Граждански договор

19.05.2024, 09:43 675 4

19.05.2024, 09:43
Публикации: 96 / 4
Здравейте, имам сключен граждански договор за срок от 5 месеца като нямам точна сума написана в договора, а  имам записано в договора, че ще се заплаща 20 лв на извършена продажба и имам списък всеки месец с извършените продажби. Въпроса ми е правилно ли е да си заведа договора в ТРЗ програмата за целия период без да цитирам сума и всеки месец да правя сметка за изплатени сума за извършените продажби като някой месеци се получава и да се внасят и удържат осигуровки, притеснява че така сумата за тези 5 месец по договора ще стане доста голяма за 5 месеца примерно около 7000 лв и като ги  разделя на 5 месеца излиза по този начин че за всеки месец, трябва да удържам и внасям осигуровки, а реално има доста слаби месеца, в който удържам само данък и доста силни, в който удържам и внасям осигуровки след приспадане на НПР. Лицето не се осигурява на друго основание. Или както мисля аз да правя отделен граждански договор за всеки месец след като получа списъка с продажбите, умножавам си бройките по 20 лв  и записвам получената сума като хонорар по договора и така всеки месец отделен договор. Благодаря за отговорите ви!
#1 | 19.05.2024, 14:23
Публикации: 9538 / 1621
Ако ГД е един, общата сума трябва да се раздели на месеците работа. Не помня някъде да е записано, че точно по такъв начин. Мисля си, че текста беше " сумата се разпределя за целия период, през който е положен труда" . И тъй като по ГД няма работно време, а само определен резултат, по презумпция се приема, че трудът е положен "равномерно" от датата на сключване на ГД до датата на приемане на извършеното.
Ако искате да отразите по-точно честотата на изпълнение, може да си направите и отделни ГД за всеки месец. В този случай преценете добре :
- дали няма опасност тези последователни ГД да се тълкуват като прикрит ТД
- колко точно ще е "икономията" от осигуровки, като отчетете по-високия данък и изравняването на ЗО на безработния
#2 | 19.05.2024, 15:55
Публикации: 96 / 4
Точно защото мисля че сумата трябва да е разделя на броя месеци, но аз е нямам общата сума сега, а ще е имам след 5 месеца, тъй като тя се получава всеки месец различна сума като умножа 20 лв по списъка с извършените продажби и досега процедирам така всеки месец изготвям нов граждански договор със сумата получена от продажбите. Ако е един договор ще възникне пропуснато деклариране на Д1 и удържане и внасяне на осигуровки за всеки месец, тъй като е един договор за 5 месеца и общата сума трябва да е разделя на 5 и така ще ми се получи еднаква сума, но аз е нямам в момента и според мен ще е проблем така направен договора и смятам да продължа всеки месец да изготвам нов договор. Според вас правилно ли разсъждавам?
#3 | 21.05.2024, 09:26
Публикации: 738 / 100
И аз бих постъпила така - при положение, че дейността е една и съща, но целите да са различни сумите като резултат това е " най - безопасния вариант ".
#4 | 21.05.2024, 11:30
Публикации: 96 / 4
Благодаря за отговорите! Успешен ден!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група