Козметик

07.02.2021, 13:35 1990 5

07.02.2021, 13:35
Публикации: 263 / 4
Здравейте!
Може ли лице / козметик / да се регистрира като упражняващо свободна професия и да бъде на патент? Съответно нужен ли е касов апарат?
Козметичните услуги попадат в кръга на патентните дейности, но пък не са включени в списък със занаятите.
#1 | 07.02.2021, 14:03
Публикации: 9339 / 1571
ЗДДФЛ, ДР, §1, т. 29. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване


По това определение никъде няма изискване козметикът да е занаятчия и ако отговаря на трите условия,  спокойно може да се регистрира като упражняващ свободна професия.
За касовия апарат - вижте в наредбата в кои случаи свободните професии може да не издават касов бон.
#2 | 07.02.2021, 14:46
Публикации: 263 / 4
Според мен няма нужда от Касов апарат
Съгласно разпоредбите на чл. 4, т. 8 от Наредба №Н-18/2006 г., лицата упражняващи свободна професия не са длъжни да регистрират извършените продажби в търговски обекти чрез фискални устройства.Съгласно определението на §1, т. 29 от Допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/ за „лица, упражняващи свободна професия“ е необходимо едновременното изпълнение на следните условия:

Осъществяване за своя сметка на професионална дейност,
Да няма регистрация като едноличен търговец,
Самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.
Поставен е следният въпрос:Задължително ли е лицето да има касов апарат /ФУ/ или е достатъчно да се издават първични счетоводни документи, като ръчни касови бележки и/или фактури за отчитане на приходите от дейността?

           Предвид изложената фактическа обстановка, изразявам следното становище:            Съгласно чл. 4, т. 8 от Наредба № Н-18/2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин /Наредба № Н-18/2006 г./, не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ/ИАСУТД лице, което извършва дейност на лица, упражняващи свободна професия.

           Съгласно §1, т. 7 от ДР на Наредба № Н-18/2006 г., "лица, упражняващи свободна професия" са тези по смисъла на § 1, т. 29 от допълнителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.   

         Както е посочено и в писменото запитване, в §1, т. 29 от ДР на ЗДДФЛ е посочено, кои са лица, упражняващи свободна професия, а именно: "лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;б) не са регистрирани като еднолични търговци;в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.   

        За целите на Наредба № Н-18/2006г. следва да се има предвид, че само ако лицето отговаря кумулативно на горепосочените нормативни критерии / осъществява за своя сметка професионална дейност; не е регистрирано като едноличен търговец и е самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване /, може да се счита, че е лице, упражняващо свободна професия по смисъла на § 1, т. 7 от ДР на Наредба № Н-18/2006 г. на МФ във връзка с § 1, т. 29 от ДР на ЗДДФЛ. Само в този случай, същото ще бъде освободено от задължението да регистрира и отчита продажбите чрез фискално устройство
#3 | 07.02.2021, 14:51
Публикации: 263 / 4
Стигам до извода,че козметик може да се рег. като свободна професия, да няма касов апарат и да е на патент. /Размерите на патента никак не са малки....за Варна например са 700-800 лв според зоната/
#4 | 08.02.2021, 11:34
Публикации: 263 / 4
Всъщност за КА не съм много сигурна.Трябва или не. В Наредба 18 има точка, че свободните професии са освободени
#5 | 08.02.2021, 14:24
Публикации: 11960 / 2182
Всъщност за КА не съм много сигурна.Трябва или не. В Наредба 18 има точка, че свободните професии са освободени

Най-верен отговор биха Ви дали от някоя фирма за сервиз и поддръжка на касови апарати - все пак това им е единствена и основна работа. Често и аз се губя в разни тълкувания по техни въпроси и ги питам.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група