Онлайн търговия с дигитални продукти с юридически лица от трети страни и от ЕС

17.02.2021, 22:46 1116 1

17.02.2021, 22:46
Публикации: 1 / 0
Здравейте,
Имам следният казус:
Предприятие регистрирано по ДДС по чл. 100, ал. 1 извършва онлайн търговия с дигитални продукти (продажба на дигитални кодове за активация на игри в различни платформи). Стоките се купуват от фирми от ЕС с регистрация по ЗДДС и от юридически лица от трети страни.  Доставката е изцяло онлайн (кодовете се получават на електрона поща) и за всяка доставка има фактура, съдържаща всички необходими реквизити и няма начислен ДДС.
Дигиталните продукти (онлайн активационни кодове) се продават на други юридически лица от ЕС с регистрация по ЗДДС и от трети страни.
Въпрос 1: Следва ли да се издават протоколи по чл. 117 за получените доставки, като протоколите да влизат в дневник покупки и дневник продажби или фактурите за покупки да бъдат включвани в дневник покупки?
Въпрос 2: Правилно ли фактурите за продажба на стоки извън ЕС (т.е към трети страни) да се третират като облагаема доставка с нулева ставка съгласно чл. 28 от ЗДДС?
Въпрос 3: Приходните фактури издадени към регистрирани по ЗДДС лица от ЕС да се третират като вътреобщностни доставки по чл. 7, облагаеми с нулева ставка на данъка, съгласно чл. 53, ал. 1?
#1 | 18.02.2021, 10:09
Публикации: 59 / 6
Здравейте, четейки въпросите ви стигам до извод ,че не сте много наясно въобще с  декларирането и вида на сделките в ЕС и извън него.
Първо прочетете за е-услугите в сайта на НАП ,много добре са описани нещата, за да се определите попадате ли сред изброените или не.
Второ , ако смятате ,че оборот ще надхвърли  10 000евро и определите ,че извършвате такива сделки по-добре още в началото да се регистрирате по MOSS, за да си направите сметкоплан и цялата организация на фактуриране спрямо това/начисляване на ддс ставката на всяка държава към крайни нерегистрирани по ЗДДС лица/ Вие пишете ,че клиенти ще ви бъдат само фирми регистрирани по ДДС в ЕС, ако е така , тогава MOSS не ви касае.
Трето вие пишете за ВОП И ВОД , но според мен при вас не става въпрос за движение на  стоки, защото всичко по ел път и да, за получените услуги от доставчици  ще издавате протокол по чл117, но на основание чл82/2/ЗДДС
Фактурите към фирми от трети страни , да, облагаеми са с нулева ставка-ако решите ,че имате ВОД/чл53ДДС/.С облагане от получателя на услугата /ако решите ,че е услуга/-чл21/2/
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група