Оборот за регистрация по ДДС - тур.агент и тур.оператор

23.05.2022, 17:07 1982 2

23.05.2022, 17:07
Публикации: 47 / 2

Екскурзия до Турция /или друга трета страна/ - натрупва ли оборот за регистрация по ДДС.
Според колежка , не, но аз не знам от къде  да прочета. Моля да ме насочите към член от закона и някаква специализирана литература за туристически услуги. Само 2-3 месеца ще се занимавам, но е достатъчно да стане пълна каша
Много благодаря
#1 | 24.05.2022, 19:52
Публикации: 7 / 2
Здравейте! 
Относно специализирана литература на темата ДДС в туризма можете да се запознаете с  Указание с изх. № УК-2 от 10.07.2012 г. на Министерство на финансите, относно прилагането на ЗДДС в случаите на доставки, свързани с туристически услуги след 01.01.2012 г., публикувано на интернет страницата на министерството https://www.minfin.bg/ (прикачено по-долу). Указанието, макар и малко старичко,  е актуално и много подробно и разглежда облагането на различни видове туристически услуги, както и облагането според вида на изпълнителя на туристическата услуга - туроператор или турагент. 
Относно това , къде в ЗДДС да намерите реда на облагане на туристическите услуги - Част осма , Глава Шестнадесета - Туристически услуги.
1. Ако за тази екскурзия в Турция действате като туроператор са приложимите следните текстове от ЗДДС: :
Съгласно чл. 140, ал. 1 от ЗДДС , доставката на обща туристическа услуга (ОТУ) е облагаема с нулева ставка , ако доставките на стоките и услугите , от  които  пътуващото лице (туриста) се възползва пряко, са с място на изпълнение на територията на трети страни и територии.
Екскурзията до Турция е ОТУ с място на изпълнение на територията на трети страни и територии т.е. облагаема е със ставка 0%
Съгласно чл. 96, ал.2, т. 1  от ЗДДС - Облагаемият оборот ( за задължителна регистрация по ЗДДС) е сумата от данъчните основи на извършените от лицето облагаеми доставки , включително облагаемите с нулева ставка. 
От горното следва , че екскурзията до Турция "натрупва оборот за регистрация по ДДС" .
Относно това , как се формира оборота за регистрация  по ЗДДС на туроператора , вижте чл. 139  от ЗДДС  , който указва , че данъчна основа на ОТУ  е маржа , формиран като разлика между получената от  туроператора сума от  пътуващото  лице  и сумата, заплатена от туроператора на други данъчно задължени лица за стоките и услугите , от  които  пътуващото  лице се възползва пряко . 
Или от екскурзията до Турция като оборот за регистрация по ЗДДС ще трябва да вземете ако сте туроператор само разликата между платеното от вашия клиент и платеното от вас към прекия изпълнител на услугата за екскурзията.
2. Ако действате като турагент - за услугата екскурзия до Турция ще фактурирате само вашата комисионна към туроператора , който ще организира и осъществи екскурзията. За режима на облагане с ДДС на тази  услуга се прилагат правилата на чл.21 от ЗДДС.       

 
#2 | 24.05.2022, 22:09
Публикации: 47 / 2
От сърце ВИ благодаря
Много ми помогнахте
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група