Изп. лист-обезщетение-УП2 - УП3-ДЕ-осигуровки

14.08.2012, 09:53 64922 65

#20 | 14.08.2012, 09:53
Публикации: 140 / 3
Питай патило...слушай патило...предавам се!!! Ще се прави всичко!!!
#21 | 15.08.2012, 09:22
Публикации: 140 / 3
Ето какво намерих по казуса в нета ....И двете матрялчета ми харесват щото си правя извода, че нито книжката трябва да оформяме ние, нито да подаваме Д1 и Д6. За осигуровките/без здравните/  може би ние ще трябва да ги внесем, но по тях има доста доуточняващи питания. Ще ми е интересно вашето мнение по тези матрялчета предвид досегашното развитие по питането ми от началото на темата.
........................ ........................ .........
Това е от правния форум лекс.бг

Колеги, поставям тук казус , зададен от счетоводител , с чисто практическа, а може би не дотам насоченост: Съдът е признал за незаконосъобразно уволнението на работник. Същият не е искал възстановяване на работа. Работи на нова работа. Има време , през което не е бил трудовозает. Сега иска да му се начислят осигуровките и да се отбележи трудовия стаж в книжката.Работи по негови думи на по-ниска заплата. По делото няма представени доказателства за колко време лицето е останало без работа, нито за осигурителния му доход по настоящем.
Питането е: не е ли следвало да се докаже в съдебното производство времето и разликата в заплатата , както и какви документи да се изискат от НОИ или новият работодател. И на последно място до кой момент, ще трябва да заплащат разликата в заплатите , респ. осигуровките?
Re: Незаконно уволнение и обезщетение
от Melly » 31 Юли 2009 03:07 pm
Чл. 354. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) За трудов стаж се признава и времето, през което не е съществувало трудово правоотношение, в следните случаи:
1. работникът или служителят е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването му на работа;
- не сте в тази хипотеза, т.к. не е предявен акцесорен иск за възстановяване на предишната работа.
2. уволненият поради задържане от органите на властта е останал без работа в резултат на това уволнение, когато не е бил привлечен като обвиняем, бил е оправдан или наказателното преследване е било прекратено поради това, че не е извършил деянието или че извършеното деяние не съставлява престъпление; - и тук не сте.
3. лицето е изтърпявало наказание "лишаване от свобода", което впоследствие е признато по съответния ред за неоснователно наложено; - и тук не сте.
4. трудоустроеният или бременната работничка или служителка не работи, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя съобразно предписанието на здравните органи; - и тук не сте.
5. работникът или служителят е останал без работа поради незаконно задържане на трудовата книжка; - и тук не сте.
6. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) майката, бащата, осиновителката или осиновителят се грижи за отглеждане на дете до навършване на 3-годишна възраст; - и тук не сте.
7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г.) работникът или служителят е останал без работа и е получавал обезщетения за безработица, или е бил включен в школи и курсове за преквалификация; - тук органът следва да удостовери в трудовата книжка стажа на лицето.
8. в други случаи, установени от Министерския съвет.

До тук е от юрид. форум.
........................ ........................ .................
А това е писмо със запитване и отговор по същия казус.


Писмо № 96-00-333 ОТ 06.10.2009 Г.   
Написано от Administrator      
Вторник, 06 Октомври 2009 00:00
 ОТНОСНО: Осигуряване на лице, чието уволнение е признато за незаконно от компетентните органи, присъдено му е обезщетение по чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) за оставане без работа вследствие на незаконното уволнение, но не се е върнало на предишната работа
  В отговор на ваше запитване, постъпило в Дирекция „ОУИ” – Велико Търново, ви уведомяваме за следното:
    Според изложената фактическа обстановка в писмото ви и от допълнително представеното ни копие на съдебно решение № … г., постановено от ……. районен съд и влязло в сила на 14.01.2009 г., става ясно, че уволнението на вашия служител - от 28.05.2008 г., е признато за незаконно от съда, който го възстановява на предишната работа и му присъжда обезщетение по чл. 225, ал. 1 от КТ за оставане без работа вследствие на това уволнение. В тази връзка се интересувате следва ли да бъдат начислени и внесени осигурителни вноски за периода, за който се изплаща обезщетението (28.05.2008 г. – 28.11.2008 г.), както и дали това време се признава за осигурителен стаж, след като лицето не се е върнало на работа, а само му е изплатено дължимото обезщетение.
    Предвид описаната фактическа обстановка и с оглед действащото законодателство по задължителното обществено осигуряване, изразявам следното становище по поставените въпроси:
    На основание чл. 9, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването им на работа; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано; ако лицето е било осигурявано, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък.
    Съгласно чл. 298, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс решенията на съда са задължителни за страните, следователно дължимите от осигурителя осигурителни вноски за периода на оставане без работа по чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО стават изискуеми от датата на влизане в сила на решението, с което уволнението е признато за незаконно от съда. По отношение на периода, за който се дължат осигурителните вноски, следва да се има предвид, че възстановеното от съда лице има право да заеме предишната длъжност, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини (чл. 345, ал. 1 от КТ). Поради което осигурителят дължи осигурителни вноски за целия период, ако лицето не е било осигурявано, или за част от периода, през който същото е осигурявано върху по-малък осигурителен доход - от датата на уволнението до датата на възстановяването му на предишната работа, но не по-късно от датата, на която изтича срокът за заемането й по чл. 345, ал. 1 от КТ.
    Осигурителните вноски са в размера за фонд „Пенсии” в зависимост от категорията труд и за допълнително задължително пенсионно осигуряване – в професионален и/или в универсален пенсионен фонд. Доходът (след 01.01.2003 г.), върху който се внасят осигурителни вноски за времето на оставане без работа след незаконно уволнение, не може да бъде по-малък от минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя.
    За периода на незаконното уволнение, който се зачита за осигурителен стаж, не се внасят здравноосигурителни вноски на основание на горепосочената разпоредба. За това време, ако лицето не е било осигурявано здравно на друго основание, се дължат здравноосигурителни вноски за негова сметка по реда на чл. 40, ал. 5 от ЗЗО (предишна ал. 4 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г.).

    В случаите на възстановяване на работа след незаконно уволнение работодателят следва да представи в компетентната териториална дирекция на НАП декларации съгласно чл. 5, ал. 4 от КСО за целия период, през който лицето не е работило - от уволнението до възстановяването му на работа. Информацията се подава по реда на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и за самоосигуряващите се лица, а за периода до 31.12.2005 г. съгласно Инструкция № 1/11.02.2000 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица.

    Декларация образец № 1 'Данни за осигуреното лице' се подава за всеки един месец от периода на оставане без работа или от периода на осигуряване върху по-малък осигурителен доход, като в т. 12 “Вид осигурен” от декларацията се попълва код 18. В тези случаи следва да се подаде и декларация образец № 6, в която се включват дължимите осигурителни вноски (отнасящи се за периоди след 01.01.2005 г.).

    Директор на Дирекция „ОУИ” – Пловдив: (п)

    (не се чете)



#22 | 15.08.2012, 10:13
Публикации: 6403 / 1130
Първото материалче от юридическия форум е в подкрепа на вашата теза.

Скрит текст :

Вторият отговор на официално запитване по аналогичен казус е в смисъл, че трябва да внесете осигуровките и да подадете Д1.
Скрит текст :
Никъде по-нататък не се споменава, че лицето е длъжно да се върне на работа, а само, че има това право?!
Опитвам се да ви покажа и друга възможна гледна точка - не го приемайте като спор. Ще следя с интерес развитието на казуса, защото може да касае много от нас...
Успех! :smile1:
#23 | 15.08.2012, 21:28
Публикации: 140 / 3
Благодаря за алтернативната гледна точка...но, в моята гледна точка мисля, че има още "хляб". Ето защо.
При нас няма хипотези по това ако се върне, ако не се върне и т.н. То при нас не е пожелало да се върне,и затова разглеждам само тоя случай.
За това, че няма да "бараме" нищо по трудовата книжка мисля, че няма алтернативна гл. точка.
Спора ще бъде за осигуровките и за Д1 и Д6. Ша подамае или нема да подаваме. Туй е въпроса???
Това  надолу е от горепостнатото  запитване до Дирекция "ОУИ" - Велико Търново, но малко в по-аналитичен план.
........................ ........................ ..............

    На основание чл. 9, ал. 3, т. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за осигурителен стаж се зачита времето, през което лицата са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването им на работа; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение,...
Този текст ни задължава да внесем осигуровките ние, но при хипотеза, че лицето е въстановено  на работа при нас.

.......................В ървим надолу.

    Съгласно чл. 298, ал. 1 от Гражданския процесуален кодекс решенията на съда са задължителни за страните, следователно дължимите от осигурителя осигурителни вноски за периода на оставане без работа по чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО стават изискуеми от датата на влизане в сила на решението, с което уволнението е признато за незаконно от съда. По отношение на периода, за който се дължат осигурителните вноски, следва да се има предвид, че възстановеното от съда лице има право да заеме предишната длъжност, ако в двуседмичен срок от получаване на съобщението за възстановяване се яви на работа, /тук отговарящия допуска хипотеза, ако имаме връщане на работа/освен когато този срок не бъде спазен по уважителни причини (чл. 345, ал. 1 от КТ). Поради което осигурителят дължи осигурителни вноски за целия период, ако лицето не е било осигурявано, или за част от периода, през който същото е осигурявано върху по-малък осигурителен доход - от датата на уволнението до датата на възстановяването му на предишната работа,/тук отговарящия отново е в хипотеза, ако имаме връщане на работа/ но не по-късно от датата, на която изтича срокът за заемането й по чл. 345, ал. 1 от КТ.
   .....................Про дължаваме надолу. И ето нещо което много ми харесва....

      В случаите/ето тук автора сам се издава, че разсъждава по  хипотезата,  ако лицето е пожелало връщане на работа - но при нас го няма тоя случай.При това положение аз спирам да чета нататък/  на възстановяване на работа след незаконно уволнение работодателят следва да представи/ Д1 и Д6 ако имаме въстановяване/  в компетентната териториална дирекция на НАП декларации съгласно чл. 5, ал. 4 от КСО за целия период, през който лицето не е работило - от уволнението до възстановяването му на работа. Информацията се подава по реда на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и за самоосигуряващите се лица, а за периода до 31.12.2005 г. съгласно Инструкция № 1/11.02.2000 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица.

Извода се налага сам. Няма искане за възстановяване, няма възстановяване...значи няма и задължение за осигуряване за времето на обезщетинето...съответно няма  Д1 и Д6. До такъв извод стига моя анализ на цитирания отговор от "ОУИ".

Гадното при тия отговори е това, че имаме конкретно запитване/ в случая хипотеза - нама възстановяване/, но отговарящите избягват да отговорят конкретно на питащия, а правят пространни отговори като разглеждат всички възможни хипотези, което пък прави отговорите им много трудно разбираеми от аудиторията.

============================

 :( :( :( :no: :no: :no:
 
#24 | 16.08.2012, 07:53
Публикации: 6403 / 1130
Гадното при тия отговори е това, че имаме конкретно запитване/ в случая хипотеза - нама възстановяване/, но отговарящите избягват да отговорят конкретно на питащия, а правят пространни отговори като разглеждат всички възможни хипотези, което пък прави отговорите им много трудно разбираеми от аудиторията.
Това им е и хубавото - не сте ли се замисляли? Като ги чете, всеки намира в един и същи текст това, което иска да открие... И после може в спор с проверяващите да се позовава на техните собствени тълкувания, но... кой ли ще се окаже прав? :smile1:
Но нека пак си се върнем на КСО:

Чл. 9, (3) т. 2. (изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., доп., бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването им на работа; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя, а за лицата по чл. 4а, ал. 1 - от работодателя им върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано; ако лицето е било осигурявано, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък;

Тук се има предвид не, че осигурителни вноски се дължат ако лицето се върне на работа, а че се дължат за целия период до възстановяването от съда (който е по-голям от шестте месеца, за които се плаща обезщетение по чл. 225 от КТ). Ако лицето не се е върнало на работа, дължите осигуровки само за срока на обезщетението по чл. 225 от КТ.
Същевременно в цитираната ал. 3 на чл. 9 от КСО се казва, че това време се зачита за осигурителен стаж. А как се документира осигурителен стаж? - Познахте! Като подадем Д1 и т.н....

Ето ви още една информация за разсъждение.
Ще се радвам да ме оборите, защото при аналогичен случай ще си спестя време и пари, но... :yahoo:
#25 | 16.08.2012, 08:54
Публикации: 140 / 3
Нямаме различия при хипотеза, че лицето е пожелало да се възстанови на работа.


Ето още веднъж отговора от по-горе....

В случаите на възстановяване на работа след незаконно уволнение работодателят следва да представи в компетентната териториална дирекция на НАП декларации съгласно чл. 5, ал. 4 от КСО за целия период, през който лицето не е работило - от уволнението до възстановяването му на работа. Информацията се подава по реда на Наредба № Н-8 от 29.12.2005 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и за самоосигуряващите се лица, а за периода до 31.12.2005 г. съгласно Инструкция № 1/11.02.2000 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица.

Възстановяване имаме когато лицето е пожелало и се е върнало на работа.
Ако не се е върнало/както е при нас/ имаме само незаконно уволнение признато  от съда...дължим му обезщетение за до 6 месеца на брутното възнаграждение...
........................ ......

Ето и “твоя” текст...

Чл. 9, (3) т. 2. (изм. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., доп., бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) през което лицата по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 и чл. 4а, ал. 1 са били без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването им на работа; за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя, а за лицата по чл. 4а, ал. 1 - от работодателя им върху последното брутно възнаграждение, ако лицето не е било осигурявано; ако лицето е било осигурявано, осигурителните вноски се внасят върху разликата между последното брутно възнаграждение и осигурителния доход за периода, ако този доход е по-малък;


....от датата на уволнението до възстановяването им на работа .... и тук се говори за възстановяване на работа....а възстановяване имаме както вече посочих когато лицето е пожелало да се  върне  на работа...иначе имаме субективно право на възстановяване на работа което не е консумирано...затова имаме само изплащане на обезщетение за незаконно уволнение...и кой накъде види така да се каже...нямаме повече ангажименти един към друг – нито оформяне на стаж в книжката, нито задължение за осигуряване от работодателя.
Ако се върне на работа, КСО-то посочва и на каква база да се изчисли обезщетението...
върху  последното брутно възнаграждение.... преди уволнението/ добавено от мен/. Значи уволнението отпада...и нататък третираме лицето все едно не е било уволнявано от гледна точка на осигуряването.

КСО - то нали не смяташ, че не знае какво “говори”.... “дупката” в КСО-то е, че не посочва какво става ако лицето не се върне на работа. А биха могли законотворците да добавят едно изречение и за тая хипотеза... Явно обаче сме в следната хипотеза....

Питат експерт консултираш  депутати по нормативни текстове...защо пишете толко неясни текстове....отговора е ...Ами и ние трябва да живеем бе колежке/ разбирай безброй консултацийки, семинари, уорк шопове и т.н../

........................ ..........

Сега се надявам да съм по убедителен....

........................ ........................ .........

“Не оставяй магарето си в калта” – народна мъдрост.


 :blink: :blink: :blink: :hmmm: :hmmm: :hmmm:
#26 | 16.08.2012, 09:53
Публикации: 173 / 13
При нас имаше подобен случай. Незаконното уволнение беше признато от съда 2 години след уволнението. Изплатихме на лицето 6 брутни заплати и внесохме в НАП осигуровки за целите 2 год. Възстановихме го на работа, но лицето не се яви в двуседмичния срок да започне работа, освободихме го отново и му издадохме необходимите документи за осигурителен стаж. След това лицето беше отишло да се пенсионира и документите бяха изрядни. Трябва да му издадете необходимите документи :'(
#27 | 16.08.2012, 11:44
Публикации: 140 / 3
Благодаря за включването...но, ние не сме го възстановили защото не е пожелало...ние сме в другата хипотеза!!!

 :no: :no: :no: :hmmm: :hmmm: :hmmm:
#28 | 16.08.2012, 11:46
Публикации: 5497 / 371
Благодаря за включването...но, ние не сме го възстановили защото не е пожелало...ние сме в другата хипотеза!!!

 :no: :no: :no: :hmmm: :hmmm: :hmmm:

Ех, Майкъл, Майкъл, не искаш да разбереш, че няма друга хипотеза :(
Колкото и да не ти се иска, ще трябва да платиш осигуровки, да подадеш Д1 и да оформиш документите на лицето
#29 | 16.08.2012, 12:22
Публикации: 173 / 13
Трудовото правоотношение е възстановено. Връщането или невръщането на работа за заемане на длъжността не променя влизането в сила на решението.  :hmmm:
#30 | 16.08.2012, 12:25
Публикации: 140 / 3
Имам аргументи....не просто така ...Майкъл ти не искаш да разбереш...и т.н...
Четете текста от законите и ги тълкувайте...не само да ги пльоснете, и готово... текстовете трябва да се тълкуват...
При тоя казус има две хипотези - има възтановяване или няма възстановяване...

 :wave: :wave: :wave:
#31 | 16.08.2012, 12:28
Публикации: 140 / 3
Трудовото правоотношение е възстановено. - възстановено ще е ако има подадена молба - това е изискване на закона....не го измислям аз...
При нас няма молба!!!! :no: :no: :no:
#32 | 16.08.2012, 12:28
Публикации: 5497 / 371
и ги тълкувайте...

В случая ти ги търкуваш, както на теб ти е удобно. :)

Но колеги те посъветваха да направиш официално запитване. Ще ми е интересно да публикуваш тук отговора
#33 | 16.08.2012, 12:32
Публикации: 140 / 3
Закона не го задължава да се върне на работа...но го задължава да подаде молба ако желае връщане на работа.... :wink1: :wink1: :wink1:
#34 | 16.08.2012, 13:08
Публикации: 173 / 13
А тогава защо е този текст в КТ:

Чл. 325. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2008 г.; изм., бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2012 г.) (1) (Предишен текст на чл. 325, изм. - ДВ, бр. 7 от 2012 г.) Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., в сила от 01.01.1993 г.) когато уволнението на работника или служителя бъде признато за незаконно или бъде възстановен на предишната му работа от съда и същият не се яви да я заеме в срока по чл. 345, ал. 1; :bow:
#35 | 16.08.2012, 13:40
Публикации: 140 / 3
Ето още нещо интересно по случая....особено подчертаното!!!!!
........................ ..
Съгласно чл. 6, ал. 2 от КСО доходът, върху който се дължат осигурителни вноски, включва всички възнаграждения, включително начислените и неизплатените и други доходи от трудова дейност. Единствено разпоредбите на чл. 9, ал. 3 от КСО уреждат случаите, в които се внасят осигурителни вноски за времето на оставане без работа, без да се упражнява трудова дейност и да се изплащат възнаграждения във връзка с такава, като настоящият случай не попада в този нормативен регламент.

    Видно от извънсъдебната спогодба Университет „…” се задължава да заплати на Є.Н.П. обезщетение за времето, през което е останала без работа поради уволнение, в размер на шест брутни месечни трудови възнаграждения на основание чл. 225, ал. 1 от КТ в размер на 6060,54 лв. съгласно заключението на вещото лице по делото. На основание чл. 1, ал. 7, т. 7 от НЕВД не се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху изплатените обезщетения по чл. 225 от КТ.

    В конкретния случай с оглед неприложимостта на разпоредбата на чл. 9, ал. 3, т. 2 от КСО и предвид обстоятелството, че няма изплащане на трудови възнаграждения за периода, а обезщетения по чл. 225, ал. 1 от КТ, то университетът не дължи осигурителни вноски за лицето Є.Н.П. за времето на оставане без работа.

    Директор на Дирекция “ОУИ” – Велико Търново: (п)

    (не се чете)

 :ok: :ok: :ok:
#36 | 16.08.2012, 22:04
Публикации: 140 / 3
Обичам си магарето и никога няма да го оставя в калта.......

........................ ......................


ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР И ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПО КТ     
Статии - труд и осигуряване

Написано от schetovodstvo.biz   
   
Четвъртък, 14 Април 2011 00:00

Кодексът за социално осигуряване (чл. 9, ал. 3, т. 2 и 5) регламентира случаи, при които за осигурителен стаж се зачита и времето:

- през което лицето е било без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи - от датата на уволнението до възстановяването на работа, като за този период се внасят осигурителни вноски за сметка на осигурителя върху последното брутно възнаграждение на лицето;

- през което лицето е получавало обезщетение за времето, през което е останало без работа по Кодекса на труда, като за този период се внасят осигурителни вноски за сметка както на осигурителя, така и на лицето.

В първата хипотеза, когато на лицето е изплатено обезщетение, съгласно чл. 225, ал. 1 от Кодекса на труда за времето, през което е останало без работа поради незаконното уволнение, но за не повече от 6 месеца, осигурителни вноски върху самото обезщетение не се изчисляват и не се внасят. - ние сме тук.......

Във втората хипотеза, когато на лицето е изплатено обезщетение съгласно чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда за времето, през което е останало без работа след прекратяването на трудовия му договор поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа или спиране на работата, се изчисляват и внасят осигурителни вноски върху обезщетението. Осигурителните вноски са в съотношение 60:40 за осигурител:осигурен.

Съгласно чл. 1, ал. 7, т. 7 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, върху обезщетенията по чл. 220 от Кодекса на труда (за неспазено предизвестие), по чл. 221 КТ (при прекратяване без предизвестие), по чл. 222, ал. 2 КТ (при болест), по чл. 222, ал. 3 КТ (при пенсиониране), по чл. 224 КТ (за неползван отпуск), чл. 226 КТ (при неиздаване на документи и задържане на трудовата книжка) и по чл. 331КТ (при прекратяване срещу уговорено обезщетение) не се изчисляват и не се внасят осигурителни вноски.
 
Данъчно облагане на обезщетенията, които се изплащат при прекратяване на трудовото правоотношение
Съгласно изричната разпоредба на чл. 24, ал. 2, т. 8 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица обезщетенията по чл. 222, ал. 2 КТ (при болест), по чл. 222, ал. 3 КТ (при пенсиониране) и чл. 226 КТ (при неиздаване на документи и задържане на трудовата книжка) не подлежат на данъчно облагане.

От горното следва, че останалите видове обезщетения, които се изплащат при прекратяване на трудовото правоотношение - по чл. 220 от Кодекса на труда (за неспазено предизвестие), по чл. 221 КТ (при прекратяване без предизвестие), по чл. 222, ал. 1 КТ (при оставане без работа), по чл. 224 КТ (за неползван отпуск), по чл. 225, ал. 1 КТ (при незаконно уволнение) и по чл. 331КТ (при прекратяване срещу уговорено обезщетение) подлежат на данъчно облагане.
- ние сме тук - затова ще удържим само ДДФЛ.

=================================================
 :thumbup: :thumbup: :thumbup:
#37 | 17.08.2012, 07:41
Публикации: 6403 / 1130
Браво maikal  :ok:,
Само едно не ми е ясно - как се признава за осигурителен стаж обезщетението за незаконно уволнение съгласно чл. 9, ал. 3 от КСО ако не се внесат осигуровки, няма подадена информация с Д1 и не се оформи трудова книжка?
Какво ще се впише в УП-тата каго дойде време за пенсиониране? Съдебното решение ли? Защото, пак напомням (а и в последното ти писмо го пише):
Кодексът за социално осигуряване (чл. 9, ал. 3, т. 2 и 5) регламентира случаи, при които за осигурителен стаж се зачита и времето:
- през което лицето е било без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи 

 :( :( :(
#38 | 17.08.2012, 08:13
Публикации: 140 / 3
Благодаря за включването. След запознаване с толко много материали по темата мога да кажа следното.

Има две хипотези.
Хипотеза 1.

Лицето не желае да се върне на  работа. Не подава молба за възстановяване.
Съда ни е осъдил да платим брутното трудово възнаграждение от 6 месеца. То представлява обезщетение и попада в облагаемите доходи по ЗДДФЛ.  Удържаме 10% ДДФЛ / в случая/ , заплащаме останалата част от обезщетението и не правим нищо повече. Нямаме никакви други задължения към лицето.

Хипотеза 2.

Лицето подава молба за връщане на работа. Нашите задължения към лицето са следните.
1. Анулираме в книжката с червено уволнението.
2. Анулираме в НАП с уведомление уволнението.
3. За 6 месеца действаме каточели лицето не е било уволнявано. Подаваме Д1, Д6 за шеста месеца поотделно. Удържаме и плащаме ДДФЛ-то.
Плащаме нетното възнаграждение за 6 месеца.

Аз съм в първата хипотеза...но не съвсем защото му платихме всичко със лихвите даже...и не му удържахме ДДФЛ. Сега определено ще е проблем да накараме лицето да върне сумата на ДДФЛ / в случая над 300 лева/ за да я внесем в бюджета. Ако откаже не знам какво ще направи шефа. Възможно е да ме накара да ги платя аз защото не съм казал преди да платим  обезщетението, че трябва да се удържи данък. Кофти работа.
#39 | 17.08.2012, 08:34
Публикации: 140 / 3
Благодаря и на колегите от счетоводна къща Саната - почти всички материали който постнах тук, ги намерих на техния сайт.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група