Здравейте!
Случаят е следния. Фирма Х притежава поземлен имот със сграда, груб строеж незавършен. След няколко години фирма Х прехвърля поземления имот на фирма У, която го придобива като апортна вноска. Фирма У започва довършителни работи по строежа и довършва офис сградата със собствени средства. Въпроса е фирма У има ли право да ползва данъчен кредит за стоките и услугите, които за извършени във връзка със строежа? Според мен, да, позовавайки се на чл. 10, ал. 1 и 2 от ЗДДС: Съгласно чл. 10, ал.1 от ЗДДС, не е доставка на стока или услуга доставката към приобретателя от преобразуващия се, от отчуждителя или от апортиращия в резултат на:
- преобразуване на търговско дружество по реда на глава шестнадесета от Търговския закон;
- прехвърляне на предприятие по реда на чл. 15 или 60 от Търговския закон;
- извършване на непарична вноска в търговско дружество.
Съгласно втората алинея на същия законов текст, в случаите по ал. 1 лицето, което получава стоките или услугите, е правоприемник и на всички права и задължения по този закон във връзка с тях, включително на правото на приспадане на данъчен кредит и на задълженията за извършване на корекция на ползвания данъчен кредит.
Но не намирам някаква по-подробна законова обосновка на подобен казус. Ако някой може да помогне, ще съм му много благодарен. И още нещо: това, че само поземления имот е прехвърлен на праовприемника, но не е и сградата, би следвало да не валияе на правото за ползване на данъчен кредит за извършените стоки и услуги във връзка със строежа, нали така? Или аз бъркам. Питането е от законова гледна точка, предприятие У имало ли е право да ползва данъчен кредит за стоките и услугите получени във връзка с довършеването на страежа на сградата. На кои нормативни бих могъл да се позова относно това. Това не ми е ясно.