите.  :good:

Досега и аз следвам логиката, че всякакви прикачани по сградата комуникационни и захранващи линии, които не променят конструкцията/фасадата на самата сграда, не увеличават стойността на сградата, а са отделни съоръжения, или част от инсталации на машини. Проблем на такова разсъждение е, че ако сградата се закупи ,с всички тези линии, за една сума, то те са вече част от стойността на сградата....
#4 | 25.01.2021, 13:59
Публикации: 4354 / 714
Е как ще закупите/продадете сградата на общата сума, след като сградата има една стойност, а другите неща са отделно с тяхната си стойност? Даже не е ли по-евтино ако сградата се купи на по-ниска стойност, без да се утежнява с допълнителностите?
#5 | 27.01.2021, 16:46
Публикации: 3 / 0
Благодаря за коментара bobo.
Сравнението, което правя е: 
1. една сграда се закупува празна и собственика започне да я оборудва с неща, необходими за дейността му ( напр. климатична инсталация, повече осветителни тела, охранителна система - кабели по стените и датчици;  система за сгъстен въздух - висящи от тавана тръби, табела с името на фирмата. и подобни). Тогава може част от тези добавки да са отделни друг вид активи ( не сграда) ( или разход), т.е. не се увеличава стойността на сградата ( с всички последствия - няма декларация по ЗМДТ, по бърза данъчна амортизация на някои от "добавките")
2. Сградата се закупува с тези нещата описани по горе вече добавени от предишния собственик , за една цена.  Тогава в повечето случаи подхода е да се капитализира сградата с всички закачени по нея неща като един актив "сграда"....( с всички последствия -  подаване на декларация по ЗМДТ за цялата стойност ;  по продължителна данъчна амортизация на детайлите окачени по структурата на сградата защото са вече в стойността на актива сграда...)

Това противоречие във възможния подход ме притеснява е : как да определя кое е част от стойността на сградата ( т.е. увеличение на стойността и подаване на декларация по ЗМДТ) , и кое е друг самостоятелен обект/апарат/съоръжение ( без подаване на декларация по ЗМДТ..) :blink:


#6 | 27.01.2021, 16:52
Публикации: 4354 / 714
...по продължителна данъчна амортизация на детайлите окачени по структурата на сградата защото са вече в стойността на актива сграда...)
Ми те счетоводно тия детайли не съществуват, понеже сте купили "сграда"?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група