Майчинство при патентен данък

10.07.2012, 13:38 3487 1

10.07.2012, 13:38
Публикации: 1 / 0
ЕТ на патентен данък излиза майчинство, няма друг работник, колко и се заплаща болничния и какво става с ЕТ-то? Може ли да си работи и да получава майчинство? Глупав въпрос, но как да се процедира
#1 | 10.07.2012, 16:26
Публикации: 2027 / 254
 За периодите на временна неработоспособност поради бременност и раждане /до 410 ден/ за собственичката на ЕТ се дължат вноски само за здравно осигуряване.В случай, че след периода на бременност и раждане /след 410 ден/, едноличния търговец продължи да упражнява трудова дейност, за периода на отглеждане на малко дете дължи осигурителни вноски по съответния ред и за държавно обществено осигуряване. За да отпадне задължението му за това осигуряване, трябва да се назначи прокурист. Той следва да бъде вписан в Търговския регистър в Агенцията по вписванията не по-късно от деня на изтичане на периода на временна неработоспособност.
Съгласно чл. 21 от Търговския закон (ТЗ) прокуристът е физическо лице, натоварено и упълномощено от търговеца да управлява предприятието му срещу възнаграждение. Той има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с упражняване на търговското занятие, да представлява търговеца, да упълномощава други лица за извършване на определени действия.
Има и друга възможност. За периода след 410 ден не е много изгодно ЕТ да назначава прокурист, защото осигурителните прагове за прокурист са доста високи. Ако фирмата продължава да работи, майката може да декларира пред НОИ, че се връща на работа. Така ще получава ½ от полагащото се обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст /240 лв. : 2 = 120 лв./ , но и ще се осигурава по общия ред. Сумата за осигуровките на майката ще бъде по-малка от сумата за осигуровките на прокуриста.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група