Ползване на услуги от физически лица през платформи като Upwork и Fiverr

16.09.2021, 15:38 1349 2

16.09.2021, 15:38
Публикации: 26 / 1
Здравейте,

Моля да ме насочите как постъпвате в случаите когато е използвана услуга от физическо лице, през някоя от платформите за "наемане на фрийлансъри". Виждам, че Upwork издават фактура за таксата, която им се дължи на тях, а самият freelancer издава фактура за неговото възнаграждение. В някои случаи фактурата е само една, включваща възнаграждението на изпълнителя и таксата за платформата, но това май са подробности.
Според мен за комисионната на платформата трябва да се издаде протокол и да се самоначисли ДДС, а ако са налице останалите изисквания да се приспадне и ДК.
Възнаграждението на изпълнителя обаче ми изглежда като доход, изплатен на чуждестранно физическо лице с източник България. Ако правилно съм разбрал, в тази връзка вече може да има много хипотези в зависимост от това каква е точно услугата и къде е данъчно-задължено лице изпълнителя:
1. Ако изпълнителя е данъчно задължено лице в страна от ЕС, или страна с която имаме подписана спогодба за социална сигурност и СИДДО се сдобиваме с документи, които евентуално могат да ни освободят от задълженията да удържаме данъци от тези лица
2. Ако изпълнителя е данъчно задължено лице в страна извън ЕС и с която нямаме подписана спогодба за социална сигурност и СИДДО нямам никаква идея какво трябва да се прави. Какви данъци и осигуровки трябва да им се удържат и т.н.

За малки суми съм си позволявал да издавам протокол по ЗДДС за цялата стойност (знам, че не е ОК, но срам не срам съм го правил). Друг вариант, който съм прилагал е да ги отчета като документално необосновани разходи, свързани с дейността, с които впоследствие се увеличава финансовия резултат.

Моля споделете как третирате такива казуси!
#1 | 17.09.2021, 13:23
Публикации: 26 / 1
Моля, ако някой има желание да сподели опита и/или виждането си!
#2 | 30.09.2021, 10:23
Публикации: 148 / 11
Има ли някой с желание да сподели опит по темата?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група