Прекъсване на дейност и служители в майчинство

Днес в 10:22 258 10

Днес в 10:22
Публикации: 19 / 0
Здравейте, моля за съвет. Самоосигуряващо лице желае да прекъсне временно самоосигуряването си и следователно и дейността на своето ЕООД. Но, има назначена майка в отпуск 410 ден, това ще засегне ли майчинството й? Трябва ли за месеците без дейност да подавам декл.1,6 и да се внасят здравните й осигуровки? Също така, собственикът планира да възстанови дейност след няколко месеца и отново настъпва въпросът- това действие как ще се отрази на цялото майчинство?

Благодаря  :good:
#2 | Днес в 11:03
Публикации: 12209 / 2267
От линка по поставения въпрос :
" За първата година от майчинството, Вашата фирма, независимо че няма дейност по документи, периодично трябва да подава болнични листове в НОИ, заедно със съответните формуляри за временна нетрудоспособност и майчинство. Освен това ежемесечно ще подавате и осигурителна декларации в НАП / обр. 1 и обр. 6/."

Фирмата няма дейност, но подаването е от управителя/СОЛ и това не е ли негова дейност - т.е. той си упражнява дейност и си следва да бъде осигуряван . Тука имаме дейност на фирма и дейност на управител. Фирмата няма дейност по смисъла на ЗСчетоводство, но управителят упражнява такава - управленска в случая.

#3 | Днес в 11:35
Да и тъй, като ползваме КЕП на управителя за подаване на декларациите, а и ще получават фактури за счет. услуга през тези месеци и мен ме притеснява как ще спра самоосигуряването му, та даже и дейността, нали ще получават фактури за счетоводното обслужване...
#4 | Днес в 12:16
Публикации: 3150 / 425
Не му издавайте фактури за тези месеци, издайте когато започне дейност за цялата сума. Сключете си ДС, че временно не дължи такси.
#5 | Днес в 12:44
А ползването на неговия КЕП, не се ли счита за дейност?
#6 | Днес в 13:04
Публикации: 12209 / 2267
Дори и да подавате с Ваш КЕП нали го ползвате в качеството си на упълномощено лице - т.е. управителят е взел решение, издал документ или каквото и да е в смисъл, че има управленски задължения и такава дейност. Един вид Вие не действате на своя глава, а обслужвате неговите действия. Принципно фирмата няма дейност по смисъла на ЗСч, но управителят има. Така мисля.
#7 | Днес в 13:07
Дори и да подавате с Ваш КЕП нали го ползвате в качеството си на упълномощено лице - т.е. управителят е взел решение, издал документ или каквото и да е в смисъл, че има управленски задължения и такава дейност. Принципно фирмата няма дейност по смисъла на ЗСч, но управителят има. Така мисля.

И аз така мисля, че дейност има и не виждам как е редно да изпълня желанието му за прекъсване на самоосигуряването, а пък майчинството да си върви безпроблемно. Да не стане фал накрая и да е потърпевша майката...
#8 | Днес в 13:37
Публикации: 3150 / 425
За майката няма проблем, защото тя не носи отговорност за действията на управителя.

Преди време на един семинар си говорих с дамата от НОИ точно за тези неща - подаване на Д1, нареждане на осигуровки и тя каза, че НОИ не ги има предвид, като дейност. Обаче дали е така или не, когато стане проблемът, никой не знае :)
#9 | Днес в 15:36
Публикации: 171 / 23
не ми се търси , но си спомням в съдебната практика имаше едно решение на съда , което касаеше подобен случай. ЕТ в майчинство подписва документи. Съдът определяше , че подписването на документи не е трудова дейност и не може НОИ да иска лицето да връщане на надзети суми за майчинство. НОИ беше определил , че подписването е трудова дейност и трябва парични обезщетения да е в размер 50 на сто от обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, но съдът го отхвърля.
#10 | Днес в 16:20
Публикации: 760 / 101
Не бих заложила на едно съдебно Решение. Със сигурност не е меродавно. То си е за дадения случай.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група