Въпрос за осчетоводяване при продажба на сайт извън ЕС

29.09.2022, 22:26 765 1

29.09.2022, 22:26
Публикации: 1 / 0
Здравейте. Имам нужда от помощ при осчетоводяването на евентуална бъдеща сделка.
Дружество А регистрирано в България (регистрирано по ДДС).
Дружество Б регистрирано на територията на Британските Вирджински острови (територия извън ЕС) и извършващо своята дейност на територията на САЩ.
Дружество А желае да продаде разработен сайт с българска и английска версия. В продажбата са включени домейн име, хостинг акаунт, имейл акаунти, API интеграции и други компоненти, включени в един уеб сайт и софтуера (source code) върху, който е изграден.
Продажбата ще се извърши изцяло по електронен път (дистанционно) чрез имейли и видео разговори.
Ще има сключен договор за покупко-продажба, както и Escrow споразумение, където ще бъдат разписани всички детайли по сделката, включително и начин на плащане и т.н.
Специфичното е, че плащането ще бъде направено чрез криптовалута (виртуална валута), което ще бъде отразено както в договора за покупко-продажба, така и в Escrow споразумението.
Тук изникват следните въпроси:
Въпрос 1: Трябва ли да бъде начислено ДДС при подобна дистанционна продажба на сайт по електронен път? Уебсайтът като услуга ли трябва да се третира от гледна точка на ЗДДС или като „стандартен софтуер“?
Въпрос 1.1: ЗДДС дефинира понятието "Стандартен софтуер" по следния начин: "Стандартен софтуер" е програмен продукт, записан на технически носител, който е предназначен за масова употреба и не отчита спецификите в дейността на конкретния потребител. В този случай не е записан на технически носител, но ще се използва за масова употреба в България и света.
Въпрос 1.2: Освен сайта, който е софтуерен продукт в сделката ще бъдат включени домейн имена (интернет адрес), уеб хостинг, имейли, бази данни в клиенти и всички други компоненти съпровождащи един уебсайт. При положение, че всички трансфери на горните елементи ще бъдат реализирани по електронен път (онлайн) и няма да има никаква реална/физическа доставка между купувач и продавач, как би следвали да се третират според ЗДДС като услуги и/или стоки?
Въпрос 2: Как Дружество А трябва да осчетоводи подобна сделка, заплатена чрез криптовалута (виртуална валута) спрямо действащото законодателство в страна?
Въпрос 3: Какви счетоводни документи ще са необходими, за да бъде коректно осчетоводена тази операция (Договор за покупко-продажба и Escrow споразумение ще бъдат ли достатъчни или ще има необходимост от още документи)?
Въпрос 4: Трябва ли да бъде издадена фактура от Дружество А на Дружество Б, ако отговорът е положителен, то тогава в нея какъв вид плащане трябва да бъде отразен? Заплащането в криптовалута (виртуална валута) не може да бъде категоризирано като плащане в брой, нито като плащане по банков път. Транзакциите в криптовалута става чрез специализирани blockchain wallets (блокчейн портфейли).
Въпрос 5: При положение, че Дружество А реши да не продава/обменя стойността на криптовалута (виртуална валута) за традиционна валута като лв. или евро, как тази на криптовалута (виртуална валута) трябва да бъде отчетена в баланса и ОПР на дружеството?
Въпрос 6: Кога настъпва данъчното събитие? След сключването на договора за покупко-продажба и/или когато стойността на криптовалута (виртуална валута) се конвертира в традиционна валута като лева или евро?
Въпрос 7: При положение, че данъчното събитие настъпва след конвертирането/продажбата на криптовалута (виртуална валута) за традиционна валута (евро, лева или долари), но при положение, че Дружество А реши да продаде 50% от стойността на криптовалутата (виртуалната валута), то тогава само тези 50% ли трябва да се разглеждат като облагаема сума?

Благодаря предварително.
Поздрави
#1 | 29.09.2022, 22:45
Публикации: 4367 / 719
Следя, особено частта с осчетоводяването на криптовалутата.

Сещам се за някои първични неща, които евентуално трябва да решите:

ЗСч Чл. 5. (1) Счетоводните документи в предприятията се съставят на български език с арабски цифри и в левове. Те могат да се съставят и на съответния чужд език в чуждестранна валута в случаите на сделки, уговорени в чуждестранна валута с чуждестранни контрагенти. Когато сделката е уговорена в чуждестранна валута, левовата и равностойност се определя, като към сумата в чуждестранна валута се прилага централният курс на Българска народна банка към датата на сделката.

ЗДДС 114 (5) Сумите по фактурата могат да бъдат посочени в която и да е валута, при условие че данъчната основа и размерът на данъка се посочат в български лева при спазване изискванията на чл. 26, ал. 6.

Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група