ДДС при услуга наем на склад за фирма от ЕС

Днес в 11:04 88 4

Днес в 11:04
Публикации: 5 / 0
Трябва да издам инвойс на фирма от ЕС за предоставена от нас услуга, а именно складиране на тяхна стока в наш склад за известно време. Предвид това, че услугата е свързана с недвижим имот, намиращ се в България, считам, че трябва да начисля ДДС във издадената фактура. Те оспорват това, и настояват да бъде без начислен ДДС. Как би следвало да се издаде коректно фактурата, за да не сме в нарушение.
#1 | Днес в 12:10
Публикации: 612 / 124
Според мен трябва да начислите ДДС на основание чл.21, ал.4 от ЗДДС

Скрит текст :

и текста в Регламент за изпълнение (ЕС) № 1042/2013 на Съвета от 7 октомври 2013 година за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 по отношение на мястото на доставка на услуги

Скрит текст :
#2 | Днес в 12:18
Публикации: 5 / 0
И аз така мисля. Те обаче ми изпратиха издадена фактура от друга бъргарска фирма, за същата услуга, без начислен ДДС, с основание  обратно начисляване съгл. чл.21 ал.2 от българския ЗДДС и чл.196 от директива 2006/112/ЕU. Изчетох много по темата и все още смятам, че трябва да е с начислен ДДС, но може би аз греша.
#3 | Днес в 12:22
Публикации: 612 / 124
Вижте прикаченото съдебно решение
#4 | Днес в 12:34
Публикации: 5 / 0
Благодаря!


При определяне на мястото на изпълнение на доставката на тази услуга е приложим текста на чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС, а именно – мястото, където се намира имота, в който се складират стоките.

Това определя задължението да се начисли 20% ДДС.

По отношение предмета на услугата е необходимо да се вземе предвид решение на Съда на Европейския съюз от 27 юни 2013 г. по дело С-155/12 RR Donnelley относно мястото на изпълнение на комплексни доставки по складиране на стоки. Решението е по повод поставен преюдициален въпрос относно данъчното третиране на услуги, обхващащи приемането на стоки в склад, разпределянето на същите в подходящи за складирането им места, складирането на тези стоки, опаковането им за съответните клиенти и предаването, разтоварването и натоварването на стоките. От страна на съда е извършен анализ на обстоятелствата, при които дадена услуга следва да се счита, че е свързана с недвижим имот. Според изложеното в т.32 от решението, единствено доставките на услуги, които имат достатъчно пряка връзка с даден недвижим имот, попадат в приложното поле на чл.47 от директивата за ДДС, на който от българския закон за ДДС съответства чл.21, ал.4, т.1.
С Регламент за изпълнение (ЕС) № 1042/2013 на Съвета за изменение на Регламент за изпълнение (ЕС) № 282/2011 по отношение на мястото на доставка на услуги, са изменени разпоредби, относими към услуги, свързани с недвижими имоти.
Съгласно чл.31а, параграф 1, услуги, свързани с недвижими имоти, както е посочено в член 47 от Директива 2006/112/ЕО, са само тези услуги, които имат достатъчно пряка връзка с такива имоти. Услугите се разглеждат като услуги, които имат достатъчно пряка връзка с недвижими имоти, когато произтичат от недвижими имоти и тези имоти представляват съставен елемент на услугата и са от основно и съществено значение за доставяните услуги. Сред услугите, свързани с недвижими имоти, посочени в чл.31а, параграф 2, буква „з“ на Регламент 1042/2013 е отдаването под наем на имоти, включително складирането на стоки, за което определена част от имота е предоставена за изключително ползване на клиента.
В Обяснителни бележки, относно влизащите в сила през 2017 г. правила в ЕС в областта на ДДС за място на доставка на услуги, свързани с недвижими имоти на Европейската комисия има допълнителни разяснения относно складирането.В т.2.4.9.2. се указва, че за да се разглежда складирането на стоки като свързано с недвижими имоти, определена частот недвижимия имот, където се складират стоките, трябва да бъде предоставена за изключително ползване на клиента – т.е. пространството, където се съхраняват стоките е определено, известно на клиента и определено изключително за нуждите му по време на целия срок на договора.Следователно, когато на клиента е предоставено за изключително ползване пространството за складиране на стоки /т.е. пространство, където само този клиент може да складира стоки, без да се допускат други лица/, може да се квалифицира като услуга, свързана с недвижим имот, дори когато ако клиентът може да има достъпдо това пространствосамо в определени моменти или при определени условия.
Доколкото е пояснено, че по договор на клиента се предоставят за ползване площи – в определен склад /под митнически режим/, като е посочен размера, местоположението и вида на складовите площи, за които е издадено разрешение, както и достъп на клиента при определени условия, считам, че предоставената от дружеството услуга е свързана с недвижим имот. Достъпът до складираните стоки и абсолютно необходимия характер на недвижимия имот за доставяната услуга са фактори, услугата се квалифицира като такава, свързана с недвижим имот. При определяне на мястото на изпълнение на доставката на тази услуга е приложим текста на чл.21, ал.4, т.1 от ЗДДС, а именно – мястото, където се намира имота.
Нашето законодателство приема, че тази услуга е облагаема с 20%ДДС.

Това им написах в потвърждение на моето мнение. В отговор - другата фактура е издадена от голяма спедиторска фирма - Бон Марин ООД, те няма как да са сгрешили. Попитах дали не е издадена за складиране в митнически склад, но не е. Затова потърсих други мнения и тук. Допускам, че нямам достатъчно експертиза, фирмата ни се занимава с производство, такава услуга предоставяме рядко, но се случва.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група