Обезщетение по болничен след неплатен отпуск без стаж

20.06.2022, 20:53 2746 7

20.06.2022, 20:53
Публикации: 39 / 0
Моля за отговор на следния въпрос:

Служител е в неплатен отпуск без осигурителен стаж до 30.06., четвъртък, включително. На 04.07., понеделник, ни информира, че ще постъпва на болнично лечение. За времето на това лечение и за определен брой дни след него му се полага отпуск поради временна неработоспособност. В момента обече вече е с прекъснати осигурителни права поради неплатения отпуск без стаж, и обезщетение по този болничен няма да му бъде изплатено, ако преди постъпването в болница не си възстанови осигуряването. Тъй като здравословното му състояние обаче не е добро, въпросът ми е дали на 01.07., петък, когато е единственият работен ден след края на неплатения отпуск и преди болничното лечение, трябва задължително да се яви на работа или е възможно да ползва тогава един ден платен отпуск, чрез което да си възстанови осигурителните права и да получава обезщетение за временна неработоспособност впоследствие, без да се налага да отработва един ден?


#1 | 20.06.2022, 22:30
Публикации: 9299 / 1558
Дали ще е работен ден или платен отпуск, няма значение. Важното е преди настъпването на временната нетрудоспособност да е с осигуровки за ОЗМ..
Между другото: по време на неплатения без стаж не се губят здравноосигурителните права (нали има здравни осигуровки), а само няма право на обезщетение за временна нетрудоспособност (няма осигуровки за ОЗМ). ЗО и осигуровки за ОЗМ са различни неща и дават различни права. Освен това едното е по ЗЗО, а другото по КСО.
#2 | 21.06.2022, 14:24
Публикации: 39 / 0
Благодаря за отговора!

Аз питам само дали има значение за възстановяване на осигурителните права на лицето (в частност ОЗМ) дали ще отработи един ден след неплатения отпуск без стаж или ще вземе един ден платен отпуск.

За здравното му осигуряване няма проблем, защото лицето е с инвалидна пенсия и дори при неплатен без стаж си има здравни осигуровки.

Не бях съвсем сигурна дали един ден платен отпуск е възможност и е достатъчен да възвърне осигуряването на такъв служител, въпреки че теоретично изглежда, че НОИ не знаят от декларация Д1 дали е бил на работа или в платен отпуск.

Но и още нещо се чудя - работодателят не може ли също да откаже плащане по болничен за първите три дни, ако лицето е с прекъснато осигуряване? Защото ние знаем точно как са нещата.
#3 | 21.06.2022, 14:31
Публикации: 11932 / 2174
Аз питам само дали има значение за възстановяване на осигурителните права на лицето (в частност ОЗМ) дали ще отработи един ден след неплатения отпуск без стаж или ще вземе един ден платен отпуск.

На практика това е без значение - важното е да има ден с осигуряване за ОЗМ.

Но и още нещо се чудя - работодателят не може ли също да откаже плащане по болничен за първите три дни, ако лицето е с прекъснато осигуряване? Защото ние знаем точно как са нещата.

Това вече е въпрос на договорка между работодател и наето лице, но принципно и документално , както ще го направите би трябвало да се платят тези три дни.
#4 | 21.06.2022, 14:42
Публикации: 39 / 0
Благодаря Ви, delphine!

Това с работодателя ме притеснява, защото нашият директор и ръководството смятат, че ако лицето се води в платен отпуск за един ден, фактически не се е връщало на работа и можело да не е с възстановено осигуряване.
Аз им казах, че за НОИ няма значение дали е на работа или в платен отпуск, защото никъде това не е отразено за тях. Те обаче казат, че ние ще знаем, че е бил в платен отпуск в този един ден и тогава, ако това не му възвръща осигурителните права, откъде накъде ще платим първите три дни.
Разбира се, директорът ни не е компетентен по тези въпроси, но аз трябва да съм сигурна :smile1:
#5 | 21.06.2022, 16:20
Публикации: 4367 / 719
За целите на осигуряването и Декл 1 платеният отпуск и отработеният ден са едно и също.
Това "ние ще знаем" може да излезе по-скъпо от платените три дни болничен. Питайте директора дали му се спира осигуряването когато той излезе в платен отпуск :)
#6 | 21.06.2022, 16:36
Публикации: 39 / 0
Точно това мислех да го питам и аз :smile1:

Тръгнал да ми обяснява, че човекът нямало да се яви на работа, а ще е в платен отпуск, следователно продължава да не е осигурен... Как ли не му обяснявах, но той не може да разбере. Дано накрая да схване!!!

Ще кажа на човека да си пусне молба за един ден платен отпуск след неплатения и да си излиза в болнични след това, пък дано да нямаме проблеми...
#7 | 21.06.2022, 17:20
Публикации: 9299 / 1558
Колега Мелби, веднъж Ви направих забележка за терминологията, но Вие не възприемате. Спрете най-сетне с това "възстановяване на осигурителни права" ! Лицето не е губило здравноосигурителните си права! За обезщетението за временна нетрудоспособност имат значение само две неща: да има 6 месеца осигурителен стаж с осигуровки за ОЗМ и да Е В ОСИГУРЯВАНЕ ЗА ОЗМ при настъпване на нетрудоспособността (е и поне един ден преди това). Ако не е в осигуряване с ОЗМ, не може да му бъде издаден болничен лист.
От друга страна - болничен лист може да бъде издаден дори ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права, но към момента на настъпване на неработоспособността отговаря на горните две условия
Казах Ви вече, пък и колегите потвърдиха, че и при отработен ден, и при ден платен отпуск, работникът ще е осигурен за ОЗМ
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група