Отразяване на болничен лист, който се обжалва от работодателя

08.02.2023, 13:20 2726 1

08.02.2023, 13:20
Публикации: 33 / 0
Здравейте. Служител представя болничен лист, който работодателя решава да обжалва.
Как следва да се отрази периода на болничния, докато излезе решението по жалбата?
#1 | 08.02.2023, 13:37
Публикации: 49 / 9
Привет,
по-долу копирам експертен отговор на сходен въпрос, зададен в друга платформа:

"Въпрос: Във фирма има хора с много болнични листове, за които е налице съмнение и са пуснати за проверка в РЗИ. Докато се чака становище по въпроса, трябва да се подадат Декларация 1 и Декларация 6. Да се включват ли тези болнични във ведомостта ѝ, ако не, как след това, ако се окажат редовни, ще се включат, като единият работник вече е напуснал?
 
Отговор на въпроса даде експерт Красимира Гергева:
 
Работодателят е задължен да изпълни представените му болнични листа, а съответните лица са длъжни да спазват предписаните им с болничните листове режими, което означава, че трябва да се включат във ведомостта и съответно в декларация обр. 1, респективно декларация обр. 6.
 
След като е налице съмнение относно основанието за издаване на болничните листове, работодателят има право да ги обжалва по реда на чл. 112 от Закона за здравето пред органа, който ги е издал, или през по-горните органи по експертизата на работоспособността, както е направено.
 
Отделно от това може да се подаде сигнал в ТП на НОИ за съмнението относно основателността на издадените болнични листи, както и по отношение спазването от лицето на предписания в болничния лист режим.
 
Което означава, че болничните се отразяват във ведомостта и в съответните декларации, а съгласно чл. 8, ал. 2 от Наредба за паричните обезщетения и помощи от ДОО приложение № 9 за болничните листове, които са обжалвани от осигурителя, се представя след приключване на производството по обжалването им."
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група