Търсене на работа повреме на бременност - възможни варианти за получаване на НЕсоциално майчинство

09.03.2022, 09:21 1638 2

09.03.2022, 09:21
Публикации: 2 / 0
Здравейте!
Моят казус е следният: от ноември месец съм бременна, август предстои да родя. До средата на февруари бях на борсата заради съкращаване на щаба във фирмата, в която работих и продължавам да си търся работа, но както и при много други бъдещи майки се случва, като кажеш, че си бременна и те режат веднага и никой не иска да те вземе на работа. Досега съм се осигурявала винаги на добри пари, което означава, че социално майчинство, само защото никой не иска да ме вземе на работа заради бременността, никак не ме устройства. Та, ясно ми е, че най- вероятно ще трябва да търся чрез познат да ме назначават фиктивно някъде, за да мога да си получавам пари през майчинството, но все пак, ако мога да го избегна по някакъв начин, би било много добре и във връзка с това имам няколко въпроса, които ме тормозят и ще се радвам, някой който знае да ми помогне с тях.
1) ако за оставящите месеци преди да изляза в 45-дневния болничен, си намеря работа от вкъщи, без да им споделям, че съм бременна, когато дойде време да изляза все още ще съм в изпитателен срок, ако да речем 45-дневния срок започва на 01.07., т.е. до тази дата трябва да се водя на трудов договор и 2-3 дни след това предам на работодателя този болничен лист, ясно е че най- вероятно ще ме махне пак, но тогова ще е изпълнено ли условието за получаване на майчинство спрямо доходите от последните 24 месеца или отново това, че са ме съкратили ще означава само социално майчинство за мен? Пояснявам само, без значение ми е, че през тези 45 дни докато родя няма да получа заплата от тях.
2) ако първият вариант не е възможен, ще си подам сама за напускане и ще си търся при познат фиктивно, но колко време преди 01.07. е добре да го направя и ще има ли смисъл и при него да се осигурявам на повече пари или най- добре на минимална заплата за тези последни месец и половина?

Много благодаря за всички отговори, които ще получа!
#1 | 09.03.2022, 09:46
Публикации: 266 / 67
Няма значение как и при кого, важното е поне един ден преди 45-дневния болничен да сте работили по ТД. Започне ни болничния, бори да прекратят договора, ще получавате майчинство до 410-ия ден.
Имайте предвид, че при определяне размера на майчинството за периода, през който сте била без работа (вкл. и платената борса) се взема минималната работна заплата.
Компромисен вариант: регистрирайте фирма или свободна професия и започнете да се самоосигурявате на "високия" процент. Ако желаете да се самоосигурявате на по-висока сума от минималната, ще трябва да я докажете с приходи.
#2 | 09.03.2022, 11:49
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора! Ако стане така, че решат тогава да ме махнат този болничен лист те ли ще си го предадат към НОИ въпреки това или аз трябва сама?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група