Майчинство

11.04.2022, 15:05 986 1

11.04.2022, 15:05
Публикации: 1 / 0
Здравейте !
Служителка работеща на два трудови договора е в отпуск бременост и раждане до 410 календарни дни. След изтичане на този период заявявя връщане на работа при втория работодател(допълнителен труд),но при основния работодател  да продължи отпускът  за отглеждане на дете до 2г. възраст. Какви документи са необходими и възможно ли e това ?
#1 | 11.04.2022, 16:04
Публикации: 184 / 3
Извадка от PORTAL TRZnormativi
"Въпрос:

➤ ЕООД желае да назначи работничка по втори трудов договор при друг работодател на 2 часа. Работничката има основен трудов договор при друг работодател и в момента е в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. възраст. Възможно ли е да сключим втори трудов договор с тази работничка?


Отговор:

Съгласно чл. 46, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са им издадени актове от здравните органи.

На основание тази разпоредба лицата, които продължават да упражняват трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство, през периодите, за които са им издадени болнични листове за временна неработоспособност или бременност и раждане (за срок до 135 календарни дни), нямат право на парично обезщетение за тези периоди.

Когато едно лице, осигурено по едно трудово правоотношение или основание за осигуряване към деня на настъпване на риска, продължава да ползва отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО – за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил (първия работодател).

Следователно, може да назначите майката, която е в отпуск за отглеждане на детето си до 2-годишна възраст, на втори трудов договор и НОИ няма да спре изплащането на паричното обезщетение за отглеждане на детето ѝ. "
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група