Ремонт на сграда и декларация по чл. 14 от ЗМДТ

10.12.2024, 11:57 930 16

10.12.2024, 11:57
Публикации: 9 / 1
Здравейте,
Имам следния казус. Правим основен ремонт на сграда, който включва подмяна на бетонови настилки, осветление и електрически инсталации. Разходите за ремонта ще бъдат капитализирани.

Какво ще се случи с декларацията по чл. 14 от ЗМДТ след приключване на ремонта? Ще трябва да  да подадем нова декларация с актуализирана информация за имота. Тъй като новата отчетна стойност на сградата ще бъде два пъти по-висока, възможно ли е да се намали натрупаната амортизация и на какво основание?
#1 | 07.07.2025, 18:09
Публикации: 68 / 2
Здравейте, фирма има собствена стара сграда от 1988 г. на която през 2015 г. е направен ремонт и е подадена нова декларация по чл. 14 с включена стойността на тогавашния ремонт. През 2025 г. отново е направен ремонт на сградата и въпросът ми е дали трябва да добавя стойността на ремонта от 2025 г. към първоначалната стойност за която е закупена сградата или трябва да добавя стойността на ремонта от 2025 г. към стойността за която е закупена сградата плюс стойността на ремонта от 2015 год.? Благодаря предварително за отговорите!
#2 | 07.07.2025, 20:22
Публикации: 4809 / 861
В момента сградата не ви ли се води като ДМА на стойност 1988+2015?
#3 | 07.07.2025, 20:30
Да, така я е завела предишната колежка. Сега ме посъветваха, че е правилно сумата за ремонта от 2025 да се заведе като отделен актив, но все пак аз трябва да подам декларация за МДТ. Другото, което ме притеснява е, че това, което е било направено през 2015 (подмяна на дограма, климатици, покрив) е премахнато през 2025 и сменено с нови такива...
#4 | 08.07.2025, 09:38
В моя случай имам поставена топлоизолация на стени, топлоизолация на покрив, смяна на дограма, смяна на климатици, смяна на осветителни тела и ел инсталация, както и поставяне на фотоволтаични панели за собствено потребление, пребоядисване на цялата сграда. Стойността не е малка, защото и сградата не е малка. Трябва ли да подам декларация по чл.14 от ЗМДТ или мога климатиците, дограмата и фотоволтаичните панели да ги заведа като отделни активи без да увеличавам отчетната стойност на сградата, а с протокол от фирмата-изпълнител да увелича отчетната стойност само със стойността на топлоизолацията и дограмата (фактурата ми е с обща стойност на изпълнените СМР)? Тотално се обърках вече и се надявам някой да може да ми даде правилен съвет. Благодаря!
#5 | 08.07.2025, 10:15
Публикации: 10295 / 1811
Ремонта, който описвате, има елементи свързани с повишаване на функционалността (подобрения), има и такива с които се възобновява първоначалната функционалност (текущи ремонти). От там и третирането на разходите трябва да е различно.
Поставянето на топлоизолация е подобрение и с него се увеличава стойността на сградата.
Пребоядисването, смяната на осветителни тела и т.н. са текущ ремонт и би трябвало да се отчетат като текущ разход. Независимо от стойността
За фотоволтаиците наистина е добре да са отделен актив, защото имат собствен "живот", друга амортизационна норма и т.н.
Климатиците не са ли си били отделени актив?
Подмяната на дограмата - според случая. Ако смяната на показателите е съществена - подобрение, ако заменяте ПВЦ с ПВЦ - ремонт
#6 | 08.07.2025, 10:23
Публикации: 169 / 30
Декларация по чл.14 от ЗМДТ се подава при всяка промяна на отчетната стойност /не балансовата!/. Малкото успокоение е, че тази промяна се взема като база при облагането за следващата година, а не в текущата.
#7 | 08.07.2025, 10:43
Ремонта, който описвате, има елементи свързани с повишаване на функционалността (подобрения), има и такива с които се възобновява първоначалната функционалност (текущи ремонти). От там и третирането на разходите трябва да е различно.
Поставянето на топлоизолация е подобрение и с него се увеличава стойността на сградата.
Пребоядисването, смяната на осветителни тела и т.н. са текущ ремонт и би трябвало да се отчетат като текущ разход. Независимо от стойността
За фотоволтаиците наистина е добре да са отделен актив, защото имат собствен "живот", друга амортизационна норма и т.н.
Климатиците не са ли си били отделени актив?
Подмяната на дограмата - според случая. Ако смяната на показателите е съществена - подобрение, ако заменяте ПВЦ с ПВЦ - ремонт
Проблемът е, че всичко е с една обща стойност в издадената крайна фактура. Имам протокол от фирмата-изпълнител с описание на дейностите и закупените и поставени ДМА-та. Редно ли ще е само за подаването на декларацията по чл.14 да опиша в протокол стойностите на поставената топлоизолация и дограмата, т.к. смяната на показателите е съществена и с тях да увелича отчетната стойност на сградата?
Климатиците са в общата стойност на фактурата.
Всичко закупено и направено е от една и съща фирма, която работеше с подизпълнители.
#8 | 08.07.2025, 10:59
По протокола разделяте кое за какво е. Какъв е проблема? Е, малко е трудоемко, но целта оправдава средствата :)
#9 | 08.07.2025, 11:28
По протокола разделяте кое за какво е. Какъв е проблема? Е, малко е трудоемко, но целта оправдава средствата :)
Проблемът е, че ремонта е по проект и задължително ни изискват цялата сума да бъде заведена като отделен актив, а не разделена на няколко актива, но за да сме коректни към данъчните смятам, че е редно да подам декларация по чл.14 от ЗМДТ и мисля наистина да пробвам да го направя с протоколи в които да е описано кое за какво е според сумите дадени ни от изпълнителя.
#10 | 08.07.2025, 16:40
Добре, разделих си сумата в два протокола като с единия ще увелича отчетната стойност на сградата, а с другия протокол ще имам отделни дълготрайни активи, които няма да добавям към отчетната стойност. Сега се чудя, когато отида да подавам декларацията дали данъчните няма да гледат цялата сума по фактурата и да кажат, че не е редно да увеличавам стойността на сградата само с определена от нас част и според вас фактурата и двата протокола ли трябва да представя или фактурата и само протокола с който увеличавам отчетната стойност на сградата? Благодаря отново на отзовалите се!
#11 | 08.07.2025, 23:02
Публикации: 4809 / 861
Искат ли фактури или протоколи при подаване на декларация?
#12 | Вчера в 00:24
Искат ли фактури или протоколи при подаване на декларация?
А направо да си подам декларацията без документи към нея ли? Как ще докажа, че промяната ми е настъпила еди кога си и не са изтекли тези два месеца за декларирането й?
#13 | Вчера в 08:09
Публикации: 270 / 20
Не, не искат.А консултанта ви какво казва? Имайте предвид , че субсидията по проекта ще я връщате в годините напред - приход от финансиране.Аз не бих се занимавала с местни данъци и такси.
#14 | Вчера в 09:10
Не, не искат.А консултанта ви какво казва? Имайте предвид , че субсидията по проекта ще я връщате в годините напред - приход от финансиране.Аз не бих се занимавала с местни данъци и такси.
Имаме направени подобрения по сградата, които от НАП едва ли биха приели като текущ ремонт и това ме притеснява най-много (както написах и вчера имаме поставена изолация на стените, на покрива, сменена дограма, сменена ел инсталация). Сякаш предпочитам да сме ги декларирали тези подобрения пред МДТ. Консултанта единствено изиска всичко да е в една сметка без да ги делим по отделни активи.
#15 | Вчера в 09:21
 че ремонта е по проект и задължително ни изискват цялата сума да бъде заведена като отделен актив,
Това променя нещата. По проект правите каквото се изисква по проекта. Иначе пАри нЕма  :smile1:
#16 | Вчера в 09:25
Това променя нещата. По проект правите каквото се изисква по проекта. Иначе пАри нЕма  :smile1:
Така е - "пАри нЕма", но въпросът ми е главно дали да подам декларация по чл.14 от ЗМДТ  и да декларирам частта на подобрението като увелича отчетната стойност на сградата, а друга част да приемем, че са отделни ДМА (климатици, соларни панели) и с тях да не увеличавам отчетната стойност?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група