НАРЕДБА за трудовия стаж, в сила от 1.06.2025 г.

Днес в 16:27 237 5

Днес в 16:27
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
Имам въпрос относно пенсионирането. Кое има по-голямо значение при определянето на правото на пенсия – осигурителният или трудовият стаж? Ако съм осигуряван на 4 часа дневно, ще се зачита ли това за цял работен ден или само като половин ден осигурителен стаж?

По Наредбата за трудовия стаж (чл. 9, ал. 2), за един ден трудов стаж се зачита времето, през което работникът е изработил най-малко половината от установената нормална дневна продължителност на работното време.

Ще се радвам, ако някой има опит и може да поясни как се отчита това при пенсиониране.
Благодаря предварително!

#1 | Днес в 16:38
Публикации: 9913 / 1719
За периода до 31.12.2002 г. - за 1 ден осиг.стаж  при 4- часов работен ден е 1 отработен ден
От 01.01.2003 г насам - 1 отработен ден на 4 часа е половин ден осиг.стаж.

За пенсия важи осиг.стаж
#2 | Днес в 17:33
Публикации: 2 / 0
Понеже адвокат ми е каза, че при пенсиониране се гледа трудовият стаж, а не осигурителният, ако съм осигурена на 4 часа, но получавам пълна брутна заплата (например 1500 лв.), как това ще се отрази при изчисляването на пенсията ми? Ще се вземе ли предвид цялата сума на брутното ми възнаграждение или ще има намаление заради непълното работно време (4 часа на ден)?

Благодаря предварително за помощта!
#3 | Днес в 17:55
Публикации: 9913 / 1719
Пенсията се изчислява от осигурителния доход, определянето на правото за пенсиониране зависи от осигурителния стаж.
Ако за пенсиониране ми трябва 35 г. осигурителен стаж, то при работа на 8 часа  ще трябва да работя 35 години, а при работа на 4 часа (след 2002 г) ще трябва да работя ... 70 години.
Ако и при 8 часов работен ден, и при 4 часов получавам 2000 на месец, предполагам (без да съм абсолютно сигурна) че пенсията  ще е еднаква.

ПП Кажете на адвоката да погледне КСО и наредбата
#4 | Днес в 18:36
Публикации: 382 / 48
Здравейте,
Имам въпрос относно пенсионирането. Кое има по-голямо значение при определянето на правото на пенсия – осигурителният или трудовият стаж? Ако съм осигуряван на 4 часа дневно, ще се зачита ли това за цял работен ден или само като половин ден осигурителен стаж?

При изчисляване размера на пенсията има значение само Осигурителния доход и Осигурителния стаж. Трудовия стаж не е от значение.
Например ако имате 4 часов работен ден, то за да се приложи процента с който се умножава осигурителния доход  два дена ще се броят за един, или една година за половин година.
Осигурителния доход ще се взече в пълен размер - в случая 1500 лв
#5 | Днес в 20:25
Публикации: 4654 / 800
Ако погледнем КСО, дори само диагонално:
Чл. 68. (1) Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете....

Или пък наредбата:
Чл. 15. Правото на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68, ал. 1 и 2 КСО се придобива, както следва:
1. от 1 януари 2016 г. - при възраст 60 години и 10 месеца за жените и 63 години и 10 месеца за мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете... и т.н.

Не всеки адвокат е на "ти" с трудовата и данъчната материя, повечето счетоводители - да :)
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група