Смяна на дружество в ЕООД и искане от ТР на документ

04.01.2023, 23:10 932 5

04.01.2023, 23:10
Публикации: 17 / 1
При смяна на ООД в ЕООД от търговския регистър казват, че трябва да се даде още един документ, който да е РЕШЕНИЕ от ЕДНОЛИЧНИЯ СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛА, че решава да освободи от длъжност другия съдружник като Управител, въпреки, че проведеното ОС го е решило.
Въпросите са:
1. Протокола-Решение от ОС от името на коя фирма трябва да е, от ООД-то или ЕООД-то?
2. Трябва ли да присъства и да се подписва и другия съдружник?
3. Може ли да се направи неприсъствено ОС по чл. 139, ал.2 от ТЗ за да не се пускат покани понеже сроковете не могат да се сместят. 7 дена е минималното предизвестие за поканата, а за 3 дена трябва да се отговори на ТР.

Мерси предварително за отговорите!
#1 | 05.01.2023, 09:46
Публикации: 4404 / 737
Странно искане на ТР, при положение, че първо няма едноличен собственик, а са двама тези, които са решили да се разделят. Когато вече пък стане ЕООД то вече няма втори съдружник, който да бъде освободен.

1. Коя фирма е направила ОС и е взела решението? Нали преди решението (и минаването през ТР) все още няма ЕООД.
2. Щом ОС е на ООД-то то не следва ли да се подпише и от двамата?
#2 | 05.01.2023, 13:02
Публикации: 17 / 1
Виждам, че има същите изисквания и към други фирми. :

"Това било решение , касаещо евентуалното реализиране на имуществената отговорност на управителите и следвало да бъде взето изрично и недвусмислено, т.к. касаело разпореждане с имуществени права. " от https://court.sliven.net/uploads/0074d819/03031319.htm

Само, че там има нещо като съществуващо ЕООД влиза и преобразува ООД, но пак искането е същото. Според мен Протокола от ОС трябва да го направим като ЕСК го издава от името на ООД-то защото още не е станало ЕООД и в него се подписва и другия съдружник като все още като такъв защото трябва да се спази изискването на ТЗ за неприсътвеното ОС всички съдружници да са се подписали. Но решението е само от ЕСК понеже той като съдружник става такъв с придобиването на всички дялове.
Не знам, така мисля, че трябва да го оформя. Не е проблем и да ида на една консултация с адвокат за това, но е важното да се разберат как стават нещата защото после ще има винаги подобни случаи, а адвоката няма да те обучава кое как става и затова аз си правя документите.
#3 | 05.01.2023, 13:51
Публикации: 4404 / 737
Въпросите действително са за към юрист по търговско право. Пък ако очаквате и други случаи, те също може да са за юрист... или хващате дебелите книги, учебници и закони и до две-три-четири години ще сте ги научили :)
#4 | 05.01.2023, 14:07
Публикации: 17 / 1
Въпросите действително са за към юрист по търговско право. Пък ако очаквате и други случаи, те също може да са за юрист... или хващате дебелите книги, учебници и закони и до две-три-четири години ще сте ги научили :)

Хахаха, човек, абе ти все едно не знаеш че да стигна до тук какво количество документи трябва да се напишат и оформаят, та ще ми говориш за четене на право! Това, че не съм адвокат не означава, че не трябва аз да си поддържам документите на фирмата и да знам за какво става на въпрос и как се пишат документите?!? Ти все едно искаш да ми кажеш, че всички адвокати са коректни и няма да иска някой да те завлече, да те нареди с пари или открадне фирмата и ще ти даде коректно информация? Ти в кой свят живееш, не е ли в България дето мафията си има държава?
Нали се сещаш, че след като нямам отказ от ТР а само тоя документ да направя, значи съм си направил процедурата както трябва!
#5 | 09.01.2023, 21:51
Публикации: 17 / 1
Значи ще драсна няколко реда в завършек на темата в помощ на други потребители желаещи сами да си направят документите.
Опитах се да потърся адвокати за консултация и се оказа, че нещата въобще не са такива каквито се предполага да са като предлагане на услугите от адвокатите! В предвид, че те никога не губят, те са изглежда най-алчните от предлагище услугите. Абе аз им казвам, че искам една елементарна консултация, а те те да ми го направят и изготвят, ама защо не съм си потърсил адвокат и първоначлно се уговарям, а после нарочно да чакам на следващия ден по най-брутален начин си променят уговорката като ме прехвърлят при друг за много повече пари като знаят как да ми направят напрежение. Искат ми по 100 лв за консултация, а един освен 100 и още толкова да ми направи документа зашото не ми в правил той документите. Абе аз му казвам, че търся КОНСУЛТАЦИЯ, а тия си знаят, че трябва да оскубят касимално пари!
Абе тия познават ли парите, аз не зная!
Естествено, че аз си направих документа, като помислих малко и почетеш закона и статии следвах логиката, че АП следва хронологията на промяна на правния статут на фирмата по подадените документи, без значение, че още не е влязло в сила с вписване в ТР и така и се оказа. Без никакъв проблем си мина документа и адвокатите в случая изгубиха от алчността си и това е таксата за КОНСУЛТАЦИЯ и да ме хванат като коректен клиент, но такова животно няма в алчността!
Хахаха!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група