Облагане на услуги по недвижим имот в ЕС

23.10.2024, 12:08 251 2

23.10.2024, 12:08
Публикации: 2 / 0

Българско дружество извършва Интериорни ремонтни дейности в Европейския съюз, за начало в Испания, Ибиза. За извършване на дейността си дружеството ще наема италиански граждани на трудови договори, които да извършват дейностите в Испания. Моля за мнение по точките по-долу:
1.   Относно прилагането на ЗДДС.
1.1.   При предоставяне на строителни услуги на данъчно задължени лица в Испания начисляваме 0% ДДС и посочваме основание за неначисляване на ДДС: чл.86, ал. 3 и във връзка с чл. 21, ал. 4, т. 1. Доставката не се включва във VIES декларацията. Доставката се включва в дневника за продажбите в колона 23 и справката-декларация по ЗДДС в клетка 18.
1.2.   При предоставяне на строителни услуги на данъчно незадължени лица в Испания –според чл. 21, ал. 4, т. 1 - мястото на изпълнение е Испания и дружеството има право да: се регистрира по ДДС в Испания или да се регистрира в България по режим в Съюза т.нар. One-Stop Shop (OSS).
1.3.   При покупка на строителни материали от Испания – Съгласно чл.62, ал.2 от ЗДДС имаме ВОП и си самоначисляваме ДДС с протокол по чл. 117.
1.4.   При продажба на тези материали към данъчно незадължени лица в Испания - Съгласно чл.17, ал.1 и чл.2 от ЗДДС – мястото на изпълнение е Испания и дружеството има право да: се регистрира по ДДС в Испания или да се регистрира в България по режим в Съюза т.нар. One-Stop Shop (OSS).
1.5.   При продажба на тези материали към данъчно задължени лица в Испания - Съгласно чл.17, ал.1 от ЗДДС – мястото на изпълнение е Испания и дружеството има право да: се регистрира по ДДС в Испания или да се регистрира в България по режим в Съюза т.нар. One-Stop Shop (OSS).

2.   Относно прилагането на ЗКПО и СИДДО с Испания:
2.1.   Съгласно разпоредбите на чл.4 т.3 от СИДДО с Испания  - Строителна площадка, строителен или монтажен обект представлява място на стопанска дейност само ако дейността продължава повече от 12 месеца. Ако се извършавт ремонтни услуги на различни обекти в Испания – попадаме ли в тази алиниея и услугите ще се третират ли с място на стопанска дейност в Испания ако дейността се извършва там повече от 12 месеца?
2.2.   Съгласно разпоредбите на чл. 5 от СИДДО с Испания  - Доходи, получени от местно лице на едната договаряща държава, от недвижимо имущество, намиращо се в другата договаряща държава, могат да се облагат в тази друга държава – услугите по ремонт на недвижими имоти представляват ли доходи получени от недвижимо имущество и следва ли да дружеството да облага тези доходи в Испания?
2.3.   При положение, че (преди или след 12 месеца) се определи, че мястото на стопанска дейност е в Испания, то данъчно задължено лице в Испания, изплатило доход към българското дружество, следва да удържи данък при източника при изплащане на дохода и да го внесе там, а доходите от данъчно незадължените лица ще ги обложим в България?
3.   Третиране на ЗДДФЛ
3.1.   Италианските граждани, полагащи труд в Испания са чуждестранни лица за България. Съгласно чл. 8, ал. 2 от ЗДДФЛ доходите от труд на територията на страната се облагат с данък. В случая труда не е положен на територията на страната и нямаме право да удъраме данък общ доход.
3.2.   Според СИДДО с Испания чл.1, ал.2 Италианците не са местни лица на България, чл.13 Заплати и надници – италианските физически лица следва да внасят данък в Испания, където се полага труда или Италия, където им е центъра на жизнени интереси? В коя държава ще се определят като местни лица за плащане на данък? Българското дружество задължено ли е да удържа и внася данък в тази друга държава или работникът следва да декларира и плати сам данък върху доходите си от тази трудова дейност?
4.   Във връзка с осигурителното законодателство:
Съгласно чл.129 от КТ: „Работодателят е длъжен да осигури работника или служителя при условия и по ред, установени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).“Съгласно чл. 33, ал. 1, т. 3 от ЗЗО на задължително ЗО подлежат само чужденци с на които е разрешено дългосрочно или постоянно пребиваване в Република България.
Съгласно разпоредбата на Регламент 883/2004 работниците трябва да се осигуряват в държавата на полагане на труда, или в държавата на пребиваване, ако извършват там по-голямата част от труда си.
4.1.   От казаното до тук, следва, че българското дружество следва да се регистрира като осигурител в Испания и да осигурява работниците по тяхното законодателство. Какво следва при започване на дейности и в други страни от ЕС? Ако дейността в Испания продължава и работниците се движат между страните - тябва да вземем А1 от Испания и да внасяме осигуровки само там; Ако дейността е за определен срок – около година в Испания, след това година в Люксембург, следва ли всяка година дружеството да се регистрира като осигурител в различни държави?
4.2.   Може ли дружеството да се регистрира в Италия и да внася осигуровки там ако се приложат условия за трансграничен работник?
4.3.   Има ли вариант работниците да се осигуряват в България? Този въпрос май е излишен.
#1 | 24.10.2024, 10:47
Публикации: 282 / 51
Така хубаво сте го формулирали. Защо направо не го засилите към НАП?
#2 | 24.10.2024, 19:56
Публикации: 2 / 0
Това и направих, но мисля, че на някои въпроси ще ми отговорят, че са извън компетенциите им.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група